ΟΑΣΕ: Ζανιέ για φονική έκρηξη στο Μαρί

Ο ΟΑΣΕ θα μπορούσε να συνδράμει στη διαχείριση των επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων στην Κύπρο (που οδήγησαν τον Ιούλιο στη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί) ''εάν μας είχε ζητηθεί'', δήλωσε ο ΓΓ του οργανισμού Λαμπέρτο Ζανιέρ (Lamberto Zannier), σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
στο Στρασβούργο.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κύπριου Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Ζανιέρ είπε:

''Με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (early warning system) και μέσω των ομάδων ειδικών (experts in clusters) που διαθέτει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), θα μπορούσαμε να συνδράμουμε στη διαχείριση των επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων στην Κύπρο εάν μας είχε ζητηθεί. Αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη, καθώς μιλάμε εκ των υστέρων για ένα γεγονός''.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κύπριου Ευρωβουλευτή, ''η αποκαλυπτική δήλωση του κ. Zannier, έρχεται να προστεθεί σε σχετική δήλωσή του (11 Ιουλίου) για την έκρηξη στην Κύπρο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ και στην οποία υπενθύμιζε ότι η συνδρομή στην καταστροφή επικίνδυνων πυρομαχικών αποτελεί βασική δραστηριότητα του οργανισμού από το 2003, μετά την υιοθέτηση σχετικού εγγράφου για τα αποθέματα συμβατικών πυρομαχικών (ΟSCE Document on Stockpiles of Conventional Ammunition), το οποίο προσυπέγραψε και η Κύπρος''.

''Η δήλωση του κ. Zannier αποκάλυψε άλλη μία ασφαλή διέξοδο για τη διαχείριση του επικίνδυνου φορτίου, την οποία η Κυπριακή κυβέρνηση απέκλεισε και μάλιστα συνειδητά. Μήπως γιατί δεν ήταν συμβατή με τους 'λεπτούς διπλωματικούς ελιγμούς' του προέδρου Χριστόφια που 'αδυνατούμε να κατανοήσουμε' εμείς, ο ερευνών επίτροπος κ. Πολυβίου και ο υπόλοιπος κυπριακός λαός;'' καταλήγει η ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα