Ο Β. Καρύδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Βασίλης Καρύδης, μίλησε στις 23/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Είναι σωστό το επιχείρημα που λέει ότι δεν δικαιολογείται η όποια αδράνεια, απροθυμία κ.λπ., διότι υποτίθεται ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό "οπλοστάσιο" για την αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων συστηματικών περιστατικών. Προσωπικά όμως θεωρώ ότι σίγουρα χρειάζεται συμπλήρωση. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλύτερα, για παράδειγμα, αν είχε ψηφιστεί ο περίφημος αντιρατσιστικός νόμος που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις,

συζητήσεις και ενστάσεις, όταν το σχέδιο νόμου είχε προωθηθεί στην Βουλή. Το γεγονός ότι τελικά είχαμε πέντε αντιρατσιστικά νομοσχέδια δείχνει την ίδια την αβελτηρία του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή, ενόψει σκοπιμοτήτων ένθεν κακείθεν υπολογισμών ψηφοθηρικών ή οτιδήποτε, χάναμε το δάσος και το βρήκαμε μπροστά μας μαζί με τις αρκούδες και τους λύκους».

Δημοσιογράφος: Έχω την αίσθηση ότι, ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής υπανάπτυξης, οι εκκλήσεις προς την δικαιοσύνη είχαν μια ιδιαίτερη σημασία.

Β. Καρύδης: «Ναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η δικαιοσύνη έχει το δικό της μερίδιο ευθυνών, αρκεί να λεχθεί ότι ο υφιστάμενος ελλιπής, ατελής αντιρατσιστικός νόμος υπάρχει από το 1979. Έχει εφαρμοστεί; Δεν μιλάω στενά για την συγκεκριμένη δολοφονία, αλλά για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου συστηματικών βίαιων πρακτικών. Έχεις λοιπόν το νόμο που προβλέπει επιβαρυντικές περιστάσεις κ.λπ. 35 χρόνια. Είναι λιγότερες από δέκα υποθέσεις που χαρακτηρίστηκαν έτσι από εισαγγελείς όλα αυτά τα τριάντα χρόνια και δεν ξέρω και αν κάποια κατέληξε σε κάποια καταδίκη».

* Για την ανάγκη ύπαρξης νομοθετικών ρυθμίσεων:

«Παρόλα αυτά, η εφαρμογή του άρθρου 187, το οποίο ούτως η άλλως έχει ζητήματα δικαιοκρατικού χαρακτήρα, είναι στην πράξη δύσκολη δουλειά. Προσωπικά θεωρώ -και μιλάω πρόχειρα-, ότι εάν θέλεις να καταστήσεις υπεύθυνους και υπόλογους μιας απεχθούς ρητορικής και πρακτικά, όπως είναι η ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος, θα έπρεπε για παράδειγμα να υπάρχει η θεσμική δυνατότητα να λογοδοτήσουν για την οργάνωση δομών με παρακρατική μορφή, πρόθεση υποκατάστασης του κράτους κ.λπ.. Αυτό, αυτή τη στιγμή που στην ουσία δεν υπάρχει. Για τα μέλη, εκτός από τα περιστατικά που δεν εξιχνιάζονται κ.λπ, είναι αυτονόητη η ευθύνη της πολιτείας, η ίδια συμμετοχή σε μια οργάνωση που έχει ένα τέτοιο προγραμματικό, ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο, θα έπρεπε να υπάρχει ευθύνη αυτού που συμμετέχει και αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί. Στα σώματα Ασφαλείας, να μην συζητείται η απόταξη, αν κάποιος αποδειχθεί ότι έχει σχέση ή άμεσα ή έμμεσα ενισχύει και βοηθάει. Όλα αυτά κατά την γνώμη μου χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα