Ο Μ. Σταθόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

O πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, μίλησε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Ο κ. Δένδιας έστειλε πρόταση στον κ. Μιχελάκη, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ενός κόμματος, σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, του αρχηγού του, κρισίμου αριθμού βουλευτών ή μελών του κεντρικού του οργάνου, για κακουργήματα. Νομίζετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σταθεί;

Μ. Σταθόπουλος: «Νομίζω πως ναι. Βεβαίως

η δικαιολογία θα είναι ότι γίνεται προκαταρκτική εξέταση ή ανάκριση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Βεβαίως αυτό, ίσως θα έπρεπε να περάσει και από τη διαδικασία της άρσης της βουλευτικής ασυλίας, για να δοθεί πράσινο φως στην ανακριτική διαδικασία».

Δημοσιογράφος: Αυτή η επιχείρηση των αρχών σήμερα, να χαρακτηριστεί εγκληματική συμμορία η Χρυσή Αυγή, με το σύνολο των 32 περιστατικών που αναφέρονται στο κείμενο που έστειλε ο κ. Δένδιας στον εισαγγελέα, μπορεί να στοιχειοθετηθεί;

Μ. Σταθόπουλος: «Εάν δεν καλύπτεται από την σημερινή διάταξη του ποινικού κώδικα, το γνωστό άρθρο 187 για τις εγκληματικές οργανώσεις... Οποιαδήποτε προσθήκη ή διεύρυνση αυτού του άρθρου θα ισχύει για το μέλλον. Δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Η γνώμη μου είναι ότι στο άρθρο 187 εμπίπτουν και τα κόμματα και οποιεσδήποτε οργανώσεις. Αυτό το είχα εισηγηθεί προσωπικά τότε και να τώρα που χρειάζεται και για τη Χρυσή Αυγή».

Και πρόσθεσε: «Είναι τόσο ευρεία η διατύπωση του άρθρου 187, ώστε καλύπτει και τα κόμματα. Δεν λέει ότι εξαιρούνται. Όμως εκτιμώ ότι θα είναι χρήσιμη μια τέτοια ρητή διατύπωση που περιλαμβάνει και τα κόμματα...».

* Για την ολιγωρία των αρχών απέναντι στις έκνομες πράξεις της Χρυσής Αυγής:

«Υπάρχει θα έλεγα γενικότερη ολιγωρία. Έχετε δίκιο να λέτε ότι υπάρχει και στις δικαστικές αρχές αλλά, οι δικαστικές αρχές έχουν και μια ευαισθησία. Εισπράττουν τι επικρατεί γενικότερα στην κοινωνία, στον πολιτικό κόσμο, για να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Αυτή η ολιγωρία λοιπόν είναι ευρύτερη. Θα μπορούσαν λοιπόν οι δικαστές να ενθαρρυνθούν και να ενισχυθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εκείνο που ενοχλεί περισσότερο είναι ότι δεν βλέπουμε κυρώσεις, υπάρχει καθυστέρηση... Το 2000 εισηγήθηκα μια διάταξη που προστέθηκε στο άρθρο 30 του κώδικα ποινικής δικονομίας. Πρόκειται το άρθρο που μιλάει για τις αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης στα θέματα της ποινικής διαδικασίας. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει την κατά απόλυτη προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων εξαιρετικής φύσης, που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη. Αυτό το εφαρμόσαμε για πρώτη φορά τότε, στο Ναυάγιο του πλοίου Δύστος, διότι πλησίαζε να παραγραφεί... Από εκεί και πέρα δεν έγινε χρήση. Εδώ, δεν έπρεπε να γίνει χρήση; Τι άλλο μπορεί να αποτελεί αδίκημα εξαιρετικής φύσης που συνταράσσει την κοινή γνώμη, αν όχι όλα αυτά που κάνει τα τελευταία χρόνια η Χρυσή Αυγή; Από την εποχή της Ραφήνας με τους πάγκους... Μπορεί να γίνει τώρα χρήση».

Δημοσιογράφος: Στην εν όψει -ελπίζω-, αναθεώρηση του συντάγματος, πρέπει να υπάρξει κάποια τροποποίηση, ώστε να γίνει ευκολότερη η θέση ακόμα και εκτός νόμους ενός κόμματος;

Μ. Σταθόπουλος: «Ναι. Διότι δεν είναι μόνο η ποινική διαδικασία, η οποία αφορά σε βαρύτερη συμπεριφορά ενός κόμματος. Θα μπορούσε να προβλεφθεί κάτι στο σύνταγμα και για άλλες, ας πούμε, αντιδημοκρατικές ενέργειες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Γερμανία... Στο σύνταγμα τους, έχει προβλεφθεί το ότι εάν κάποιος δεν σέβεται το δημοκρατικό πολίτευμα, μπορεί, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που υπάρχει εκεί, να τεθεί εκτός νόμου. Οι Γερμανοί είχαν θέσει εκτός νόμου το κομμουνιστικό κόμμα και ένα ναζιστικό. Αυτό βέβαια είναι και λίγο επικίνδυνο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα