Ο Τύπος στον κόσμο

Το χθεσινό ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψήφιους των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές του 2016 είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Ο πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ.

Για Ελλάδα: "Τα φορολογικά έσοδα καταρρέουν ενόσω η κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται" αναφέρει ο Guardian.

Μία ακόμα ένδειξη των δραματικών επιπτώσεων της ελληνικής κρίσης χρέους στην οικονομία της χώρας αναδείχθηκε μέσω των επίσημων στοιχείων για κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. Καθώς οι διαπραγματεύσεις για το νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ ευρώ συνεχίζονται, το ελληνικό ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν 8,5% χαμηλότερα τους πρώτους έξι μήνες του 2015 σε σύγκριση με το 2014. Το κλείσιμο των τραπεζών φρέναρε την οικονομική δραστηριότητα από τις 28 Ιουνίου. Οι δαπάνες έχουν μειωθεί επίσης δραματικά έως 12,3% νωρίτερα μάλιστα από τα νέα μέτρα λιτότητας που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να περάσει για να κερδίσει τη στήριξη των πιστωτών για συνομιλίες γύρω από το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Υπάρχουν όμως και αισιόδοξα μηνύματα καθώς τα ποσοστά ανεργίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο ποσοστό τους παρά το γεγονός ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά στο 25%.

"Μια συμφωνία είναι εφικτή με την Ελλάδα πριν από τις 20 Αυγούστου, λέει η Ε.Ε." αναφέρει το Bloomberg. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης στην ώρα της προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν προς την ΕΚΤ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα "εντατικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα θέματα". Είπε επίσης ότι οι αξιωματούχοι της Κομισιόν προετοιμάζουν ένα προσχέδιο μνημονίου κατανόησης που θα περιγράφει τους όρους για να δοθεί η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και τόνισε πως μια συμφωνία είναι εφικτή έως τις 20 Αυγούστου. Η Αντρέεβα απάντησε σε δημοσίευμα της Bild σύμφωνα με το οποίο οι Γερμανοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν για το εάν είναι εφικτή μια συμφωνία με την Ελλάδα έως τις 20 Αυγούστου.

Σόιμπλε εναντίον του Γιούνκερ" αναφέρει η Suddeutsche Zeitung. Διαφοροποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιμένει ότι η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα δύσκολα θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κύκλοι του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι ο υπουργός οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί δεύτερο δάνειο-γέφυρα, με συνοδευτικά μέτρα. "Ένα πρόγραμμα άνω των 80 δισ ευρώ που θα κρατήσει για τρία χρόνια χρειάζεται πραγματικά γερά θεμέλια, κι ένα νέο δάνειο-γέφυρα είναι καλύτερο από ένα «‘μισοψημένο' πρόγραμμα", λένε πηγές από το Βερολίνο.

Στη συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ αναφέρεται δημοσίευμα στην DW. "Οι ηγέτες Γαλλίας και Ελλάδας συμφώνησαν ότι η Αθήνα θα πρέπει να κλείσει τη συμφωνία με τους πιστωτές της εώς τις 15 Αυγούστου" είναι ο τίτλος. Η Ελλάδα που συνεχίζει να πλήττεται από την κρίση χρειάζεται επειγόντως μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τα απαραίτητα χρήματα έως τις 20 Αυγούστου οπότε και θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 3,4 δισ ευρώ προς την ΕΚΤ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι μια συμφωνία μπορεί και πρέπει να είναι εφικτή τις επόμενες ημέρες. "Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο αλλά θα πρέπει να πούμε ότι αρκετοί από τους όρους έχουν γίνει αποδεκτοί και μάλιστα σε καλό κλίμα" δήλωσε ο Ολάντ. "Για την ώρα, πιστεύω ότι η ατμόσφαιρα είναι σωστή και οι συζητήσεις συνεχίζουν προς την καλύτερη κατεύθυνση". Ο Ολάντ έκανε τα σχόλια αυτά μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο των εγκαινίων για την επέκταση της διώρυγας του Σουέζ, στην Αίγυπτο.

Από την πλευρά τους οι NYTimes επικεντρώνονται στο σοβαρό ζήτημα του μεταναστευτικού ιδιαίτερα για την Ελλάδα και επικρίνουν την Ε.Ε που δεν έχει βοηθήσει έως τώρα όσο έπρεπε τη χώρα. Σε editorial, η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι «παράλογο» το να περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα να σηκώσει αυτό το βάρος και καλεί την Ένωση να αναλάβει άμεσα δράση, εάν δεν θέλει να χάσει την αξιοπιστία της. Σαν η Ελλάδα να μην είχε αρκετά προβλήματα, μετά τον εξαναγκασμό της από τους ευρωπαίους πιστωτές να αποδεχθεί μία ζημιογόνο συμφωνία διάσωσης των προηγούμενο μήνα, καλείται επίσης να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ολοένα και αυξανόμενων προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στις ακτές της, αναφέρει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας. Οι New York Times αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Συγκεκριμένα, 107.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα φέτος, αριθμός που ξεπέρασε αυτούς που έφτασαν στην Ιταλία (80.000). Το άρθρο επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από πολίτες - εθελοντές. "Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη και τη χρειάζεται τώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει άμεσα να στείλει έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα για υπηρεσίες που αφορούν τους μετανάστες. Θα πρέπει, επίσης, να εξαναγκάσει τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση, εάν η Ένωση θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της" καταλήγει.

Να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο ή να ξεκαθαρίσει τα πράγματα με την Αριστερή Πλατφόρμα; αναρωτιέται το περιοδικό Politico. Η πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση κατέδειξε ότι από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρισμένος και μόνο οι εκλογές το Σεπτέμβριο μπορούν να ξεδιαλύνουν τα πράγματα. Στο μεταξύ, βέβαια, η πίεση που ασκείται στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην Ελλάδα, είναι έντονη καθώς θα πρέπει να έχει υπογράψει νέα συμφωνία και στις 20 Αυγούστου να έχει χρήματα για να πληρώσει την ΕΚΤ. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα κεντρικά κομματικά του όργανα έχει διαφανεί πλέον η διάσταση απόψεων που έχουν μεταξύ τους τα μέλη. Άλλοι τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και άλλοι την απορρίπτουν με βδελυγμία.Αρκετοί πιστεύουν πλέον ότι οι πρόωρες εκλογές θα προκηρυχθούν για το φθινόπωρο, αφού πρώτα θα έχει υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές. Και επειδή αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, αυτό θα δώσει το δικαίωμα στον Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο Στο τέλος του δρόμου, ο πραγματισμός είναι αυτός που θα επικρατήσει. Άλλωστε, ο ίδιος ο Τσίπρας έχει αλλάξει τη ρητοτική και τη θέση του από τον Ιανουάριο, οπότε και εκλέχθηκε με τη σημαία της αντι-λιτότητας και του οπτιμισμού. Το είχε πει σε μια επίσκεψή του στο Λονδίνο, το 2013, «δεν είμαστε ουτοπιστές. Θέλουμε τους ιδεολόγους και τους οραματιστές, αλλά χρειαζόμαστε και τους σκληρούς πραγματιστές».

Για Τράμπ: "Κυριάρχησε στο χθεσινό ντιμπέιτ ο Τράμπ δεν απέκλεισε να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος" αναφέρει ο Guardian. "ΗΠΑ 2016: Δεν έχω χρόνο να γίνω αλάνθαστος δήλωσε ο Τραμπ" αναφέρει η Corriere de la Sera.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να κυριαρχεί στην κούρσα για το χρίσμα του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2016 προκαλώντας νέες τριβές στο πρώτο ντιμπέιτ. Η άρνηση του δισεκατομμυριούχου να κατέβει ως ανεξάρτητος προκάλεσε γιουχαϊσματα από το κοινό. Τον επέκριναν επίσης για προσβλητικά σχόλια που έχει κάνει στο παρελθόν για τις γυναίκες. Οι 10 υποψήφιοι επελέγησαν από το Fox News στη βάση των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

"Δεν έχω χρόνο για να είμαι πολιτικά ορθός" δήλωσε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια που έχει κάνει εναντίον των γυναικών. Ο Τζεμπ Μπους χαρακτήρισε τον Τραμπ ως φιγούρα που διχάζει για σχόλια που έχει κάνει και εναντίον των μεταναστών. Όλοι οι υποψήφιοι στάθηκαν εναντίον της συμφωνίας με το Ιράν. Ο Τεντ Κρουζ προειδοποίησε πως όποιος συμμετάσχει ως μέλος της ISIS εναντίον της Αμερικής θα ισοδυναμεί με υπογραφή του ιδίου σε θανατική καταδίκη. Ο Σκοτ Γουόλκερ υπερασπίστηκε την αντίθεσή του στις εκτρώσεις κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το κοινό έγινε ιδιαίτερα επιθετικό όταν ο κ. Τράμπ δήλωσε ότι ενδεχομένως να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος κάτι που εξόργισε τον κ. Ραντ Πολ. "Αγοράζει και πουλάει πολιτικούς όλων των κομμάτων" δήλωσε ο γερουσιαστής.

Για Τζον Στιούαρτ: "Αυτό ήταν. Ήρθε η δική μου στιγμή ζεν". Ο Αμερικανός παρουσιαστής αποχαιρέτισε το κοινό του χθες ύστερα από 16 χρόνια. "Καλωσήρθατε στο Daily Show. Είμαι ο Τζον Στιούαρτ. Σας ευχαριστώ που μας παρακολουθείτε". Με αυτό τον τρόπο όπως άλλωστε τα 16 τελευταία χρόνια υποδέχθηκε για τελευταία φορά τους τηλεθεατές ο Τζον Στιούαρτ, ο παρουσιαστής που διασκέδασε την Αμερική με την κωμική του παρουσία, επικρίνοντας τις ανοησίες της χώρας του τόσο στον χώρο της πολιτικής όσο και αυτόν του πολιτισμού. Η 6η Αυγούστου δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Στη Γαλλία: "Συνεχίζει και επεκτείνει τις έρευνες η Γαλλία" αναφέρει η Monde. Η Γαλλία θα αναπτύξει από σήμερα περισσότερα εναέρια και πλωτά μέσα στα ανοικτά της νήσου της Ρεϊνιόν για να ερευνήσουν την ενδεχόμενη παρουσία κι άλλων συντριμμιών του Boeing 777 της Malaysia Airlines το οποίο εκτελούσε την πτήση MH370 όταν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από 17 μήνες. "Κατόπιν εντολής του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού και για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της έρευνας, αποφασίστηκε να αναπτυχθούν επιπρόσθετα αεροπορικά και θαλάσσια μέσα για να ερευνηθεί η ενδεχόμενη ύπαρξη κι άλλων συντριμμιών στα ανοικτά της Ρεϊνιόν" ανέφεραν ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο υπουργός αρμόδιος για τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας Ζορζ Πο-Λανζβέν και ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλί. Αεροσκάφος θα αρχίσει πτήσεις στην περιοχή σύμφωνα με την κοινή υπουργική ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν επίσης έρευνες από πεζοπόρα τμήματα, ελικόπτερα και πλοία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, το τμήμα ενός φτερού που βρέθηκε στη Ρεϊνιόν την 29η Ιουλίου ανήκει στο Boeing. Η εισαγγελία του Παρισιού, η οποία διεξάγει έρευνα διότι τα τέσσερα από τα θύματα ήταν Γάλλοι υπήκοοι, τήρησε πιο επιφυλακτική στάση, ανακοινώνοντας ότι υπάρχουν «πολύ ισχυρές ενδείξεις» ότι τα συντρίμμια ανήκουν πράγματι στο αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, αλέξης τσίπρας, new york, δανειακή σύμβαση, fox news, σας ευχαριστώ, boeing 777, εκλογες, ελλαδα, guardian, τραπεζες, ιουνίου, νέα, τσιπρας, bloomberg, ΕΚΤ, μνημονιο, bild, σόιμπλε, γαλλια, αθηνα, αιγυπτος, nytimes, δραση, york, times, ψηφοφορία, βουλη, συριζα, βδελυγμία, ηπα, bbc, fox, news, isis, ζεν, monde, boeing, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, βερολινο, ιραν, ιταλια, λονδινο, νεα μετρα, οικονομια, ομολογα, πιεση, προγραμμα, πτησεις, τα νεα, ωρα, bbc, bild, bloomberg, guardian, news, nytimes, times, αεροπορικα, αρθρο, αλεξανδρα, αμερικη, ατμοσφαιρα, βοηθεια, γεγονος, γεφυρα, γινει, δανειακή σύμβαση, δανειο, δευτερο, δικη, δοθει, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, εκτρωσεις, εξι, επρεπε, ερευνα, ερευνες, ευρωπη, εφημεριδα, η δικη, υπηρεσιες, μηνυματα, μηνες, ομαδα, πεδιο, πλοια, υπογραφη, προβληματα, πτηση, σας ευχαριστώ, συγκεκριμενα, σόιμπλε, σχολια, τμημα, τρια, τιτλος, φθινοπωρο, φορα, ψηφοφορία, ανηκει, boeing, boeing 777, δικαιωμα, ενωση, fox, fox news, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, isis, ιουνίου, monde, new york times, new york, οργανα, πακετο, πηγες, σημαια, θεματα, york
Τυχαία Θέματα