Ο Τύπος στον κόσμο

Το χθεσινό “ναυάγιο” των συνομιλιών στο Eurogroup είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς και των δικτύων και ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Για Ελλάδα:

Συνεντεύξεις: Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο: Για μια συμφωνία με την Ελλάδα, θα πρέπει η Αθήνα να αλλάξει στάση.- Reuters

Στα δίκτυα - πρακτορεία: “Η συμφωνία για την Ελλάδα
κρέμεται από μια κλωστή” αναφέρει το BBC. O Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως ήταν έτοιμος να “κάνει ό,τι είναι δυνατόν” για να φθάσει σε συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ο κ. Βαρουφάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά την απόρριψη από την Ελλάδα της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος ύψους 240 δισ ευρώ. Δήλωσε παράλληλα πως είναι έτοιμος για μια συμφωνία υπό διαφορετικές προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε πως έχουν μείνει λίγες ημέρες για διαπραγματεύσεις.

“Η αγωνία παρατείνεται”... Ρήξη στις Βρυξέλλες με την Ελλάδα να εμφανίζεται ανυποχώρητη στις εκκλήσεις των ευρωπαίων εταίρων να συναινέσει σε παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Ο χρόνος πιέζει και η χρεοκοπία πλησιάζει ολοένα, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Διαπραγματευτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι Ελλάδα και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι προτίθενται να παρατείνουν το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής. Η ελληνική πλευρά ωστόσο απέρριψε ως μη αποδεκτή μια παράταση του προγράμματος. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων έχει στην κατοχή του ένα από τα προσχέδια που απέρριψε η ελληνική πλευρά καθώς ζητούσε “τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο στάδιο”. Έλληνας αξιωματούχος μιλώντας στο Associated Press δήλωσε πως αυτό το προσχέδιο ήταν “μια ριζοσπαστική απόρριψη” όσων είχαν νωρίτερα συζητηθεί.

“Οι συνομιλίες για το σχέδιο διάσωσης κατέρρευσαν καθώς η Ελλάδα σνομπάρει τους πιστωτές της” αναφέρει η DW. Οι κρίσιμες συνομιλίες για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας κατέρρευσαν μετά την απόρριψη εκ μέρους της Αθήνας της πρότασης για παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν στην Αθήνα το περιθώριο έως την Παρασκευή να παρουσιάσει τις εναλλακτικές της.

“Η Ελλάδα αψηφά τους πιστωτές της, θέλει χρηματοδότηση αλλά όχι πρόγραμμα” αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

“Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα” αναφέρει το Bloomberg. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα, ενέχει κινδύνους για κρίση ρευστότητας και πιστωτική κρίση, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αναφέρει το Bloomberg, που αναλύει το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, εταιρείες και δανειστές έχουν χάσει ουσιαστικά την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας. Οι υπάρχουσες πηγές ρευστότητας είναι τα κεφάλαια διάσωσης από τις χώρες της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Η αποτυχία να βρεθεί συμβιβασμός σημαίνει ότι αυτές οι πληρωμές θα σταματήσουν. Κάτι που σημαίνει την αδυναμία της χώρας να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, που φτάνουν στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος χωρίς τα έντοκα γραμμάτια, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015.

Αθήνα με το ένα πόδι εκτός ευρώ” αναφέρει το δίκτυο CNN. To πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ύψους 240 δισ ευρώ εκπνέει στο τέλος του μήνα. Χωρίς συμφωνία οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση για ρευστότητα στην ΕΚΤ και η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη.

Στον διεθνή Τύπο:

“Οι συνομιλίες για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας κατέρρευσαν” αναφέρουν οι FT. H Aθήνα απέρριψε την πρόταση για παράταση του προγράμματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σχέδιο του κ. Μοσκοβισί παρουσιάστηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα χθες το μεσημέρι. Σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετείχε στις συνομιλίες οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που περιελάμβανε τις δεσμεύσεις της Αθήνας στη διάρκεια του χρόνου παράτασης: Η Ελλάδα θα αποπλήρωνε τους πιστωτές της, δεν θα έκανε πίσω σε καμία οικονομική μεταρρύθμιση και θα διατηρούσε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού ως βασικό όρο της συμφωνίας του Eurogroup του 2012. Σε αντάλλαγμα, η Ευρωζώνη θα απέφευγε να πιέσει την Αθήνα να υιοθετήσει μέτρα που εκτιμά ότι θα ζημιώσουν την οικονομία και οι τρεις διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα ξεκινούσαν τις εργασίες για μια νέα “συμφωνία για την Ελλάδα” κάτι σαν ένα απαραίτητο τρίτο πακέτο διάσωσης. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι η πρόταση του κ. Γιούνκερ διέφερε ουσιαστικά από το κοινό ανακοινωθέν που απέρριψε ο κ. Βαρουφάκης, ωστόσο αναγνώρισαν ότι το κείμενο του κ. Ντάισελμπλουμ δεν περιείχε αρκετά από τα σημεία που είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Γιούνκερ. Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πάντως πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση την Παρασκευή αλλά μόνο εάν η Αθήνα ζητήσει παράταση και μόνο με τον όρο ότι η Ελλάδα θα δεσμευθεί να εκπληρώσει τους όρους του τρέχοντος προγράμματος.

“Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας” αναφέρει η WSJ. To ρεπορτάζ επισημαίνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την χρηματοδότηση της Ελλάδας ανέδειξαν ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους επίσημους πιστωτές της και προκαλώντας μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το προαναφερθέν αποτέλεσμα προέκυψε όταν “η Ελλάδα και πάλι αρνήθηκε να ζητήσει παράταση για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα”.

Οι New York Times γράφουν πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κρίση χρέους στην Ελλάδα έληξε με “πικρία”, “εξασθενίζοντας περαιτέρω τις ελπίδες για ταχεία λύση”. Όπως σημειώνεται, “λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης, Έλληνας αξιωματούχος απέρριψε την τελευταία πρόταση των Ευρωπαίων πιστωτών της ως "παράλογη και απαράδεκτη". Η πρόταση ζητούσε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες όρους του προγράμματος διάσωσής της”. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται και ο “επείγων χαρακτήρας” της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίστηκε τη Δευτέρα με έκθεση της JPMorgan Chase, “υποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες χάνουν καταθέσεις με ποσοστό 2 δισ. ευρώ την εβδομάδα”. Αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί για τις επόμενες 14 εβδομάδες, οι τράπεζες δεν θα έχουν αρκετά αποθέματα σε ετοιμότητα για την έκδοση νέων δανείων, σύμφωνα με την έκθεση.

“Οι συνομιλίες κατέρρευσαν μετά την απόρριψη της Ελλάδας των απαιτήσεων της Ευρωζώνης ως απαράδεκτες” αναφέρει ο Guardian στο βασικό του θέμα. Οι δανειστές παρουσίασαν τελεσίγραφο καθώς ο υπουργός Οικονομικών επιμένει οι εταίροι του να βάλουν “νερό στο κρασί τους”. Ο Guardian σημειώνει πάντως πως σύμφωνα με αναλυτές ο κίνδυνος η Ελλάδα να βγει από το ευρώ αυξάνεται και αυτή η κρίση θα μπορούσε να προκληθεί εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε χωρίς πρόοδο στις συνομιλίες να “παγώσει” την οικονομική στήριξη.

“Tο Eurogroup δεν αφήνει το δικαίωμα επιλογής για την Ελλάδα” αναφέρει η Monde. Mετά την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup οι Ευρωπαίοι δίνουν περιθώριο μιας εβδομάδας στον Τσίπρα να αποδεχθεί παράταση του προγράμματος.

“Μπρα ντε φερ μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup” αναφέρει η Liberation. Η Ελλάδα απέρριψε μια παράταση του προγράμματος βοήθειας από την Ε.Ε. Σε άλλο δημοσίευμα του Ζαν Κατρεμέρ, ανταποκριτή της Liberation στις Βρυξέλλες σημειώνεται πως η στάση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος συμπεριφέρεται στους συναδέλφους του με περιφρόνηση και λέει δημόσια ότι μόνο ο Σόιμπλε είναι στο δικό του μέγεθος και δίνει σε όλους μαθήματα οικονομίας, δεν βοηθάει στη διαπραγμάτευση.

“H Eλλάδα απέρριψε την πρόταση της Ευρώπης. Τελεσίγραφο: θα πρέπει να αποφασίσει έως την Παρασκευή” αναφέρει η Corriere de la Sera. Πρόκειται για ένα παιχνίδι, όπου κανείς έως τώρα δεν κερδίζει επισημαίνει στο βασικό της άρθρο.

“Ρήξη της Ελλάδας με την Ευρώπη” - Η πρόταση είναι παράλογη. Τελεσίγραφο των Βρυξελλών έως την Παρασκευή αναφέρει η Stampa.

“To Eurogroup πιέζει την Ελλάδα να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως την Παρασκευή” αναφέρει η El Pais.

Την ίδια ώρα, “να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων στην Ελλάδα” διατείνεται ο Hans Werner Sinn πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo με άρθρο του στους FT. Το κυπριακό παράδειγμα δεν πρέπει να επαναληφθεί, γράφει ο Hans-Werner Sinn. Η συνταγή του κορυφαίου Γερμανού οικονομολόγου για την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα ώστε να παραμείνουν αξιόχρεες οι τράπεζες.

“Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ορθοποδήσει, ενεργούν υπέρ των δικών τους συμφερόντων” υποστηρίζει σε νέο άρθρο του στους ΝΥΤimes ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι “στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι κρίσιμης σημασίας για τους ηγέτες της Ευρώπης να φέρουν στη μνήμη τους τη σωστή ιστορία. Εάν δεν το πράξουν” όπως επισημαίνει “το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη και τη δημοκρατία μέσω της ευημερίας δεν θα επιβιώσει”.

“Πώς έχει επηρεάσει η ελληνική κρίση έχει επηρεάσει τις αγορές” αναφέρει η βρετανική Telegraph. Το κυρίαρχο συναίσθημα που βιώνουν οι αγορές -πίσω από το αόριστο προσωπείο τους- το τελευταίο διάστημα είναι ένα διαρκές σοκ που ξεκίνησε από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία και εντείνεται τώρα με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η Telegraph με τη βοήθεια τεσσάρων ενδεικτικών γραφημάτων καταδεικνύει αυτή τη μεταιχμιακή κατάσταση που βιώνουν τα ομόλογα, οι μετοχές των τραπεζών και η πίεση που δέχεται το ευρώ. Σημειώνει: “Μέρα με τη μέρα η κατάσταση μεταβάλλεται έπειτα από ένα μικρό ίχνος συμφωνίας που εμφανίζεται στον ορίζοντα ή από ένα σημάδι που φανερώνει την περίπτωση ενός Grexit στον ορίζοντα”.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, new york times, associated press, new york, jpmorgan chase, el pais, ελλαδα, αθηνα, bbc, βρυξέλλες, χρεοκοπια, dpa, press, υπουργοι, reuters, bloomberg, ΔΝΤ, ΕΚΤ, σημαίνει, cnn, τραπεζες, τσιπρας, νέα, wsj, york, times, jpmorgan, guardian, monde, liberation, σόιμπλε, ifo, μνήμη, telegraph, σοκ, συριζα, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, dpa, μνήμη, χωρες, δημοκρατια, θεμα, ιχνος, οικονομια, ομολογα, πιεση, προγραμμα, ραδιοφωνο, ρυθμος, ωρα, bbc, bloomberg, cnn, el pais, guardian, reuters, times, wsj, αγωνια, αδυναμια, αρθρο, αλεξανδρα, εβδομαδες, βοηθεια, βρυξέλλες, δευτερα, διαστημα, δικτυο, δικτυα, ευκαιρια, ευρω, ειρηνη, εκθεση, επικοινωνια, ζωνη, ιδια, κυβερνηση, κειμενο, κρασι, μικρο, ουσιαστικα, ρηξη, σεναριο, συνταγη, σόιμπλε, σοκ, σχεδιο, τι ειναι, χασμα, χρονος, αγορες, associated press, δικαιωμα, ηγετες, χωρα, ifo, jpmorgan, jpmorgan chase, liberation, μεινει, monde, new york times, new york, πακετο, παιχνιδι, πηγες, press, σημαίνει, telegraph, θεματα, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα