Ο Τύπος στον κόσμο

Οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του Α. Τσίπρα επικεντρώνονται ξένα δίκτυα και εφημερίδες.

Για Ελλάδα: Βασικό θέμα στα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Από τη μια οι αναλύσεις επικεντρώνονται στο μήνυμα που έστειλε ο Α. Τσίπρας
στο εσωτερικό, που όπως επισημαίνουν, προκαλεί ελπίδα στους Έλληνες και όχι μόνο στους ψηφοφόρους του, από την άλλη υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα που υπογραμμίζουν πως η άκαμπτη στάση της Αθήνας την οδηγεί σύντομα εκτός ευρώ.

Για προγραμματικές δηλώσεις: “Η στρατηγική Τσίπρα δίνει στους Έλληνες φωνή” διατείνεται το γερμανικό δίκτυο DW σε ένα από τα βασικά της θέματα. Η ασυμβίβαστη στάση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα οδηγεί την Ελλάδα σε αχαρτογράφητα νερά. Πολλοί είναι οι Έλληνες ωστόσο που αισθάνονται ότι κάποιος ορθώνει το ανάστημά του στην Ευρωζώνη. (...) Αρκετοί αναρωτήθηκαν χθες εάν η ομιλία του Α. Τσίπρα ήταν το πρώτο σημάδι ότι η Ελλάδα οδηγείται εκτός ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν επιθυμεί. Ο αρθρογράφος πάντως του Reuters, Hugo Dixon ανέβασε τις προοπτικές ενός Grexit στο 50%. (...) Από την άλλη πλευρά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στρατηγική της νέας κυβέρνησης έχει ανταπόκριση στο εσωτερικό. 70% των Ελλήνων είναι χαρούμενο που κάποιος επιτέλους ορθώνει το ανάστημά του στην Ευρωζώνη, που έως τώρα απλά εκφόβιζε την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος η WSJ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Οι Έλληνες αναθάρρησαν με την τακτική επίθεσης της κυβέρνησης”. Η στάση της νέας κυβέρνησης εναντίον των μέτρων λιτότητας και των δανειστών έχει προκαλέσει ελπίδες στους Έλληνες ακόμα και σε εκείνους, που δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο άρθρο πάντως της ίδιας εφημερίδας σημειώνεται πως “Αυτό που λείπει ως συστατικό στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προοπτικές ανάπτυξης”. Ο Simon Dixon υπογραμμίζει πως ο Α. Τσίπρας θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

“Όχι επέκταση του μνημονίου λέει ο Α. Τσίπρας” αναφέρουν στο βασικό τους θέμα οι FT. Η Αθήνα λέει πως θα επιδιώξει μια συμφωνία – γέφυρα.

Στο μεταξύ, ο Επίτροπος των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Όλι Ρεν ανήρτησε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter το άρθρο των FT, του Wolfgang Muncau πως “Το μόνο που χρειάζεται για το Grexit είναι μερικές ακόμα καταστροφικές εβδομάδες σαν αυτή». Ο σκεπτικισμός στον ευρωπαϊκό Βορρά μετατράπηκε σε εχθρότητα, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει ο αρθρογράφος των FT, Wolfgang Münchau. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απέρριψε μονομερώς την τρόικα, στη συνέχεια έκανε περιοδεία στην Ευρώπη σαν ροκ σταρ, και όταν έφτασε στη Γερμανία το κλίμα, από πολιτικούς και ΜΜΕ, ήταν πιο εχθρικό από ποτέ. “Από πολιτική άποψη, η κατάσταση είναι πλέον τόσο κακή, όσο ήταν το 2010, όταν άρχισε η ελληνική κρίση χρέους” λέει ο Münchau. “Ήταν μια εντελώς καταστροφική εβδομάδα για την οικονομική διπλωματία. Το μόνο που μας χωρίζει από το Grexit είναι μερικές ακόμα εβδομάδες σαν αυτή”.

Ο βρετανικός Guardian σημειώνει: “Ο πρωθυπουργός στρέφεται προς τους ανέργους και όχι προς τους πιστωτές σε ένα αποφασιστικό διάγγελμα”. Σε άλλο δημοσίευμα ωστόσο η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο του Alan Greenspan στο Αssociated Press που επισημαίνει ότι “Η Ελλάδα θα πρέπει πλέον να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Είναι θέμα χρόνου να εγκαταλείψει το ευρώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ο πρώην επικεφαλής της FED ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ετοιμάζει σχέδια αντιμετώπισης μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Guardian επίσης φιλοξενεί άρθρο με το οποίο επισημαίνει ότι “Η σύγκρουση Ελλάδας – Γερμανίας θα είναι θανατηφόρα”. Σύμφωνα με τον Paul Mason, η συμπεριφορά του Βερολίνου προς την Αθήνα δείχνει συγκαταβατική, ωστόσο η λαϊκή διάθεση στην Ελλάδα αγγίζει τα όρια της εθνικής εξέγερσης και υπάρχουν μικρές ενδείξεις ότι κάποια από τις δύο πλευρές θα υποχωρήσει.

Στη Γαλλία: “O Τσίπρας θέτει τους δικούς του όρους έναντι των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη” γράφει ο Monde. Η L'Express επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Στη Γερμανία: “Ο Τσίπρας λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε” αναφέρει το Spiegel. Από την πλευρά της η Die Welt σημειώνει με πιο κριτική διάθεση: “Υποσχέθηκε και πάλι το αδύνατο”. “Κρατάμε τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας μας και αυτές δεν είναι διαπραγματεύσιμες”, γράφει η Bild ,ενώ η FAZ σημειώνει πως “Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μέχρι και 15 δις. Ευρώ” ενώ σημειώνει πως η Αθήνα επείγεται να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές εντός 15 ημερών.

Στην Ιταλία: “Τσίπρας: Θέλουμε να εξοφλήσουμε το χρέος μας αλλά χωρίς την τρόικα” είναι ο τίτλος της Repubblica. O Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα σημειώνει πως η Ελλάδα θα απαιτήσει τις αποζημιώσεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου από την Γερμανία.

“Πρόκληση” χαρακτήρισε από την πλευρά της η Messaggero την ομιλία του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι δεν παρέκκλινε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Η Corriere de la Sera επικεντρώνεται πάντως στις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη στην Rai 3 σύμφωνα με τις οποίες “η Ιταλία οδεύει προς πτώχευση”. Άμεση η απάντηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν: Να κοιτάς τα του οίκου σου. Από τις προγραμματικές δηλώσεις του Α. Τσίπρα η Ιταλική εφημερίδα επικεντρώνεται στη φράση πως “η Ελλάδα θα απαιτήσει αποζημιώσεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου”.

Στην Ισπανία: “Ο Τσίπρας υπόσχεται δωρεάν ηλεκτρικό, σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για τους φτωχότερους” αναφέρει η El Pais, σημειώνοντας πως “ο Τσίπρας έκανε επίδειξη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη έστω και αν αυτή τού κοστίσει δάκρυα, σαν αυτά στο τέλος της ομιλίας του. Φαίνεται όμως ο μοναδικός δρόμος για τους Έλληνες: ούτε βήμα, ιδίως τώρα, που σύμφωνα με έρευνα, τον στηρίζει και το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ”.

Στην Πορτογαλία: “Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου” αναφέρει από την πλευρά της η Jornal De Negocios.

Στα άλλα δίκτυα- πρακτορεία:

Από την πλευρά του το Reuters σημειώνει πως “ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος για ακόμα μια σύγκρουση με την ΕΕ, αρνείται επέκταση του προγράμματος”. Όπως σημειώνει πάντως το πρακτορείο αυτό ακριβώς περιμένουν οι ηγέτες της Ε.Ε να κάνει στην σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Σύμφωνα με το Reuters, στην πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Από την πλευρά του το Bloomberg αναφέρει “Η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία «γέφυρα» ως τον Ιούνιο” και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι ελπίζει σε μια πιο “μόνιμη” συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές. Το Bloomberg αναφέρεται λεπτομερώς στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ενώ κάνει λόγο και για τους φόβους που υπάρχουν αναφορικά με το εάν θα μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμα και από το τέλος αυτού του μήνα.

“Η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο-γέφυρα και όχι διάσωση” αναφέρει το BBC.

Για συνάντηση Μέρκελ – Ομπάμα και ελληνικό θέμα: “Οι ΗΠΑ παροτρύνουν έναν συμβιβασμό από πλευράς Ευρωζώνης για την Αθήνα” αναφέρουν οι FT σε ένα από τα βασικά τους θέματα. Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει τους ηγέτες της Ευρωζώνης να συμβιβασθούν περισσότερο με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι μια παρατεταμένη αντιπαράθεση για τα δημοσιονομικά θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία. Η αμερικανική προσπάθεια άσκησης πίεσης λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για τη σκληροπυρηνική στάση που υιοθετούν ορισμένα μέλη της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα η Γερμανία,υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομικές μειώσεις, προστίθεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. (...) Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την αντιπαράθεση με την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και στη διάρκεια των διμερών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον Μπ. Ομπάμα και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκ. Μέρκελ, αναφέρουν οι FT. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για την πιθανότητα η κατάσταση στην Ελλάδα να οδηγήσει στην αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.“Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε κατάτμηση θα είχε σοβαρές συνέπειες μετάδοσης”, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Για συνάντηση Μέρκελ – Ομπάμα: “Ουκρανική κρίση: Η Μέρκελ παρουσιάζει το σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία στον Ομπάμα” αναφέρει το BBC. “H Mέρκελ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον” αναφέρει η DW. Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται ήδη στην αμερικανική πρωτεύουσα για συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία θα κυριαρχήσει σε αυτές τις συνομιλίες. Στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να εκφράσει τη θέση της αναφορικά με το αίτημα της Ουκρανίας προς τις ΗΠΑ για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση μέσω όπλων. “Είμαι πεπεισμένη πως αυτή η σύγκρουση δεν θα λυθεί με στρατιωτικά μέσα” ανέφερε η κα Μέρκελ. Όπως και άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έτσι και το Βερολίνο εκτιμά πως η προμήθεια όπλων προς το Κίεβο θα κλιμακώσει τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, που έχουν κοστίσει ήδη τη ζωή σε 5,.400 ανθρώπους, από τον περασμένο Απρίλιο. Η επίσκεψη Μέρκελ στις ΗΠΑ πραγματοποιείται δύο μέρες πριν την κρίσιμη τετραμερή συνάντηση στο Μινσκ, όπου στοχεύουν να βρεθούν ξανά Ρωσία και Ουκρανία μαζί με τις ηγεσίες Γαλλίας και Γερμανίας, με φόντο την γαλλογερμανική πρωτοβουλία για αναζήτηση διεξόδου ενώ η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει αναζωπυρωθεί. Η απόφαση για την προετοιμασία της τετραμερούς ελήφθη στην τηλεφωνική συνομιλία της Κυριακής μεταξύ των τεσσάρων ηγετών. Όπως φάνηκε ιδιαίτερα από την σχετική ρωσική ανακοίνωση, η πραγματοποίησή της δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το κλίμα στη διεθνή διπλωματία γύρω από την ουκρανική κρίση έχει πάρει ψυχροπολεμικό χαρακτήρα: Στο φετινό συνέδριο για τη Διεθνή Ασφάλεια στο Μόναχο, το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας φάνηκε με υψηλούς τόνους και αλληλοκατηγορίες για υποδαύλιση της κρίσης. Μετά την πρωτοβουλία Παρισιού και Βερολίνου για διέξοδο στη βάση, όπως φαίνεται, των συμφωνιών του Μινσκ οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί, οι ηγέτες Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας είχαν το πρωί της Κυριακής “εκτενέστατη τηλεφωνική συνομιλία”, όπως την χαρακτήρισαν.

Για HSBC: “Η HSBC βοηθούσε τους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν” αποκαλύπτουν σήμερα ο Guardian, η Monde, το Panorama του BBC και την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ η τράπεζα επέτρεπε τακτικά στους πελάτες της να προβαίνουν σε αναλήψεις τούβλων χαρτονομισμάτων, συχνά σε συνάλλαγμα και όχι σε Ελβετικό νόμισμα. Με διάφορους τρόπους ώθησε τους πλούσιους πελάτες της να αποφύγουν τους Ευρωπαϊκούς φόρους Ήρθε σε συνεννόηση με κάποιους πελάτες της ώστε να αποκρύψουν μη δηλωμένους, “μαύρους” λογαριασμούς, από τις εγχώριες φορολογικές αρχές τους. Παρείχε λογαριασμούς σε διεθνείς εγκληματίες, διεφθαρμένους επιχειρηματίες, καθώς και σε άλλα άτομα “υψηλού ρίσκου”. Τα αρχεία της HSBC, τα οποία καλύπτουν μια περίοδο από το 2005 ως το 2007, αποτελούν την μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία του τραπεζικού τομέα και φέρνουν στο φως περισσότερους από 30.000 λογαριασμούς που περιέχουν κεφάλαια ύψους σχεδόν 120 δις. Δολαρίων. Ερωτηθείσα από τον Guardian, η HSBC, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του πλανήτη παραδέχθηκε τις πράξεις του Ελβετικού της παραρτήματος. Η διαρροή ξεκίνησε από τον Herve Falciani το 2007, που υπέκλεψε στοιχεία των πελατών ως ειδικός πληροφορικής της τράπεζας. Στις αρχές του 2010, η τότε Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ, Christine Lagarde, προετοίμασε εμπιστευτικές λίστες που περιείχαν τα ονόματα φοροφυγάδων άλλων χωρών, τις οποίες και παρέδωσε στις χώρες καταγωγής τους.

Για βραβεία Grammy: Οι νικητές των βραβείων Grammy είναι ένα από τα βασικά θέματα των ηλεκτρονικών εκδόσεων των εφημερίδων. O Σαμ Σμιθ είναι ο μεγάλος κερδισμένος ενώ έλαμψαν με τις παρουσίες τους η Madonna, Beyonce, Kanye West αναφέρει ο Guardian. Ο Βρετανός ερμηνευτής της σόουλ Σαμ Σμιθ με το τραγούδι Stay with Me κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς, κατακτώντας τον κορυφαίο τίτλο στη διεθνή μουσική σκηνή.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, die welt, el pais, αλέξης τσίπρας, kanye west, τσιπρας, ελλαδα, αθηνα, δημοσκοπηση, reuters, hugo, wsj, συριζα, μνημονιο, twitter, τροικα, ροκ, σταρ, μμε, guardian, press, fed, paul, γαλλια, monde, spiegel, bild, faz, δις, χρεος, rai, ηλεκτρικος, bloomberg, bbc, μερκελ, ηπα, νέα, βρυξέλλες, ρωσία, hsbc, τραπεζες, φως, madonna, beyonce, west, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, ξανα, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, συναλλαγμα, χωρες, ρωσία, βερολινο, βημα, γερμανια, δωρεαν, ηπα, θεμα, ισπανια, ιταλια, κωνσταντινουπολη, μμε, μουσικη, οικονομια, ονοματα, ουκρανια, προγραμμα, σταρ, φως, bbc, bild, bloomberg, el pais, guardian, hsbc, reuters, wsj, αρθρο, αλεξανδρα, απλα, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γεφυρα, δακρυα, δανειο, δευτερα, δηλωσεις, δειχνει, δις, δρομος, δικτυο, δικτυα, ευρω, ειπε, ελπιδα, εβδομαδα, ερευνα, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδιο, εικοσι, οικο, ομιλια, κυβερνηση, κιεβο, κλιμα, λειπει, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μοναχο, νικη, ολι ρεν, ορια, ουασιγκτον, πορτογαλια, πρωι, ροκ, συνεχεια, συντομα, σκεπτικισμος, σοουλ, σιτιση, σχεδια, σχεδιο, τιτλος, φοντο, χασμα, αγορες, ασφαλεια, beyonce, die welt, faz, fed, ηγετες, hugo, χωρα, ιδιαιτερα, kanye west, λευκο, madonna, monde, paul, press, rai, σκηνη, spiegel, τραπεζα, ουασινγκτον, θεματα, west, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα