Με το βλέμμα στο Eurogroup της Τετάρτης

Εντατικές προετοιμασίες της κυβέρνησης εν όψει του έκτακτου Eurogroup της Τετάρτης προκειμένου να παρουσιάσει τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για τα δημοσιονομικά, ώστε να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της ευρωζώνης για ένα πρόγραμμα-γέφυρα. «Καμία σύγκρουση. Συζήτηση και διαβούλευση, όπως κάνουμε πάντα στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος το πρωί, στο γραφείο του στη οδό Νίκης, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στην προετοιμασία μετέχει κλιμάκιο

της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard, που επεξεργάζεται προτάσεις που οδηγούν σε απομείωση του χρέους και σε μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του, με αναπροσαρμογή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Εξάλλου εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκαν χθες τελικά με τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ και τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, για να προετοιμαστεί ένα πλαίσιο συμφωνίας.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήδη αναχώρησαν από την Αθήνα.

Σε δηλώσεις του το πρωί, ο κ Βαρουφάκης είπε πως δεν υπήρξε καμία σύγκρουση, και ότι – όπως κάνουμε πάντα – υπήρξε συζήτηση και διαβούλευση.


«Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται», φέρεται να είπε πάντως ο Πωλ Τόμσεν στον κ. Βαρουφάκη στη συνάντησή τους το προηγούμενο Σάββατο στο Παρίσι για τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, και συμπλήρωσε «ανατρέπονται τα πάντα».

Συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 12:00, κατόπιν προσκλήσεως του Αυστριακού καγκελαρίου.

Χθες από τη βουλή έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μεταξύ των προγραμματικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με τον κο Τσίπρα όμως να καλεί τους πολίτες να καταβάλουν τις τελευταίες δύο δόσεις. Το αφορολόγητο αυξάνεται στις 12.000 ευρώ, χωρίς να αποσαφηνιστεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Σταδιακή επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ έως το 2016, επαναφορά της 13ης σύνταξης σε όσους λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ, άμεση αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας. Επίσης μπαίνει τέλος στα «θαλασσοδάνεια» που «συντηρούν ένα ολιγαρχικό καθεστώς» όπως είπε, ενώ θα γίνουν κατά προτεραιότητα έλεγχοι στις λίστες μεγαλοκαταθετών. Προαναγγέλθηκε ακόμη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο και διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.

Η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί και θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα