Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού. Τα περισσότερα δημοσιεύματα μιλούν εξαγγελίες που οδηγούν σε βέβαιη σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Από τη μια οι αναλύσεις επικεντρώνονται στο μήνυμα που έστειλε ο Α. Τσίπρας στο εσωτερικό, που όπως επισημαίνουν, προκαλεί ελπίδα στους Έλληνες και όχι μόνο στους ψηφοφόρους του, από την άλλη υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα που υπογραμμίζουν πως η άκαμπτη στάση της Αθήνας

την οδηγεί σύντομα εκτός ευρώ.

Για προγραμματικές δηλώσεις: “Η στρατηγική Τσίπρα δίνει στους Έλληνες φωνή” διατείνεται το γερμανικό δίκτυο DW σε ένα από τα βασικά της θέματα. Η ασυμβίβαστη στάση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα οδηγεί την Ελλάδα σε αχαρτογράφητα νερά. Πολλοί είναι οι Έλληνες ωστόσο που αισθάνονται ότι κάποιος ορθώνει το ανάστημά του στην Ευρωζώνη. (...) Αρκετοί αναρωτήθηκαν χθες εάν η ομιλία του Α. Τσίπρα ήταν το πρώτο σημάδι ότι η Ελλάδα οδηγείται εκτός ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν επιθυμεί. Ο αρθρογράφος πάντως του Reuters, Hugo Dixon ανέβασε τις προοπτικές ενός Grexit στο 50%. (...) Από την άλλη πλευρά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στρατηγική της νέας κυβέρνησης έχει ανταπόκριση στο εσωτερικό. 70% των Ελλήνων είναι χαρούμενο που κάποιος επιτέλους ορθώνει το ανάστημά του στην Ευρωζώνη, που έως τώρα απλά εκφόβιζε την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος η WSJ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Οι Έλληνες αναθάρρησαν με την τακτική επίθεσης της κυβέρνησης”. Η στάση της νέας κυβέρνησης εναντίον των μέτρων λιτότητας και των δανειστών έχει προκαλέσει ελπίδες στους Έλληνες ακόμα και σε εκείνους, που δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο άρθρο πάντως της ίδιας εφημερίδας σημειώνεται πως “Αυτό που λείπει ως συστατικό στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προοπτικές ανάπτυξης”. Ο Simon Dixon υπογραμμίζει πως ο Α. Τσίπρας θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

“Όχι επέκταση του μνημονίου λέει ο Α. Τσίπρας” αναφέρουν στο βασικό τους θέμα οι FT. Η Αθήνα λέει πως θα επιδιώξει μια συμφωνία – γέφυρα.

Στο μεταξύ, ο Επίτροπος των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Όλι Ρεν ανήρτησε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter το άρθρο των FT, του Wolfgang Muncau πως “Το μόνο που χρειάζεται για το Grexit είναι μερικές ακόμα καταστροφικές εβδομάδες σαν αυτή». Ο σκεπτικισμός στον ευρωπαϊκό Βορρά μετατράπηκε σε εχθρότητα, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει ο αρθρογράφος των FT, Wolfgang Münchau. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απέρριψε μονομερώς την τρόικα, στη συνέχεια έκανε περιοδεία στην Ευρώπη σαν ροκ σταρ, και όταν έφτασε στη Γερμανία το κλίμα, από πολιτικούς και ΜΜΕ, ήταν πιο εχθρικό από ποτέ. “Από πολιτική άποψη, η κατάσταση είναι πλέον τόσο κακή, όσο ήταν το 2010, όταν άρχισε η ελληνική κρίση χρέους” λέει ο Münchau. “Ήταν μια εντελώς καταστροφική εβδομάδα για την οικονομική διπλωματία. Το μόνο που μας χωρίζει από το Grexit είναι μερικές ακόμα εβδομάδες σαν αυτή”.

Ο βρετανικός Guardian σημειώνει: “Ο πρωθυπουργός στρέφεται προς τους ανέργους και όχι προς τους πιστωτές σε ένα αποφασιστικό διάγγελμα”. Σε άλλο δημοσίευμα ωστόσο η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο του Alan Greenspan στο Αssociated Press που επισημαίνει ότι “Η Ελλάδα θα πρέπει πλέον να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Είναι θέμα χρόνου να εγκαταλείψει το ευρώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ο πρώην επικεφαλής της FED ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ετοιμάζει σχέδια αντιμετώπισης μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Guardian επίσης φιλοξενεί άρθρο με το οποίο επισημαίνει ότι “Η σύγκρουση Ελλάδας – Γερμανίας θα είναι θανατηφόρα”. Σύμφωνα με τον Paul Mason, η συμπεριφορά του Βερολίνου προς την Αθήνα δείχνει συγκαταβατική, ωστόσο η λαϊκή διάθεση στην Ελλάδα αγγίζει τα όρια της εθνικής εξέγερσης και υπάρχουν μικρές ενδείξεις ότι κάποια από τις δύο πλευρές θα υποχωρήσει.

Στη Γαλλία: “O Τσίπρας θέτει τους δικούς του όρους έναντι των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη” γράφει ο Monde. Η L'Express επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Στη Γερμανία: “Ο Τσίπρας λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε” αναφέρει το Spiegel. Από την πλευρά της η Die Welt σημειώνει με πιο κριτική διάθεση: “Υποσχέθηκε και πάλι το αδύνατο”. “Κρατάμε τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας μας και αυτές δεν είναι διαπραγματεύσιμες”, γράφει η Bild ,ενώ η FAZ σημειώνει πως “Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μέχρι και 15 δις. Ευρώ” ενώ σημειώνει πως η Αθήνα επείγεται να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές εντός 15 ημερών.

Στην Ιταλία: “Τσίπρας: Θέλουμε να εξοφλήσουμε το χρέος μας αλλά χωρίς την τρόικα” είναι ο τίτλος της Repubblica. O Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα σημειώνει πως η Ελλάδα θα απαιτήσει τις αποζημιώσεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου από την Γερμανία.

“Πρόκληση” χαρακτήρισε από την πλευρά της η Messaggero την ομιλία του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι δεν παρέκκλινε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Η Corriere de la Sera επικεντρώνεται πάντως στις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη στην Rai 3 σύμφωνα με τις οποίες “η Ιταλία οδεύει προς πτώχευση”. Άμεση η απάντηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν: Να κοιτάς τα του οίκου σου. Από τις προγραμματικές δηλώσεις του Α. Τσίπρα η Ιταλική εφημερίδα επικεντρώνεται στη φράση πως “η Ελλάδα θα απαιτήσει αποζημιώσεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου”.

Στην Ισπανία: “Ο Τσίπρας υπόσχεται δωρεάν ηλεκτρικό, σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για τους φτωχότερους” αναφέρει η El Pais, σημειώνοντας πως “ο Τσίπρας έκανε επίδειξη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη έστω και αν αυτή τού κοστίσει δάκρυα, σαν αυτά στο τέλος της ομιλίας του. Φαίνεται όμως ο μοναδικός δρόμος για τους Έλληνες: ούτε βήμα, ιδίως τώρα, που σύμφωνα με έρευνα, τον στηρίζει και το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ”.

Στην Πορτογαλία: “Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου” αναφέρει από την πλευρά της η Jornal De Negocios.

Αμερικανικά ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αναφέρονται στη χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά την οποία παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του.

Bloomberg

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο», καταγράφοντας μέρος των εξαγγελιών του στη Βουλή και σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών, σε μια ομιλία του που τον θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας».

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «η επόμενη αναμέτρηση με τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα αντιμετωπίσει τους 18 ομολόγους του της ευρωζώνης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση».

Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι «βέβαιος πως η κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Αυτό που δεν θα διαπραγματευτούμε», όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι η ιστορία και η αξιοπρέπεια του λαού μας».

WSJ

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ κάνει αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας, τα οποία ήταν προϋπόθεση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, θέτοντας την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια συμφωνία-γέφυρα με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, αρνούμενος να δεχθεί παράταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, όπως απαίτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι».

NYT

Η Νιου Γιορκ Τάιμς τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει παράταση ενός αυστηρού προγράμματος διάσωσης».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, διακήρυξε ότι «θα τηρήσει τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «ο κ Τσίπρας είπε πως η επέκταση του προγράμματος διάσωσης θα ισοδυναμούσε με την συνέχιση των λαθών και της καταστροφής του παρελθόντος».

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας υπογραμμίζεται το σημείο αναφοράς του πρωθυπουργού ότι ««έχουμε μόνο μια δέσμευση: να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και το καλό της κοινωνίας»..

Keywords
μμε, θεμα, μμε, πρωτο θεμα, die welt, el pais, αλέξης τσίπρας, γουόλ στριτ, τσιπρας, αθηνα, ελλαδα, δημοσκοπηση, reuters, hugo, wsj, συριζα, μνημονιο, twitter, τροικα, ροκ, σταρ, guardian, press, fed, paul, γαλλια, monde, spiegel, bild, faz, δις, χρεος, rai, ηλεκτρικος, βουλη, βρυξέλλες, μυστικες δημοσκοπησεις, παραταση φορολογικων δηλωσεων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, βαρουφακης, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλέξης τσίπρας, αφορολογητο, βημα, γερμανια, δωρεαν, ισπανια, ιταλια, προγραμμα, σταρ, bild, el pais, guardian, reuters, wsj, αρθρο, αξιοπρεπεια, απλα, αφορολογητο οριο, εβδομαδες, βρυξέλλες, γεφυρα, δακρυα, δηλωσεις, δειχνει, δις, δρομος, δικτυο, ευρω, ειπε, ελπιδα, εβδομαδα, ερευνα, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, λειπει, μηκος, μηκος κυματος, νικη, ολι ρεν, ορια, γουόλ στριτ, πορτογαλια, ροκ, συνεχεια, συντομα, σκεπτικισμος, σιτιση, σχεδια, τιτλος, αγορες, die welt, faz, fed, hugo, monde, paul, press, rai, spiegel, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα