Ο Τύπος στον κόσμο

Ταεκλογικά αποτελέσματα σε Ουκρανία καιΒραζιλία είναι δύο από τα βασικά θέματατου διεθνούς Τύπου, όπως επίσης και τααποτελέσματα των stress tests γιατις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες.

Για Ουκρανία: “Ισχυροποιείτην εξουσία του ο Ουκρανός πρόεδρος”αναφέρει ο Guardian για τααποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικώνεκλογών στην Ουκρανία. “Πολύ μικρή ηεκλογική συμμετοχή στα Ανατολικά

τηςΟυκρανίας” αναφέρει από την πλευράτης, η WSJ. H κυβέρνησητης Ουκρανίας “βλέπει” τις χθεσινέςεκλογές ως ένα βήμα προσέγγισης μιαςπιο φιλοευρωπαϊκής πορείας για τη χώρα.Αλλά αρκετοί ψηφοφόροι δεν φάνηκαν τόσοενθουσιασμένοι καθώς βλέπουν τα ίδιαπρόσωπα να πρωταγωνιστούν και πολιτικήσήψη. Στο μεταξύ,την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρουξεκινά ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τοκλείσιμο της κάλπης για το Κοινοβούλιο,στην οποία μπροστά ήρθαν τα κόμματα πουκοιτάζουν προς τη Δύση. Ως πρώτοςυποψήφιος θεωρείται η «Αυτοάμυνα»,τρίτο κόμμα μετά το κόμμα του πρωθυπουργούΓιατσένιουκ. Πρώτη φορά εκτός Βουλήςτο Κομμουνιστικό Κόμμα. Σύμφωνα με ταexit polls καιενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονταισε λίγες μέρες το μπλοκΠοροσένκο έλαβε ποσοστό23,1%, τοΛαϊκό Μέτωπο του Γιάτσενιουκ ακολουθείμε 21.2% καιτο επίσης φιλοευρωπαϊκό κόμμα Αυτοάμυναμε 13,4%, το κόμμα του φιλορώσου Γιανουκόβιτςσυγκέντρωσε 8%.

Ανάλυση γιατις εκλογές στην Ουκρανία από την DW:Τα πρώτα αποτελέσματασυμβαδίζουν με τις προεκλογικέςπροσδοκίες ότι θα αναδειχθεί δηλαδήένα φιλοδυτικό κοινοβούλιο με στόχοτην σταδιακή απεξάρτηση της χώρας απότην επιρροή της Ρωσίας. Πρόκειται γιατις πρώτες βουλευτικές εκλογές από τηνεκδίωξη του φιλορώσου προέδρου ΒίκτορΓιανουκόβιτς, τον περασμένο Φεβρουάριο.Δύο είναι ανάμεσα σε άλλες οι εστίεςτης ανησυχίας. Η μη συμμετοχή περίπου3 εκ πολιτών από τις ανατολικές επαρχίεςτου Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, καθώς οιαυτονομιστές θα στήσουν κάλπες στιςαρχές Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι 300άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους απότις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και υπεγράφη ησυμφωνία για εκεχειρία στην ΑνατολικήΟυκρανίθα. Στο μεταξύ, οι εκλογέςδιεξήχθησαν εν μέσω ενεργειακής κρίσης.Η Ρωσία έχει διακόψει τη ροή φυσικούαερίου προς την Ουκρανία από τον Ιούνιο.Την ίδια ώρα, η ουκρανική οικονομίακαταρρέει με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεταιφέτος έως και 10%.

Για Βραζιλία:“Μια διχασμένη Βραζιλία υποδέχεται τηδεύτερη θητεία της Ρουσέφ” αναφέρουνοι FT. “H Bραζιλίαεπανεκλέγει την Ρουσέφ” αναφέρει καιο Guardian. “Μεοριακή νίκη επανεκλέγεται η Ρούσεφ”αναφέρει η El Pais. Τηβούλησή της για πολιτικές μεταρρυθμίσειςεξέφρασε η πρόεδρος της Βραζιλίας,Ντίλμα Ρούσεφ, η νικήτρια των χθεσινώνεκλογών. Στη διάρκεια της επινίκιαςομιλίας της επανέλαβε τη δέσμευσή τηςγια δημοσιονομική πειθαρχία καιπεριορισμό του πληθωρισμού. Σύμφωνα μετην έως τώρα επίσημη καταμέτρηση, ηΡουσέφ επικρατεί με ποσοστό 51,60% έναντιτου 48,40% που έχει συγκεντρώσει ο αντίπαλοςτης Αέσιο Νέβες.

Ανάλυση τουBBC: Η εκλογικήαναμέτρηση ήταν η πιο συναρπαστική τωντελευταίων δεκαετιών αλλά η επανεκλογήτης Ντίλμα Ρουσέφ, δείχνει ότι οιΒραζιλιάνοι επέλεξαν την συνέχεια, τηστήριξη του συστήματος και ενός κόμματοςπου έχει ήδη φέρει οικονομική ανάπτυξηκαι παροχές για δεκάδες εκατομμύριαφτωχούς Βραζιλιάνους. Ο κεντρώος καιυποστηρικτής του επιχειρηματικού κόσμουΑέσιο Νέβες έφερε στα όρια την εκλογικήαναμέτρηση φαίνεται επίσης ότι έπεισεαρκετούς πως θα μπορούσε να φέρει μιανέα πνοή στην οικονομία της χώρας, πουδοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια. ΗΒραζιλία μοιάζει διχασμένη. Η ΝτίλμαΡουσέφ πήγε πολύ καλά στις φτωχικέςσυνοικίες, ενώ ο αντίπαλος της στιςεύπορες πολιτείες της νοτίου Βραζιλίας.Οι προκλήσεις για την Ρουσέφ είναιτεράστιες. Οι διεθνείς αγορές είναιανήσυχες λόγω της μεγάλης κυβερνητικήςπαρέμβασης στην οικονομία. Η πλειοψηφίατων Βραζιλιάνων απαιτούν περισσότερακονδύλια για την υγεία και την παιδείακαι καταπολέμηση των υψηλότατων ποσοστώνεγκληματικότητας.

Για τράπεζες:“Η ΕΚΤ λέει πως η πλειοψηφία τωνευρωπαϊκών τραπεζών είναι υγιείς”αναφέρει η WSJ. Eυρωπαίοιαξιωματούχοι λένε πως όλες εκτός από13 ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αρκετήκεφαλαιακή επάρκεια ώστε να αντιμετωπίζουντα όποια οικονομικά προβλήματα σε μιαπροσπάθεια να κατευνάσουν την χρόνιαανησυχία για την υγεία και κατάστασητων ευρωπαϊκών τραπεζών. “Εννέαιταλικές τράπεζες απέτυχαν στα stresstests” αναφέρει επίσης ηWSJ. “H Iταλίαυπό πίεση καθώς 9 τράπεζες της απέτυχανστα stress tests” επισημαίνουνκαι οι FT. “24 τράπεζεςαπέτυχαν στα ευρωπαϊκά stresstests” αναφέρει από τηνπλευρά του ο Guardian. Κεφαλαιακόέλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ προκύπτειγια 25 εκ των 130 τραπεζών που υποβλήθηκανστα stress tests της ΕΚΤ. Συνολικά, η επίπτωσηστις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤανέρχεται σε 62 δισ. ευρώ εκ των οποίωντα 25 δισ. αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμακαι τα 37 δισ. στην προσαρμογή της αξίαςτου ενεργητικού τους. «Αυτή η μοναδικήάσκηση αποτελεί τον θεμέλιο λίθο γιατην προετοιμασία του ενιαίου εποπτικούμηχανισμού» ανέφερε ο αντιπρόεδρος τηςΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο.

Ιρλανδία: Μια τράπεζα,TSB – 855 εκ ευρώ

Βέλγιο: Δύο τράπεζες,540 εκ ευρώ

Γερμανία: Μια τράπεζα,228 εκ ευρώ

Γαλλία: Μια τράπεζα,(0)

Ιταλία: 9 τράπεζες –9,41 δισ ευρώ

Αυστρία: Μια τράπεζα –865 εκ ευρώ

Ελλάδα: 3 τράπεζες –8,72 δισ ευρώ

Σλοβενία: 2 τράπεζες –65 εκ ευρώ

Πορτογαλία: 1 τράπεζα– 1,14 δισ ευρώ

Κύπρος: 3 τράπεζες –2,3 δισ ευρώ.

Για Ελλάδα:“Οι πελατειακές σχέσεις και η πλουτοκρατίαεπιβίωσαν και από την τρόικα” αναφέρειο αρθρογράφος των FT, ΤονυΜπάρμπερ. Με μία πρώτη ματιά, προκαλείπροβληματισμό ότι η Ελλάδα βιάζεται ναβγει από το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕκαι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδαςεκτινάχθηκε πάνω από το 9% πριν δύοεβδομάδες. Ακόμη και στο 7%, το επιτόκιοτης αγοράς είναι πολύ υψηλότερο απόαυτό με το οποίο δανείζεται η Αθήνα απότους επίσημους πιστωτές. Η Ελλάδακινδυνεύει να παραπατήσει όπως οσπρίντερ στο τελευταίο εμπόδιο, επειδήθέλει να νικήσει το χρονόμετρο. Για τονπρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τουςσυναδέλφους του ωστόσο, αυτό δενείναι πρωτίστως οικονομικό θέμα. Αφοράτην εθνική αξιοπρέπεια και περιλαμβάνειπολιτικούς υπολογισμούς. – όπως θαέπρεπε να περιμένει κανείς σε μίαδημοκρατία. Η λαχτάρα για ανάκτηση τηςεθνικής αξιοπρέπειας διαποτίζει τηνελληνική στάση στο μνημόνιο. Το κοινωνικόκαι οικονομικό κόστος της διάσωσης,από τη μαζική ανεργία μέχρι το κλείσιμοεπιχειρήσεων, ήταν τιμωρητικά υψηλό.(...) Η κρίση επέφερε πλήγμα στο σύστηματων πελατειακών σχέσεων, των δωροδοκιώνκαι του πλουτισμού που απέκτησε νέα ζωήστην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίαςτου 1980 υπό το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.Δεν έχει όμως, νόημα να αρνείται κανείςότι η διαφθορά στο δημόσιο τομέα καιοι πελατειακές σχέσεις παραμένουν. Εντω μεταξύ, στον ιδιωτικό τομέα, οιπλούσιοι Έλληνες δεν έκαναν καμίαθυσία για να βοηθήσουν το έθνος τουςσε αυτή την στιγμή ανάγκες, διαβεβαιώνονταςότι η κρίση θα έπληττε αντιθέτως τιςμεσαίες τάξεις και τους φτωχούς.Οι πελατειακές σχέσεις και οεγωισμός των πλουσίων επιβίωσαν όλατα δεινά του 20ου αιώνα – δύο παγκόσμιουςπολέμους, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμοκαι χούντα. Μην απορείτε εάν επιβιώσουνκαι την τρόικα, αφού φύγουν οι τελευταίοιξένοι ηγεμόνες της χώρας.

Για Ιταλία:“Συνεχίζονται οι ευρωπαϊκές κόντρεςγια τους δημοσιονομικούς κανόνες”αναφέρει η WSJ. “ΗΚομισιόν επιδιώκει συμβιβασμούς στησύγκρουση για τους προϋπολογισμούς”λένε οι FT. Iταλίακαι Γαλλία καλούνται να προχωρήσουν σεαλλαγές έως την Τετάρτη. Παρέμβαση απότον Β. Σόιμπλε “Η μεταρρύθμιση για ταεργασιακά στην Ιταλία είναι απαραίτητηγια την ανάκαμψη της οικονομίας”αναφέρει η Corriere de la Sera.Στο μεταξύ, δεκάδεςχιλιάδες Ιταλοί κατέβηκαν στους δρόμουςτης Ρώμης το πρωί του Σαββάτου. Τηδιαδήλωση διοργάνωσε τομεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων στηνΙταλία. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τηνέντονη διαμαρτυρίας τους για τιςμεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ρέντσιστα εργασιακά. Κατηγορούν μάλιστα τονιταλό πρωθυπουργό για «θατσερισμό». ΤοCgil έχει ήδη ανακοινώσει κινητοποίησησυνταξιούχων στις 5 Νοεμβρίου καιδημοσίων υπαλλήλων στις 8 του ίδιουμήνα.

Για Έμπολα:“Υπό την πίεση και τις έντονες αντιδράσειςη καραντίνα στη Ν. Υόρκη περιορίζεταισε κατ' οίκον απομόνωση” αναφέρουν οιNYTimes. Σε υποχρεωτικήκαραντίνα θα τίθενται πλέον εκείνοιπου επιστρέφουν στις ΗΠΑ από τις χώρες,που έχουν πληγεί περισσότερο από τονιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Όπως τόνισεο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης ΆντριουΚουόμο οι αρχές θα ζητούν από τουςεπιβάτες που φθάνουν στη Νέα Υόρκη απόχώρες που έχουν πληγεί από τον Έμπολακαι είναι κάτοικοι της πολιτείας ναπαραμένουν στα σπίτια τους για 21 ημέρες.Όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα θα μπορούννα δέχονται επισκέψεις από μέλη τηςοικογένειάς τους στη διάρκεια τηςαπομόνωσης, ενώ η πολιτεία θα θεσπίσειεναλλακτικούς κανόνες για όσους δενκατοικούν στη Νέα Υόρκη Εάν κάποιοςφτάνει στη Νέα Υόρκη από χώρες που έχουνπληγεί από τον Έμπολα και δεν εμφανίζεισυμπτώματα του θα υπόκειται σε έλεγχοτης θερμοκρασίας δύο φορές ημερησίωςγια διάστημα 21 ημερών.

Για Τυνησία:Ρεκόρ προσέλευσης είχαν οι χθεσινέςβουλευτικές εκλογές στην Τυνησία, οιπρώτες μετά την Αραβική Άνοιξη το 2011.Σύμφωνα με την DW, ηψηφοφορία διεξήχθη ομαλά καθώςπερισσότεροι από 5 εκ κάτοικοι ποσοστό60% συμμετείχαν στην ανάδειξη του νέουκοινοβουλίου υπό το νέο Σύνταγμα, πουψηφίστηκε νωρίτερα φέτος. Περισσότερεςαπό 80 έδρες στις εκλογές για την ανάδειξητων 217 μελών του νέου κοινοβουλίου,κερδίζει το μεγαλύτερο κοσμικό κόμματης Τυνησίας Νιντάα Τουνές, σύμφωνα μεπηγή του κόμματος, ενώ το ισλαμιστικόκόμμα Ενάχντα καταλαμβάνει 67.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, el pais, νεα δημοκρατια, τραπεζες, guardian, συμμετοχή, wsj, εκλογες, επιρροή, ρωσία, αεπ, ΕΚΤ, ελλαδα, αθηνα, σαμαρας, μνημονιο, νέα, ΠΑΣΟΚ, τροικα, γαλλια, σόιμπλε, διαδηλωσεις, τίθενται, ηπα, τυνησια, συνταγμα, εθνικη τραπεζα, εθνος, exit polls, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυπρος, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, exit polls 2014, κομματα, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, αεπ, αφρικη, βημα, βραζιλια, δημοκρατια, εθνικη, ηπα, θεμα, θητεια, ιταλια, οικονομια, ουκρανια, πιεση, προγραμμα, υγεια, χουντα, ωρα, el pais, guardian, wsj, αλεξανδρα, ανεργια, ανοιξη, αξιοπρεπεια, διαστημα, δημοσιο, δειχνει, δυτικη, ευρω, επιρροή, ζωη, ιδια, κομμα, ματια, νεα υορκη, νικη, νοημα, ορια, πειθαρχια, πνοη, ροη, πολιτεια, προβληματα, πρωι, συνεχεια, συμμετοχή, σόιμπλε, σπιτια, τίθενται, το εθνος, φορα, χρονομετρο, αγορες, χωρα, μοιαζει, μπροστα, τραπεζα
Τυχαία Θέματα