Ο Τύπος στον κόσμο

Η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να υιοθετήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων και να λάβει ενισχυμένα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ντράγκι: “Η ΕΚΤ πάει κάτω από το μηδέν προς ενίσχυση της οικονομίας” αναφέρουν οι FT στην απόφαση Ντράγκι να υιοθετηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΚΤ αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων. «Σήμερα αποφασίσαμε

ένα συνδυασμό μέτρων για την παροχή περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης και για τη στήριξη των δανείων προς την πραγματική οικονομία.» δήλωσε ο Μ. Ντράγκι. Παράλληλα τόνισε ότι, εάν χρειασθεί, η ΕΚΤ θα λάβει μη συμβατικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της εκτύπωσης χρήματος – να εφαρμοστεί δηλαδή η πολιτική της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης. “Η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια, αποκαλύπτει σειρά μέτρων παροχής ρευστότητας” αναφέρει από την πλευρά της η WSJ. Πάντως, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως δεν είναι όλοι οι αναλυτές σίγουροι πως με τα μέτρα αυτά θα είναι ικανά να προστατεύσουν την εύθραυστη οικονομία της Ευρωζώνης. Και ο συντάκτης των FT εκφράζει αμφιβολίες για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντράγκι. Όπως λέει, η μείωση των επιτοκίων δεν ήταν καινοτόμος ιδέα – και η (πιθανώς αναποτελεσματική) εισαγωγή αρνητικού καταθετικού επιτοκίου ήταν ευρέως αναμενόμενη. Όπως όμως, υπέδειξε ο κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει φτάσει πλέον στη ζώνη των μηδενικών επιτοκίων. Οι αγορές ABS παραμένουν στη φάση του σχεδιασμού, ενώ το πραγματικά μεγάλο μπαζούκα – η άμεση αγορά κρατικών ομολόγων μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης – βρίσκεται σε φάση αναμονής. Ο κ. Ντράγκι βασίζεται στο γεγονός ότι έχει τη φήμη του ανθρώπου που θα κάνει “ό,τι χρειαστεί” για να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά. Αυτή η προσέγγιση όμως, μοιάζει επικίνδυνα με το Μάγο του Οζ. Λειτουργεί όσο οι άλλοι πιστεύουν σε αυτή. Εάν σταματήσουμε να πιστεύουμε, τότε αποτυγχάνει. Η μεγάλη δοκιμασία περιμένει την Ευρωζώνη σχετικά με τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες. Η ΕΚΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 1,4% για το 2016. Αυτό δεν είναι ακριβώς υψηλό επίπεδο. Είναι όμως, πολύ υψηλότερα από το τρέχον 0,5%. Εάν, αντιθέτως, ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται πτωτικά, τότε η ΕΚΤ θα έχει πρόβλημα. Αυτή η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε κάθε περίπτωση, η μέχρι τώρα επιτυχία της ΕΚΤ στις προβλέψεις δεν ήταν και τόσο φανταστική, εν μέρει λόγω του ισχυρότερου νομίσματος που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις (που και αυτό είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης του κ. Ντράγκι να πράξει «whatever it takes»). Έτσι, μία από τις δοκιμασίες θα είναι η πορεία του ευρώ τους επόμενους μήνες.

Για Πούτιν: Σε διπλωματικό κλοιό... ο Πούτιν γράφει σήμερα η Μonde. Η ουκρανική κρίση και η παρουσία του Ρώσου προέδρου μονοπωλούν από χθες το ενδιαφέρον των ξένων ηγετών και μέσων ενημέρωσης στη Γαλλία, όπου θα διεξαχθούν σήμερα εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία. Η Δύση ασκεί έντονες πιέσεις στη Μόσχα να σταματήσει να εμπλέκεται στην ουκρανική κρίση και να συνεργαστεί με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου που ενόψει της παρουσίας σήμερα και του Ουκρανού προέδρου στη Γαλλία κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει το βήμα και να υπάρξει συνάντηση τους. Ο Πούτιν είχε συνάντηση χθες πάντως με τον βρετανό πρωθυπουργό αλλά και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ σήμερα θα έχει συνομιλίες και με την Άγκελα Μέρκελ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι παρέδωσε στον ρώσο πρόεδρο «μία ξεκάθαρη και αυστηρή σειρά μηνυμάτων», λέγοντας ότι είναι εφικτή μια διπλωματική λύση της κρίσης, εάν η Ρωσία βοηθήσει στην αποσυμπίεση της κατάστασης. Και μπορεί Πούτιν και Ομπάμα να μην συναντηθούν σήμερα στη Γαλλία, ωστόσο χθες οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας βρέθηκαν στο Παρίσι και εξέφρασαν μάλιστα την επιθυμία τους να συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία, παρά τις επιμέρους διαφορές που έχουν για το πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Για Γιούνκερ: “Γιούνκερ: Δεν θα ικετεύσω τη Βρετανία”. Έντονα ενοχλημένος όχι μόνο από τη στάση της Βρετανίας απέναντι στην υποψηφιότητα του για την προεδρία της Κομισιόν αλλά και με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εμφανίστηκε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Μάλιστα, δήλωσε πως η έντονη ενασχόληση των βρετανικών μίντια με εκείνον και τη ζωή του αποτελούν πράξη απελπισίας, κατακρίνοντας το γεγονός ότι έχουν σταθμεύσει στην κυριολεξία έξω από το σπίτι του. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο Guardian σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΕΛΚ ο Γιούνκερ τόνισε πως “δεν θα πέσω στα γόνατα μπροστά στους Βρετανούς» ενώ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες πως «είναι λάθος εάν σε αυτό το ζήτημα ενδώσουμε στη Βρετανία». Στο μεταξύ και ενώ ο Γιούνκερ κοιτά προς το Λονδίνο... την ίδια ώρα ο Ματέο Ρέντσι δηλώνει για ακόμα μια φορά πως δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία υπέρ του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου. Μετά από συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες, στο περιθώριο της G7 ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρωταρχικός στόχος είναι να καθοριστούν οι προτεραιότητες της νέας επιτροπής και έπεται το να αποφασιστεί ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος που θα τεθεί επικεφαλής του θεσμού.

Παρέμβαση Ομπάμα για Σκωτία: Σε μια ριψοκίνδυνη κίνηση κατά τους FT προχώρησε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα ενόψει του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας των Σκωτσέζων. Ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση του με τον Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως είναι δικαίωμα των Σκωτσέζων να ψηφίσουν υπέρ, αλλά οι ΗΠΑ έχουν νόμιμο συμφέρον να μείνει η Μ. Βρετανία ενωμένη...

Στην Ιταλία: Την ώρα που η κυβέρνηση Ρέντσι δίνει το δικαίωμα ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα, ο Πάπας Φραγκίσκος στέλνει και αυτός το δικό του μήνυμα κατά των διακρίσεων. Σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, αλλά και τον Guardian υπερασπίστηκε αυτή τη φορά τους Ρομά. Μήνυμα κατά των προκαταλήψεων που αφορούν τους Τσιγγάνους έστειλε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος καλώντας τους πολίτες να καταπολεμήσουν την καχυποψία απέναντι τους και ζητώντας από τις αρχές να βοηθήσουν εκείνους, που ζουν στο “περιθώριο της κοινωνίας” με νέα μέσα ενσωμάτωσης τους. Μάλιστα, το μήνυμα αυτό εστάλη την πρώτη από τις 5 ημέρες ειδικών εκδηλώσεων στο Βατικανό για τους μετανάστες.

Για Ινδία: Διεθνή κατακραυγή προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ινδού υπουργού για τους βιασμούς των γυναικών, όπως αναφέρει ο Guardian. Σάλο έχουν προκαλέσει στην Ινδία οι δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου -υπουργού από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος- που υποβαθμίζει τη φρίκη του βιασμού, λέγοντας: «μερικές φορές είναι σωστός, μερικές φορές είναι λάθος». Πολιτικός του κόμματος BJP του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι ο βιασμός θεωρείται ότι διαπράχθηκε μόνο όταν έχει καταγγελθεί στην αστυνομία... Πάντως το κυβερνών κόμμα πήρε αποστάσεις λέγοντας ότι ο πολιτικός εξέφρασε προσωπική άποψη.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα