Ο Τύπος στον Κόσμο

Η απάντηση των G7 στη Μόσχα αλλά και η δήλωση Ομπάμα ότι η Ρωσία είναι "περιφερειακή δύναμη" είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για το αεροσκάφος

Ξεκίνησαν εκ νέου οι έρευνες στον νότιο Ινδικό Ωκεανό για την ανεύρεση του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν -τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες- την προσπάθεια. "Θα λύσουμε το γρίφο με το αεροπλάνο υπόσχεται ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ" αναφέρει ο Guardian.

"To αεροσκάφος έστειλε ένα τελευταίο σήμα, πριν χαθεί που αλλάζει τα δεδομένα των ερευνών" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). Nέα στοιχεία έφερε στο φως της δημοσιότητας η καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργού Μεταφορών της Μαλαισίας για το Boeing, ο οποίος είπε ότι «υπάρχουν ενδείξεις για μερική επικοινωνία μεταξύ του αεροσκάφους και ενός επίγειου σταθμού στις 00:19», χωρίς όμως να υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία.

Για Ρωσία - ΗΠΑ

"Οι κινήσεις της Ρωσίας δείχνουν αδυναμία" λέει ο Ομπάμα χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία περιφερειακή δύναμη, αναφέρουν οι Financial Times. Στον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως "περιφερειακής δύναμης" προχώρησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος στη Χάγη, μετά τη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια τονίζοντας ότι αυτό που μπορούν να κάνουν οι ξένοι ηγέτες είναι να χρησιμοποιήσουν νομικά, διπλωματικά και πολιτικά επιχειρήματα για να πιέσουν τη Μόσχα. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η Κριμαία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας, αλλά τόνισε ότι η προσάρτηση της περιοχής δεν είναι «τελειωμένη υπόθεση» καθώς δεν την αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Ο Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένεται να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία διά της βίας. Πρόσθεσε ότι θα ήταν ανειλικρινής εάν έλεγε ότι υπάρχει μια απλή λύση σε αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή. Τη Δευτέρα ξένοι ηγέτες απείλησαν τη Ρωσία ότι δεν θα γίνει η Σύνοδος της G8 στο Σότσι με τον Σεργέι Λαβρόφ να δηλώνει στη Χάγη, πως η Μόσχα δεν θα θεωρούσε «μεγάλο πρόβλημα» την ακύρωση της συνόδου. Πάντως, όπως αναφέρουν οι NYTimes "Στόχος πλέον είναι να περιορισθούν οι κινήσεις του Πούτιν". Τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχθηκαν ότι η Κριμαία πλέον έχει χαθεί... και στόχος είναι να μην επιτρέψουν στον Πούτιν μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, ο αναλυτής της DW Bernd Riegert αναφέρει πως "OI G7 δεν πρέπει να διακόψουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία"... Οι δυτικές ισχυρές οικονομίες απομόνωσαν τελικά τη Ρωσία σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο... σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως διπλωματική επιτυχία του Ομπάμα... Ωστόσο, τώρα τι θα πρέπει να κάνουν; (...) Οι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις ανταποκρίθηκαν σο κάλεσμα του Ομπάμα. Επενδυτές αποσύρουν τα χρήματα τους από τη Ρωσία, Αρκετές γερμανικές εταιρείες διακόπτουν τη συνεργασία με ρωσικές. Αυτό είναι αρκετό για να θέσει σε προβληματισμό τον Πούτιν. Είναι στο χέρι των G7 να κρατήσουν ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με τη Ρωσία προκειμένου να διαφυλάξουν την σταθερότητα πλέον στην Ουκρανία. Η ακύρωση της Συνόδου των G8 δεν θα πρέπει να είναι το τέλος της διπλωματίας.

Tην ίδια ώρα, "Το τελευταίο πλοίο υπό ουκρανική σημαία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις" αναφέρει η WSJ. Σε μια αναίμακτη επιχείρηση οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χθες το βράδυ το τελευταίο πολεμικό υπό ουκρανική σημαία στην Κριμαία.


Στη Γαλλία

"Δημοτικές εκλογές: Τρεις πόλεις έτοιμες να καταληφθούν από το Εθνικό Μέτωπο" αναφέρει η Monde. Η συσπείρωση των κομμάτων της Αριστεράς με το Σοσιαλιστικό φέρνει ανατροπές στις λίστες των υποψηφίων. Πρόκειται για τις πόλεις, Ταρασόν, Περπινιάν και στη Σεν Ζιλ.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο Guardian o φιλόσοφος Μπερνάρντ Ανρί Λεβί παροτρύνει τους Γάλλους να καταψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Μάλιστα ο Ανρί - Λεβί δημοσίευσε λίστα με κατηγορίες, που βαρύνουν υποψηφίους του Εθνικού Μετώπου, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου το κόμμα, όπως διατείνεται η Μαρίν Λεπέν. "Η ιδέα ότι το Εθνικό Μέτωπο θα πάρει στα χέρια του Γαλλικές πόλεις και κωμοπολεις με ανησυχεί βαθύτατα. Ντρέπομαι γιατί στη χώρα μου, γυναίκες και άνδρες πρόκειται να δώσουν τα κλειδιά των πόλεων τους σε τέτοιους ανθρώπους" είπε χαρακτηριστικά.


Στην Τουρκία

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο... με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να απειλεί... με εξορία στο Σουδάν τον Ερντογάν, μετά τις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου όπως αναφέρει η Hurriyet και αυτό γιατί ο Ερντογάν είχε φιλοξενήσει τον δικτάτορα αλ Μπασίρ σε σύνοδο στην Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι μόλις είχε καταδικαστεί σε γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, το 2008. Μάλιστα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως "δεν πιστεύω πως ένας Μουσουλμάνος είχε διατάξει τη σφαγή άλλων ανθρώπων". Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει ότι στην τουρκική πρωτεύουσα έχουν μεταφερθεί 100 στελέχη των μυστικών υπηρεσιών με στόχο να σαμποτάρουν την εκλογική διαδικασία. "Η Άγκυρα έχει εξελιχθεί σε πόλη της ίντριγκας εν μέσω φημών για σχέδια δολοφονιών εναντίον στελεχών της αντιπολίτευσης" ανέφερε ο Γιαβάς επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας αλλά και λεγόμενα του νυν δημάρχου της Άγκυρας με το κόμμα του Ερντογάν, που δεν απέκλεισε να συμβούν κάποια περιστατικά που θα πολώσουν το κλίμα ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Και ενώ οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας συνεχίζονται για την απαγόρευση της κυβέρνησης Ερντογάν στη χρήση του Twitter o Τούρκος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω... ενώ ανέφερε πως το "Υοu Tube" βρίσκεται πίσω από την εταιρεία Twitter.


Στη Βενεζουέλα

"Ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών αξιωματικών κατηγορώντας τους για απόπειρα πραξικοπήματος" αναφέρει η El Pais. Τη σύλληψη τριών ανώτατων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν πραξικόπημα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. Την είδηση της σύλληψης των αξιωματικών ανακοίνωσε ο Νικολάς Μαδούρο στους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης των Αμερικανικών Κρατών, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα. Κατά την κυβέρνηση, οι τρεις διατηρούν δεσμούς με την Αντιπολίτευση. Συγκλονίζει η είδηση του θανάτου μιας 28χρονης εγκύου, καθηγήτριας νοηματικής που έπεσε νεκρή από πυροβολισμούς στα οδοφράγματα της πόλης Λος Τέκες, νότια του Καράκας. Είναι το 36ο θύμα της κοινωνικής αναταραχής που μαίνεται στη Βενεζουέλα από τις αρχές Φεβρουαρίου.


Για το Facebook

Σε νέα εξαγορά αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων προχωρά το Facebook, όπως αναφέρουν οι Financial Times αλλά και η WSJ, πρόκειται να εξαγοράσει την start up εταιρεία Οculus "Virtual Reality" έναντι δύο δισ δολαρίων μέσω μετρητών και μετοχών.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, el pais, ρωσία, boeing, guardian, wsj, φως, ηπα, times, λύση, nytimes, εκλογες, monde, σεν, hurriyet, twitter, εταιρεία, συλληψεις, facebook, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, γαλλια, εκλογες 2012, ομπαμα, τελος του κοσμου, εκλογες 2010 δημοτικες, ρωσία, ουκρανια, φως, ωρα, el pais, guardian, hurriyet, nytimes, times, wsj, αγκυρα, αεροπλανο, αλεξανδρα, ανρι, βενεζουελα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερα, δυναμη, δηλωση, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, επικοινωνια, επιτυχια, ερντογαν, ερευνες, εταιρεία, ιδεα, ιδια, υπηρεσιες, κεμαλ, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κομμα, λύση, μοσχα, πλοιο, πουτιν, σεν, συλληψη, σοτσι, σχεδια, τονι, χαγη, χερι, ωρες, ασφαλεια, boeing, εθνικο, financial times, ηγετες, χωρα, monde, σημαια, σημα, θεματα, θερμομετρο, χερια
Τυχαία Θέματα