Υπό επανεξέταση οι τριετίες

Σε εξέλιξη η δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων, για την υπογραφή νέας γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, κι ενώ προσχέδιο διάταξης που φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας ανοίγει θέμα τριετιών.

Προσχέδιο διάταξης με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επανεξέταση των τριετιών, όπως απαιτεί η τρόϊκα, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Η επίμαχη διάταξη, συνδέεται με την αλλαγή του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού από το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει

γενική αναφορά στο θέμα των τριετιών χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για κατάργηση, μείωση ή ενσωματωση τους στον κατώτατο μισθό. Σε κάθε περίπτωση, η τελική διατύπωση θα αποτελέσει αντικέιμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Η μόνη αλλαγή που θα υπάρξει είναι ότι μακροχρόνια άνεργοι θα κάνουν συμβάσεις με λιγότερη αύξηση ανα τριετία και αυτό αφορά μόνο τους ανειδίκευτους, ξεκαθάρισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι εκείνος που είναι μακροχρόνια άνεργος, βρίσκεται δηλαδή στην ανεργία πάνω από 12 μήνες, έχει τη δυνατότητα να συνάψει σύμβαση με αύξηση ανά τριετία 5% και πάνω αντί 10%. Αυτή είναι η μόνη αλλαγή. Και αυτό αφορά μόνο τους ανειδίκευτους. Το 5% ισχύει ήδη για τους εργατοτεχνίτες, θα ισχύει και για τους ανειδίκευτους. Σε καμία άλλη κατηγορία, όπου υπάρχει ειδικότητα και προβλέπεται κάτι διαφορετικό από τις συμβάσεις, δεν θα έχει ισχύ αυτή η διάταξη. Μόνο στους ανειδίκευτους», διευκρίνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Πάντως, την διατήρηση των -έστω και «παγωμένων»- τριετιών, παρά την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση τους, προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία τεσσάρων σημείων στην οποία αναμένεται να καταλήξει η δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωϊ στα γραφεία της Συνομοσπονδίας Εργατών.

Τα εμπλεκόμενα μέρη, θεωρούν επιτακτική την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, δεδομένου ότι την ερχόμενη Δευτέρα εκπνέει η τρίμηνη μετενέργεια της Εθνικής Σύμβασης , με συνέπεια να μείνουν ακάλυπτοι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Η σύμφωνία -πέραν της διατήρησης των τριετιών- θα προβλέπει:

Την διατήρηση του επιδόματος γάμου και για το 2014.

Την συνέχιση καταβολής του 13ου και του 14ου μισθού

και την παροχή μειωμένου ωραρίου (γονική άδεια) και στον εργαζόμενο πατέρα.

Εξάλλου, οι κοινωνικοί εταίροι θα προτείνουν την σύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση και θα διεκδικήσουν την σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα