Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι ανησυχίες που υπάρχουν για το θέμα της ασφάλειας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για το Σότσι

"Την παραμονή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι ανησυχίες για το Σότσι αυξάνονται" λέει η Wall Street Journal (WSJ). Tην παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων,

οι πληροφορίες διίστανται για την ποιότητα και την ασφάλεια των γηπέδων, αλλά και την ασφάλεια εν γένει. Το ερώτημα που τίθεται: είναι τελικά έτοιμη η Ρωσία; Αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία είναι το θέμα της ασφάλειας, παρά τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί εδώ και ένα μήνα. Την ίδια ώρα, προειδοποίηση προς τις αρχές ορισμένων αεροδρομίων αλλά και αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Ρωσία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την οποία ζητούν να ελέγχουν τα σωληνάρια με τις συσκευασίες οδοντόπαστας που φέρουν επιβάτες καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά για την τοποθέτηση βόμβας μέσα στα αεροπλάνα, εξέδωσαν οι ΗΠΑ. Τα παραπάνω δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να αναφέρει εάν κάποια συγκεκριμένη απειλή οδήγησε τις υπηρεσίες ασφάλειας να προχωρήσουν στην προειδοποίηση, η οποία δεν έχει εκδοθεί για το ευρύ κοινό. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο Guardian και το BBC: Σότσι: ΗΠΑ προειδοποιούν τις αεροπορικές εταιρείες για τρομοκρατική απειλή μέσω οδοντόπαστας... Στο μεταξύ, "Συγγραφείς από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του Πούτιν. Σε επιστολή τους 200 συγγραφείς από όλο τον κόσμο επισημαίνουν ότι "οι ομοφοβικοί νόμοι του Πούτιν απειλούν την ελευθερία της έκφρασης". Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ο Γκύντερ Γκρας, ο Ορχάν Παμούκ, Ίαν ΜακΓιούαν, Τζέφρι Ευγενίδης, Σαλμάν Ρασντί, Μάργκαρετ Ατγουντ κ.α.


Στην Ουκρανία

Στη διαβεβαίωση πως η Ε.Ε είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και κάλεσε όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας να καταβάλει προσπάθειες ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος για να βγει η χώρα από την κρίση, μετά τη συνάντηση της με τον Ουκρανό πρόεδρο. Πάντως, μια ενδιαφέρουσα "εξέλιξη" αναφέρει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα NYTimes. "O πρόεδρος της Ουκρανίας χάνει την εμπιστοσύνη των ολιγαρχών" αναφέρει το δημοσίευμα. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως δύο από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ουκρανίας ο Hennadiy Korban και ο φίλος του Borys Filatov αποφάσισαν εν μέσω της πολιτικής θύελλας και του νόμου που απαγόρευε τις διαδηλώσεις να στηρίξουν τους διαδηλωτές. Μάλιστα, αντικατέστησαν στις βιντεοοθόνες που βρίσκονταν έξω από τα καταστήματα τους τις διαφημίσεις και προέβαλαν με live streaming τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, ενώ κρέμασαν και σημαίες της Ε.Ε. Και παρά το γεγονός ότι οι δύο επιχειρηματίες πλέον έχουν καταφύγει στο Ισραήλ για να μην συλληφθούν, το ρεπορτάζ των NYTimes αναφέρει πως ολοένα αυξάνονται οι επιχειρηματίες και ολιγάρχες που συντάσσονται με τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές και "εγκαταλείπουν" το στρατόπεδο Γιανουκόβιτς - Ρωσίας. Άλλοι πάλι κρατούν αποστάσεις καθώς δεν μπορούν ακόμα να υπολογίσουν το ρίσκο της επιλογής του ενός ή του άλλου στρατοπέδου.


Για Βατικανό

"Επιτροπή του ΟΗΕ κατακρίνει το Βατικανό για τις υποθέσεις παιδεραστίας" λένε οι NYTimes. "Παιδοφιλία: ο ΟΗΕ κατηγορεί το Βατικανό ότι επέτρεψε την κακοποίηση παιδιών" αναφέρει η Corriere de la Sera. Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του Βατικανού εξαπέλυσαν τα Ηνωμένα Έθνη, κάνοντας λόγο για συστηματική υιοθέτηση πρακτικών που επιτρέπουν στους ιερείς να κακοποιούν σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση των εμπλεκομένων και την απόδοση ευθυνών. Το Βατικανό καλείται να ανοίξει τους φακέλους των κληρικών που συγκάλυψαν τα εγκλήματά τους, ώστε να κριθούν ως υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.


Στην Τουρκία

"Το τουρκικό κοινοβούλιο ενισχύει τον έλεγχο του Διαδικτύου" αναφέρει η Monde. Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι η σειρά αμφιλεγόμενων τροπολογιών που ενισχύουν τον έλεγχο του κράτους στα μέσα του διαδικτύου, ενέκρινε το κοινοβούλιο της Τουρκίας, η Le Monde, η DW αλλά και το BBC "φιλοξενούν" την είδηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, επιτρέπεται στις αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών τηλεπικοινωνιών, να μπλοκάρουν χωρίς δικαστική απόφαση ιστοσελίδες που παραβιάζουν την «προστασία της ιδιωτικής ζωής» ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που θεωρείται «διάκριση ή προσβλητικό». Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο συγκεκριμένος νόμος καταγγέλλεται από την τουρκική αντιπολίτευση και πολλές ΜΚΟ. Οι επίμαχες αυτές διατάξεις είναι μέρος ενός συνολικού νομοσχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν, που θεσπίστηκε μετά από έντονη κοινοβουλευτική συζήτηση με την αντιπολίτευση. Σε μια «έκθεση διαφάνειας» που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο, ο γίγαντας του διαδικτύου Google είχε συμπεριλάβει την Τουρκία, όπως και την Κίναστην πρώτη γραμμή των λογοκριτών στο διαδίκτυο. Η ψηφοφορία έρχεται ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν συγκλονίζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου από ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο διαφθοράς, και ενώ η χώρα οδηγείται σε δημοτικές εκλογές την 30η Μαρτίου και σε προεδρικές τον Αύγουστο του 2014.


Για Google - Κομισιόν

Στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Google και Κομισιόν, ύστερα από 3 χρόνια διαβουλεύσεων και έρευνας για "κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης" αναφέρεται ο διεθνής Τύπος. "Ε.Ε και Google συμφωνούν να βάλουν τέλος στη διαμάχη της αναζήτησης..." λένε οι Financial Times. Ικανοποιητικές για τους χρήστες του Διαδικτύου έκρινε τις νέες προτάσεις της Google ο Χοακίν Αλμούνια, αφού προβλέπουν την ισότιμη προβολή ανταγωνιστικών υπηρεσιών στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης. Στις προτάσεις της προς την αρμόδια επιτροπή στην Ε.Ε., η Google προτείνει και εγγυάται ότι όποτε εμφανίζει σε προβεβλημένη θέση τα αποτελέσματα από τις δικές της εξειδικευμένες υπηρεσίες αναζήτησης στα αποτελέσματα του Google, -για παράδειγμα, για προϊόντα, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.-, θα παραθέτει και τις υπηρεσίες τριών ανταγωνιστών της, επιλεγμένων με αντικειμενική μέθοδο (αλγοριθμικά), ορατές και συγκρίσιμες από τους χρήστες, όπως εμφανίζει και τα δικά της αποτελέσματα. Η ίδια αρχή θα πρέπει να διέπει και οποιεσδήποτε αλλαγές στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στο μέλλον αλλά και σε μελλοντικές υπηρεσίες. Πάντως, οι εναλλακτικές προτάσεις θα εμφανίζονται σε ένα ξεχωριστό πλαίσιο με χρώμα, με χρέωση τουλάχιστον τριών 0,03 ευρώ.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, ολυμπιακοί αγώνες, live streaming, le monde, financial times, wsj, ρωσία, ηπα, guardian, bbc, nytimes, διαδηλωσεις, live, οηε, monde, μκο, google, ψηφοφορία, εκλογες, times, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, αλλαγη ωρας, συνταγμα live, www.google.gr, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, αποτελεσματα, υιοθετηση, ρωσία, το θεμα, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, ισραηλ, μκο, ξενοδοχεια, οηε, ουκρανια, πλαισιο, πτησεις, σημαιες, ωρα, bbc, guardian, le monde, nytimes, times, αγωνες, αλεξανδρα, βατικανο, γεγονος, διιστανται, διαδικτυο, εγκληματα, ευρω, ελευθερια, ερντογαν, ερχεται, εστιατορια, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, κυβερνηση, λογο, νομοι, ορχαν παμουκ, παιδια, παρουσιαση, ποιοτητα, πουτιν, ρισκο, συζητηση, σειρα, σοτσι, τουρκια, χοακιν, χρωμα, ψηφοφορία, ασφαλεια, ετοιμη, financial times, χωρα, live streaming, monde, ορχαν, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα