Ο Τύπος στον Κόσμο

Η νίκη των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία αλλά και η ήττα των Φιλελευθέρων στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στις εξελίξεις για τη κρίση στη Συρία, αλλά και στην απόσυρση της υποψηφιότητας του Σάμερς για τη Fed.

Για τη Συρία

Σύμφωνα με τον Guardian,

το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται σε μια πιθανή συνάντηση Ομπάμα - Ροχανί. Όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ "Ο Ροχανί του Ιράν ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ομπάμα στα Ηνωμένα Έθνη, μετά τη προσέγγιση με τον αμερικανό πρόεδρο". Η πρώτη συνάντηση αμερικανού και ιρανού προέδρου από την επανάσταση του 1979 θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στη διπλωματία για την επίλυση του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν. Κάλεσμα στο Ιράν να σκεφθεί τη διπλωματία ως έναν τρόπο επίλυσης της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμά του, απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ABC, ορμώμενος από τις εξελίξεις στη συριακή κρίση.

Ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι έχει ανταλλάξει επιστολές με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί για τη Συρία και κατέστησε σαφές ότι οι αμερικανικές ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης είναι υψίστης σημασίας. Είπε ακόμη ότι αμφιβάλλει πως ο Ροχανί «θα κάνει ξαφνικά εύκολη» τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, που η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς. «Το συμπέρασμα που πρέπει να τους μείνει από αυτό το μάθημα (την εξέλιξη στη Συρία) είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά διπλωματικά», τόνισε ο Ομπάμα. Παράλληλα, και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογο του, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη. Την ανακοίνωση έκαναν αιφνιδιαστικά οι Ιρανοί μέσω twitter και η οποία μπορεί να αιφνιδίασε το Φόρειν Όφις, ωστόσο εκπρόσωπος του δήλωσε αργότερα ότι "θα ήταν χαρά μας να συναντηθούμε". Πάντως, την ίδια ώρα την αισιοδοξία που καλλιεργεί μια ενδεχόμενη συνάντηση Ομπάμα - Ροχανί έρχεται να πλήξει δημοσίευμα της WSJ αναφέρει πως "Οι Ιρανοί ενισχύουν τη παρουσία τους στη Συρία". Σε μια βάση κοντά στη Τεχεράνη, ιρανικές ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύουν Σιίτες άνδρες πολιτοφυλακής, από ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο, ώστε να εμπλακούν ενεργά στον εμφύλιο στη Συρία. Λεωφορεία γεμάτα Σιίτες στρατιωτικούς από το Ιράκ, τη Συρία και άλλες αραβικές χώρες φθάνουν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες σε αυτή τη στρατιωτική βάση. Στόχος της αποστολής: να ενισχυθεί το καθεστώς Άσαντ εναντίον των Σουνιτών ανταρτών.

Την ίδια ώρα, οι NYTimes επισημαίνουν ότι ακόμα και οι επικριτές του Ομπάμα αισιοδοξούν πλέον για μια πολιτική λύση στο θέμα της Συρίας, ωστόσο η Washington Post λέει χαρακτηριστικά: "Την εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από διπλωματικές επιτυχίες, σκοτώθηκαν 1,000 Σύριοι".


Στη Γερμανία

Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας επιστρέφουν ως απόλυτοι κυρίαρχοι στη κυβέρνηση του κρατιδίου, παίρνοντας 47,7% στις χθεσινές εκλογές, Καταποντίστηκαν στο 3,3% οι σύμμαχοί τους Φιλελεύθεροι (FDP), μικρή ενίσχυση στο 20,6% κατέγραψαν οι Σοσιαλδημοκράτες ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται πλέον για τη μεγάλη μάχη του Μπούντεσταγκ. Πάντως, σύμφωνα με τη Wall Street Journal (WSJ) "Οι εκλογές στη Βαυαρία αποτελούν πλήγμα για τη κυβέρνηση συνασπισμού Μέρκελ". Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών σηματοδοτούν την ισχύ της Μέρκελ, αλλά προκαλούν "σύννεφα" για τον μικρό κυβερνητικό εταίρο της, τους Φιλελεύθερους. "Η Βαυαρική ψήφος ενισχύει τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ" αναφέρει ο Guardian. Στη Γερμανία, η Die Welt επισημαίνει πως "Το CSU αντιλαμβάνεται πως οι ψηφοφόροι επιθυμούν να συνεχιστεί η ηγεσία των CDU/ CSU". Ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας και νικητής των εκλογών χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα "ιστορική επιτυχία" του κόμματός του . "Είμαστε πάλι εδώ" είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους οπαδούς του ο Χορστ Ζεεχόφερ, υπογραμμίζοντας ότι το 2008 (το έτος που η CSU έχασε την απόλυτη πλειοψηφία) έχει ξεχαστεί. Ο Ζεεχόφερ εξήρε την ενότητα του χριστιανοδημοκρατικού στρατοπέδου κατά τον προεκλογικό αγώνα. "Όλοι ήταν κυριευμένοι από την σκέψη να νικήσουμε και νικήσαμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο χριστιανοκοινωνιστής ηγέτης.

Παρά την ήττα του, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Ούντε διακρίνει στο εκλογικό αποτέλεσμα μια ευνοϊκή για τους Σοσιαλδημοκράτες "στροφή". "Μπορεί η CSU να κέρδισε τις εκλογές, αλλά η SPD έχει πάλι ανοδική πορεία", υπογράμμισε ο κ. Ούντε.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η κατανομή των εδρών θέλει τους Χριστιανοκοινωνιστές να διασφαλίζουν 102 έδρες (2008: 92) και την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 43 έδρες (2008: 39), οι Πράσινοι 17 έδρες (2008: 19) και οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» 18 έδρες (2008: 21).

"Το CSU επανακτά την απόλυτη πλειοψηφία" λέει η Franfurter Allegmeine Zeitung. *Οι ψηφοφόροι δεν ήταν απαθείς... Η συμμετοχή ανήλθε στο 63%, 7% υψηλότερο από τις εκλογές του 2008.

Tην ίδια ώρα, η Deutsche Welle σημειώνει πως "Τα αποτελέσματα των βαυαρικών εκλογών ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους για την Α. Μέρκελ". Η ήττα του FDP είναι κρίσιμης σημασίας για την εκλογική επιτυχία της Α. Μέρκελ. Πάντως, τώρα οι ψηφοφόροι του CDU/ CSU μπορεί τελικά να ψηφίσουν το FDP στις επικείμενες εκλογές καθώς έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τον υποψήφιο και ξεχωριστό για το κόμμα, παρά το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες επισήμως δεν θα δώσουν τέτοια οδηγία. Μια αποτυχία του FDP θα σημάνει το τέλος της κυριαρχίας της κ. Μέρκελ.


Στην Ιταλία

Ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση η ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, εξαιτίας κακοκαιρίας, όπως αναφέρει η Corriere de la Sera. To Concordia προσάραξε πριν από 20 μήνες στις ακτές του νησιού Τζίλιο στην Τοσκάνη παρασύροντας στο θάνατο 32 ανθρώπους. Η επιχείρηση ανέλκυσης θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες.


Για Σάμερς

Μεγάλο θέμα στον διεθνή Οικονομικό Τύπο είναι η απόφαση του Λάρι Σάμερς να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τη θέση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Fed. "Aποσύρεται από τη κούρσα διαδοχής στη Fed ο Σάμερς" αναφέρουν οι Financial Times, "η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση των Δημοκρατικών γερουσιαστών να μην στηρίξουν την υποψηφιότητα του". Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Η Wall Street Journal έγραψε ότι η απόφαση του κ. Ομπάμα να αποδεχτεί την απόσυρση της υποψηφιότητας του Σάμερς μεταφέρθηκε τηλεφωνικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα επίσης με την εφημερίδα, ο κ. Σάμερς απέστειλε νωρίτερα έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο στην οποία εξηγούσε την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του εξ αιτίας των αντιδράσεων και του κινδύνου να μην περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Πρόσφατα, αρκετοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές είχαν ανακοινώσει ότι δεν συμφωνούσαν και δεν θα υπέγραφαν το διορισμό του στη Fed. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διορίζει τον πρόεδρο της Fed για τέσσερα χρόνια, αφού προηγουμένως ο διορισμός πάρει το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο. Ο Λάρι Σάμερς, ο οποίος είχε εργαστεί για το Γενικό Λογιστήριο επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ήταν ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ομπάμα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της προεδρίας του. Μια από τις υποψήφιες είναι πλέον η τωρινή αντιπρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γιέλεν, η οποία όμως έχει ενοχλήσει τον αμερικανό πρόεδρο καθώς έχει ξεκινήσει μόνη της εκστρατεία υπέρ μιας υποψηφιότητάς της, όπως αναφέρουν οι NYTimes. Όπως αναφέρει η WSJ, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς Σάμερς, η FED πολύ πιθανό να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με την οποία ο Μπεν Μπερνάνκι αντιμετώπισε την οικονομική κρίση του 2008 και τα υπόλοιπα θέματα, έως σήμερα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, die welt, deutsche welle, costa concordia, financial times, εκλογες, αποσυρση, fed, guardian, abc, ηπα, οηε, twitter, wsj, λεωφορεια, nytimes, λύση, washington, fdp, μερκελ, ισχύ, csu, cdu, spd, συμμετοχή, τραπεζες, times, φως, μπεν, κινηση στους δρομους, διορισμος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποσυρση αυτοκινητων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αποτελεσματα, costa concordia, οικονομικη κριση, χωρες, γερμανια, ηγεσια, ηγετης, ηνωμενα εθνη, ηπα, ηττα, θεμα, ιραν, ιρακ, οηε, προγραμμα, ωρα, abc, fdp, guardian, nytimes, times, wsj, αισιοδοξια, αλεξανδρα, ασαντ, βαυαρια, γεγονος, γενικο λογιστηριο, γουιλιαμ, δυνατοτητα, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εβδομαδα, ενεργα, εξελιξη, επιτυχια, ερχεται, ετων, ετος, εφημεριδα, ιδια, κυβερνηση, κινηση, κογκρεσο, κομμα, λύση, μηνες, μικρο, μπεν, νικη, οφις, πρωι, συμμετοχή, συρια, τοσκανη, ισχύ, χαρα, ωρες, csu, deutsche welle, die welt, fed, financial times, μεινει, washington, spd, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα