Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι νέες περικοπές που ανήγγειλε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός παρά το "όχι" του Συνταγματικού Δικαστηρίου για νέα μέτρα λιτότητας και οι σχετικές προειδοποιήσεις της Κομισιόν καθώς και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τη Β. Κορέα είναι δύο από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Επίσης, "ψηλά" στη διεθνή ειδησεογραφία είναι και οι επίσκεψη Κέρι σε Ισραήλ και Τουρκία.

Για την Πορτογαλία

Αντιμέτωπη με νέες περικοπές είναι η Πορτογαλία αναφέρουν οι Financial Times.

O πρωθυπουργός της χώρας δεσμεύεται για νέες περικοπές δαπανών στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και της παιδείας». αυστηρές περικοπές των δημοσίων δαπανών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο χθες, έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει πολλά μέτρα λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Κοέλιου διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις φόρων, αλλά θα ληφθούν μέτρα για «τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και της παιδείας». Σύμφωνα και με την Wall Street Journal (WSJ), η Πορτογαλία αναζητά νέες επιλογές για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2013. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε άλλες περικοπές δαπανών προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση ύψους 78 δισ ευρώ, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που οδήγησε σε μια μίνι πολιτική κρίση τη χώρα. Από την πλευρά της, η Κομισιόν ζήτησε τη συνεχή και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ως προϋπόθεση για τη λήψη μιας απόφασης σχετικά με την παράταση της προθεσμίας της οικονομικής βοήθειας προς την Πορτογαλία. Η Πορτογαλία, όπως και η Ιρλανδία, έχει ζητήσει την παράταση της προθεσμίας των δανείων έκτακτης ανάγκης που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέραν του 2022. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα αποφασίσουν για τις λεπτομέρειες της παράτασης την επόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος ή την επαναδιαπραγμάτευση τους, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Πορτογαλία και θα παρατείνει τις δυσκολίες από την αναπροσαρμογή.


Για την Ελλάδα

"Παγώνει" η συγχώνευση δύο ελληνικών τραπεζών αναφέρει η WSJ. Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οδεύουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank, καθώς οι διοικήσεις τους διαμήνυσαν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους, γεγονός που ερμηνεύεται ότι το ΤΧΣ θα αποφασίσει για τις νέες διοικήσεις τους, καθώς και για το μέλλον τους. Νωρίτερα, τρόικα και κυβέρνηση αποφάσισαν τη λύση της ξεχωριστής αύξησης κεφαλαίου για τις δύο τράπεζες. "Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρεμβαίνει στις δύσκολες συνομιλίες με την τρόικα" λέει ο Guardian. Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς παρενέβη προσωπικά μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα στην οποία μάλιστα είπε "πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών" δείχνοντας έτσι το θυμό του για την επιμονή τους σε νέα μέτρα λιτότητας.Τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, αφορούν στο ειδικό τέλος στα ακίνητα, στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην κινητικότητα στο Δημόσιο


Για το Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο αλλάζει τη στάση του σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο αναφέρει επίσης η WSJ. Oυπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φριντέν, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην FAZ δήλωσε πως «η διεθνής τάση πηγαίνει προς την κατεύθυνση μιας αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών. Δεν είμαστε πλέον αυστηρά αντίθετοι σ' αυτό». Tην ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει την ικανοποίηση του για την απόφαση αυτή του Λουξεμβούργου σε συνέντευξή του σήμερα στην περιφερειακή γερμανική εφημερίδα Ζάαρμπρικερ Τσάιτουνγκ. Ωστόσο, στη χώρα επικρατεί αναστάτωση, με τους Νέους Φιλελεύθερους να κατηγορούν την κυβέρνηση για την απόφασή της και τον Γιούνκερ, προσωπικά, ότι προωθεί τη γερμανική προεκλογική προπαγάνδα.


Για τον υπουργό Οικονομικών ΗΠΑ

Την πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί από χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Στόχος του είναι όπως επισημαίνουν οι New York Times να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής με έμφαση σε μέτρα ανάπτυξης και όχι λιτότητας. Η ύφεση συνεχίζεται για 4η χρονιά στην Ευρωζώνη, με τις εξελίξεις στην Πορτογαλία το Σαββατοκύριακο να μην αφήνουν ελπίδες σύντομης ανάκαμψης, ενώ σε ύψη ρεκόρ έχει φθάσει η ανεργία. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Λιου θα στείλει ένα γνωστό μήνυμα της Ουάσινγκτον προς την Ευρώπη, ωστόσο δεν θα είναι τόσο επιτακτικό όσο παλιά. Μπορεί να έχει επηρεάσει η κρίση στην Ευρώπη τις εξαγωγές των ΗΠΑ, αλλά πολλοί οικονομολόγοι έχουν καταλήξει πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη μπει σε έναν κύκλο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, βασιζόμενες στις δικές τους δυνάμεις.


Για το Τζον Κέρι

Μεγάλο θέμα στον τουρκοϊσραηλινό Τύπο είναι η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Στόχος της επίσκεψης σε Τουρκία και Ισραήλ είναι η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών αλλά και η επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. "Η Τουρκία μπορεί να ρόλο κλειδί στις ειρηνευτικές συνομιλίες" είπε ο Κέρι, σύμφωνα με την Hurriyet. Σύμφωνα με τη Haaretz, o Κέρι στο Ισραήλ για την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλίών, επίσης όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα "ο Κέρι πιέζει για αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας αλλά δεν θέτει χρονοδιάγραμμα".


Για την Κορέα

Στην απόφαση των ΗΠΑ να αναβάλλουν την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνικές κεφαλές από βάση στην Καλιφόρνια, οδήγησε η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η πρόσκαιρη αναβολή μπορεί να παρουσιαστεί από τη Βόρειο Κορέα σαν νίκη, αν και η δοκιμή μπορεί να γίνει το Μάιο ή και αργότερα. Πάντως, η Κίνα για πρώτη φορά ασκεί κριτική στην επιθετική ρητορική της Πιονγκγιάνγκ, στενού συμμάχου της αναφέρει η Washington Post. Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian, "Οι ειδικοί ζητούν διάλογο με πρωταγωνιστή την Κίνα". Οι ΗΠΑ αναβάλλουν δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, ενώ η Ελβετία προσφέρεται ως διαμεσολαβητής με την Πιονγκγιάνγκ.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, δανειακή σύμβαση, εθνικη τραπεζα, new york, νέα, κορεα, times, wsj, υπουργοι, ελλαδα, τραπεζες, eurobank, τροικα, λύση, guardian, σαμαρας, στουρναρας, faz, σόιμπλε, ηπα, york, hurriyet, haaretz, washington, Αντωνης Σαμαρας, γερμανος, αλλαγη ωρας, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, ακινητα, εθνικη, ηπα, θεμα, ιρλανδια, ισραηλ, κινα, νεα μετρα, υφεση, ωρα, eurobank, guardian, hurriyet, times, wsj, αλεξανδρα, ανεργια, γεγονος, γινει, δανειακή σύμβαση, δημοσιο, ευρω, ειπε, ελβετια, εβδομαδα, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, κυβερνηση, κρατικο, λεπτομερειες, ληψη, λύση, λουξεμβουργο, μινι, νικη, πορτογαλια, ρεκορ, ρητορικη, ρολο, σόιμπλε, ταση, τουρκια, φορα, εφαρμογη, εξαγωγες, εμφαση, ενωση, faz, financial times, haaretz, χωρα, κυριακη, new york times, new york, washington, τραπεζα, ουασινγκτον, θεματα, υγειας, york
Τυχαία Θέματα