Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Αύριο, στις 4μμ, θα πραγματοποιηθεί, τελικώς, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με την τρόικα. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλη σύγκλιση όσον αφορά το θέμα τωνληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, ενώ για το φόρο ακινήτων μελετάται προσωρινή οριζόντια μείωση 15% για όλους τους συντελεστές. Αγκάθιπαραμένει το δημόσιο, καθώς η τρόικα επιμένει στις

20.000 απομακρύνσειςυπαλλήλων ως το 2014, ενώ φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία στο θέμα των επίορκων, που βαίνουν προς άμεση απόλυση και θα αντικατασταθούν με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ.

Οι επίορκοι έπρεπε ήδη να είχαν απολυθεί δηλώνει ο Γιώργος Κουτρουμάνης,μέλος της επιτροπής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη, ενώ προσθέτει ότι για περαιτέρω απομακρύνσεις θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ανακατανομή του προσωπικού.

Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων, ξεκαθάρισε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μίλησε για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα.

«Το πρόγραμμα απέτυχε και η κυβέρνηση έχει παγιδευτεί, χωρίς να έχει καμία αντιπρόταση για έξοδο από την κρίση» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχολίασε πως οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα περί προόδου «προκαλούν έντονη ανησυχία στον ελληνικό λαό, αφού έτσι ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, ανεργία, χαράτσια και αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

«Η διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ με τα μονοπώλια κυρίαρχα μόνο χειρότερα φέρνει για το λαό» σχολίασε το ΚΚΕ. «Το ζήτημα για τους εργαζόμενους δεν είναι εάν η σφαγή των μισθών και των συντάξεων, τα χαράτσια, οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις γίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ούτε ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ωφεληθούν περισσότερο», αλλά πώς θα βάλει φρένο και τέλος στην εξόντωση των δικαιωμάτων του.

Εν τω μεταξύ, μετά την πρόβλεψη για βασικό μισθό «τριών ταχυτήτων» άλλον για εργαζόμενους έως 18 ετών, άλλον για έως 24 ετών και άλλον για μεγαλύτερους εργαζόμενους, τώρα το υπουργείο Εργασίας μελετά για τη διαμόρφωση του μισθού να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ανά περιοχή και το ποσοστό ανεργίας συνολικά και σε επιμέρους κλάδους.

Δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή δημοσιεύματα για τη διαμόρφωση νέου μισθολογικού μηχανισμού για την είσοδο στην αγορά εργασίας από το 2014. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός και στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2017 οπότε και μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εφαρμοσθεί ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του».

Ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται με βάση το τι και πόσο παράγει μια χώρα, τόνισε στον Αθήνα 9.84 και τον Τάκη Καμπύλη ο οικονομολόγος, μέλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας Χρήστος Ιωάννου.

Keywords
Τυχαία Θέματα