Ο Τύπος στον κόσμο

Οι συνομιλίες για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου στο χθεσινό Eurogroup, οι συνεχιζόμενες διεργασίες των πολιτικών κομμάτων στην Ιταλία υπό τον φόβο νέων εκλογών η ανησυχία πως η εμφύλια σύρραξη στη Συρία φθάνει πλέον στο Ιράκ και η μεγάλη συμμετοχή των Κενυατών στις χθεσινές εκλογές

στη σκιά αιματηρών επιθέσεων, η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Ούγκο Τσάβες αποτελούν μερικά από τα βασικά θέματα του σημερινού διεθνούς Τύπου. Στην Τουρκία οι εφημερίδες κάνουν απολογισμό της χθεσινής συνάντησης Ερντογάν - Σαμαρά.

Στην Τουρκία: Θετικά αποτιμάται η δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας από τον τουρκικό Τύπο.

Σύμφωνα με την Hurriyet "H Aθήνα και η Άγκυρα αναζητούν να ενισχύσουν τις θερμές τους σχέσεις στον τομέα του εμπορίου". Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών εκτιμούν πως έχουν μεγάλες δυνατότητες επέκτασης οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, το εμπορικό ισοζύγιο των οποίων έφθασε σε δέκα χρόνια τα 6,6 δισ δολάρια. Η εφημερίδα δίνει έμφαση σε αυτό τον τομέα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο και των 25 συμφωνιών που υπεγράφησαν χθες για θέματα χαμηλούς πολιτικής. Όσον αφορά το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο, η Hurriyet σημειώνει πως βρέθηκε "ψηλά" στην ατζέντα των χθεσινών συνομιλιών με τους δύο πρωθυπουργούς να δηλώνουν ο μεν Σαμαράς πως είναι ξεκάθαρα τα δικαιώματα της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου και ο δε Ερντογάν να σημειώνει πως επιθυμεί μια λύση win win στην οποιαδήποτε συμφωνία, εάν προκύψει. Από την πλευρά της η Zaman, δίνει έμφαση στο θέμα του Κυπριακού και αναφέρει στον σχετικό τίτλο: "Ας αφήσουμε το Κυπριακό πίσω στην Ιστορία λέει ο Ερντογάν στον Σαμαρά". Η Τουρκία θέλει να αφήσει πίσω την ιστορία του Κυπριακού και να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού. Παράλληλα, βέβαια η Zaman αναφέρει πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν ένα ακόμα σοβαρό "αγκάθι" στις σχέσεις τους που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και επισημαίνει πως ο κ Σαμαράς αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα, ενώ ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησαν τρόπους οριοθέτησης μιας οικονομικής ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο στην αρχή του win win. Eπίσης, η Zaman δίνει έμφαση στη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Σε συνέντευξη του στο NTV, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις καθώς έχουν ξεπεραστεί οι παλαιές αντιλήψεις που είχαν η μια χώρα για την άλλη, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως οι όποιες διαφορές υπάρχουν δεν αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για τον διπλωματικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Η Sabah δίνει έμφαση στον "Κοινό βηματισμό των δύο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας". Σε ερώτηση που του ετέθη για τα δημοσιεύματα περί στρατοπέδων εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών του PKK στην Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν απάντησε πως και οι δύο χώρες μάχονται κατά της τρομοκρατίας.

Για Κύπρο: Μπορεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως μια συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση μπορεί να επιτευχθεί έως τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο, σύμφωνα με την Wall Street Journal "Οι υποψίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουν οδηγήσει σε τέλμα τις συζητήσεις για δανειακή σύμβαση". Όπως λέει χαρακτηριστικά, η αμερικανική οικονομική εφημερίδα, το μικρό αυτό κράτος κινδυνεύει να μην πάρει ούτε σεντ από τα 17 δισ που χρειάζεται για τη διάσωση κυρίως των τραπεζών του, εάν δεν καταπολεμήσει ένα μακροχρόνιο θέμα του: το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο πλαίσιο ασυνήθιστων σχέσεων που έχει με τη Ρωσία. Πάντως, η αξιολόγηση για το «ξέπλυμα χρήματος» θα αρχίσει στις 12 Μαρτίου με τη συμμετοχή της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης Moneyval και τη συμμετοχή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

Για Ιταλία: Ήρθε η ώρα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας να παίξει τον ρόλο εκείνου που θα καθοδηγήσει τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως άλλωστε αναφέρει και η Corriere de la Sera σήμερα. Με πρώτη διερευνητική συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος, Μπερσάνι που θα επιδιώξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο δεσμεύεται να αξιολογήσει μια πρόταση για μια κυβέρνηση "τεχνική" που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ωστόσο προς το παρόν δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κανένα κόμμα αναφέρει η Stampa. Παράλληλα, ο ιταλικός Τύπος δίνει έμφαση στο μήνυμα που έστειλε χθες το Eurogroup στην Ιταλία και τα πολιτικά κόμματα, πως θα πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ε.Ε, ενώ σύμφωνα με την Corriere ο Μόντι καλεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε διάλογο για να συζητήσουν τη θέση της Ιταλίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς αυτός ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα εκπροσωπήσει τη χώρα.

Την ίδια ώρα, η Die Welt προειδοποιεί πως "Η Γαλλία αρχίζει να παίρνει τον δρόμο της Ιταλίας" σημειώνοντας πως τα κακά οικονομικά στοιχεία και οι μη εκπληρούμενες δεσμεύσεις του Ολάντ τον έχουν οδηγήσει να φαίνεται πιο απελπισμένος απ' ό,τι ήταν στο τέλος της θητείας του ο Νικολά Σαρκοζί.

Για Συρία - Ιράκ: Το χθεσινό μακελειό Σύρων στρατιωτών στο Ιράκ αυξάνει τον κίνδυνο διάχυσης του εμφυλίου λένε οι New York Times. Μάχες και φονικές ενέδρες πολύ κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και μέσα στο ιρακινό έδαφος σημειώθηκαν χθες απειλώντας με διάχυση του φονικού εμφύλιου που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια. Τουλάχιστον 40 Σύροι στρατιώτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε ενέδρα εναντίον τους ενώ επρόκειτο να διασχίσουν τα σύνορα με το Ιράκ, επιστρέφοντας στη Συρία. Την ίδια ώρα οι αντάρτες κατέλαβαν σημαντικής πόλης επί του Ευφράτη. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα αντιπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Ράκα της βορειοανατολικής Συρίας. Εάν επιβεβαιωθεί η πτώση της επαρχιακής πρωτεύουσας, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας στον Ευφράτη ποταμό 160 χλμ. ανατολικά του Χαλεπιού, θα πρόκειται για την πρώτη πλήρη κατάληψη από τους αντάρτες μιας μεγάλης πόλης αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πριν από δύο χρόνια.

Για Κένυα: Μάχη δίνουν οι δύο από τους οκτώ συνολικά υποψήφιους για την προεδρία στην Κένυα στη σκιά των επιθέσεων κατά αστυνομικών στη Μομπάσα, που είχαν ως αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Με καταμετρημένο το 20% των ψήφων ο Uhuru Kenyatta που καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προηγείται με μικρή διαφορά έναντι του απερχόμενου πρωθυπουργού της αφρικανικής χώρας, Raila Odinga, με τους πολιτικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για σκληρή μάχη με πολλές ανατροπές. Σύμφωνα με τον Guardian, πάντως ήταν υψηλότατη η συμμετοχή των Κενυατών στις χθεσινές εκλογές. Εκφράζει πάντως ανησυχία πως ένα αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει εκ νέου σε εμφύλια σύγκρουση, όπως συνέβη και το 2007.

Για Τσάβες: Η Βενεζουέλα ενημερώνει πως η κατάσταση της υγείας του Ούγκο Τσάβες έχει επιδεινωθεί και πως είναι εξαιρετικά κρίσιμη αναφέρει η El Pais. Ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος υπέστη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, όπως δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών, Ερνέστο Βιλέγκας, στο Καράκας. Ο κ. Τσάβες υποβλήθηκε σε «μια πολύ ισχυρή χημειοθεραπεία, μεταξύ άλλων συμπληρωματικών θεραπειών», σημείωσε ο υπουργός Επικοινωνιών και πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη της κλινικής κατάστασης συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη». Mε το ίδιο θέμα ασχολείται και η γαλλική Monde που επισημαίνει πως ο Τσάβες υπέστη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού.

Οι Financial Times αναφέρουν σήμερα πως η βασιλική οικογένεια του Κατάρ αγόρασαν ιδιωτικό ελληνικό νησί. Στα χέρια της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ περνάει το νησάκι Οξειά, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, κοντά στην Ιθάκη. Το νησί, με έκταση 4.200 στρέμματα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα πωλήθηκε έναντι 5 εκατ. ευρώ. Η αγοραπωλησία, πάντως, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, new york times, δανειακή σύμβαση, ούγκο τσάβες, die welt, new york, el pais, financial times, το νησι, κυπρος, συμμετοχή, εκλογες, τσαβες, σαμαρας, ελλαδα, hurriyet, αιγαιο, λύση, win, zaman, αοζ, ntv, sabah, pkk, υπουργοι, τραπεζες, ρωσία, γαλλια, σαρκοζι, york, times, χλμ, guardian, νέα, monde, Αντωνης Σαμαρας, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τραπεζα κυπρου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αξιολογηση, κομματα, μακελειο, ntv, χωρες, ρωσία, το θεμα, θεμα, ιθακη, ιρακ, ιταλια, κυπρου, νησι, πλαισιο, χημειοθεραπεια, ωρα, el pais, guardian, hurriyet, pkk, times, αγκυρα, αλεξανδρα, ασαντ, ατζεντα, αχμετ, βενεζουελα, δανειακή σύμβαση, δευτερα, δηλωσεις, εγκληματα, εδαφος, ευρω, εξελιξη, ερντογαν, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, καταρ, κενυα, κυβερνηση, κομμα, λύση, λοιμωξη, λογο, μικρο, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οικογενεια, οκτω, προβληματα, ρολο, συμμετοχή, συρια, τουρκια, χλμ, ωρες, die welt, δικαιωματα, εμφαση, financial times, χωρα, η εφημεριδα, monde, new york times, new york, οξεια, ουγκο, sabah, θεματα, θετικα, υγειας, win, ξεπλυμα, χερια, york, zaman
Τυχαία Θέματα