Ο Τύπος στον Κόσμο

Η έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο και η έκκληση Ομπάμα να αλλάξει άμεσα το μεταναστευτικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι μερικά από τα βασικά θέματα του Διεθνούς Τύπου. Στην Τουρκία, ένα από τα βασικά θέματα είναι και η συνάντηση των πρωθυπουργών κ.κ. Ερντογάν - Σαμαρά χθες στο Κατάρ.


Για τη συνάντηση Ερντογάν - Σαμαρά:

Συνάντηση

- έκπληξη στο Κατάρ μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας - Τουρκίας λέει η Χουριέτ. Όπως αναφέρει στην 40λεπτη πρώτη συνάντηση τους- έκπληξη οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το θέμα της Δυτικής Θράκης. Παράλληλα, επισημαίνει πως ο κ. Ερντογάν προσφέρθηκε να βοηθήσει στην ανέγερση ενός μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. "Είπαμε πως θα ήταν σημαντικό για τους μουσουλμάνους που επισκέπτονται την Αθήνα για τουρισμό και άλλους λόγους να έχουν ένα μέρος για να προσευχηθούν" είπε ο κ. Ερντογάν στους δημοσιογράφους, ενώ σημείωσε πως ο κ. Σαμαράς ναι μεν εμφανίστηκε θερμός με την ιδέα αλλά τόνισε πως κάτι τέτοιο έχει ήδη αποφασισθεί από το κοινοβούλιο, προσθέτοντας πως τέτοια αμοιβαία βήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συμφιλίωση των δύο λαών. Όπως αναφέρει η Χουριέτ, η συνάντηση έγινε μετά την ανακίνηση του θέματος για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Στη διάρκεια της συνάντησης τους, όπως λέει το ρεπορτάζ, ο κ. Ερντογάν ενέγειρε το θέμα των περιορισμών των Τούρκων και μουσουλμάνων που ζουν στη Δυτική Θράκη συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της λατρείας, την ίδρυση οργανισμών και τον διορισμό 240 ιεροδιδασκάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν προσκάλεσε τον κ. Σαμαρά να επισκεφθεί σύντομα την Άγκυρα.

Για το ίδιο θέμα, η Ζαμάν λέει: "Ερντογάν: Κατασκευάζεται μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε πως το ελληνικό κοινοβούλιο έχει ήδη αποφασίσει την ανέγερση ενός μουσουλμανικού τεμένους μετά από αρκετές προσπάθειες της μουσουλμανικής μειονότητας. Το ζήτημα έχει προκαλέσει κατά καιρούς αρκετές εντάσεις και συζητήσεις, ενώ το ελληνικό κράτος έχει δεχθεί επικρίσεις για την χρόνια αδιαφορία του απέναντι στις απαιτήσεις της μουσουλμανικής κοινότητας για ανέγερση τεμένους στην Αθήνα".

"Θα φτιάξουμε τέμενος στην Αθήνα" λέει η Σαμπάχ επικαλούμενη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού. Το θέμα του μουσουλμανικού τεμένους συζητήθηκε εκτενώς στην πρώτη - συνάντηση έκπληξη των δύο πρωθυπουργών, στο Κατάρ που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο, που διέμειναν οι κ.κ. Σαμαράς και Ερντογάν.


Συνέντευξη Γ. Προβόπουλου στους Financial Times:

Mε τίτλο "ένα αναδυόμενο έθνος;" η βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως για τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας "τα χειρότερα έχουν περάσει". Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην τηλεοπτική υπηρεσία των Financial Times είπε χαρακτηριστικά πως τα χειρότερα έχουν περάσει. Στην εκτίμηση αυτή, όπως είπε, συνηγορεί το γεγονός ότι έχουν ψηφισθεί όλοι οι νόμοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τον βηματισμό της για την εφαρμογή όλων των επιμέρους τμημάτων του προγράμματος. Αναφερόμενος στην επιστροφή των καταθέσεων ανέφερε ότι από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου έχουν επιτρέψει στις τράπεζες από τα στρώματα, όπου βρίσκονταν μέχρι τότε, περί τα 15 δισ. ευρώ

Στην Ισπανία:

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η Ισπανία πρόκειται να αποζημιώσει κάποιους μικρούς καταθέτες. Τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα στην Ισπανία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που θα επιτρέψει δεκάδες χιλιάδες μικρούς καταθέτες να πάρουν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν σε κάποιες τραπεζικές μετοχές που έχασαν εντελώς την αξία τους μετά την είσοδο της χώρας σε παρατεταμένη ύφεση. Την ίδια ώρα, στην El Pais μαθαίνουμε πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη στις 12 Φεβρουαρίου, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δεν θα καταγραφεί καμία ομιλία ή συζήτηση, πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο Ντράγκι όπως άλλωστε έκανε σε ανάλογη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, τον περασμένο Νοέμβριο.


Στην Αίγυπτο:

Ταξίδι - αστραπή στο Βερολινο, όπου θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, θα πραγματοποιήσει σήμερα ο αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι. Τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια που ξέσπασαν με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο, ενώ χθες ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού προειδοποίησε πως υπάρχει ενδεχόμενο οι αιματηρές συγκρούσεις να οδηγήσουν στην κατάρρευση του κράτους.

Δύσκολες ερωτήσεις θα περιμένουν τον Μόρσι στο Βερολίνο λέει η Deutsche Welle. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να μάθει με ποιον τρόπο ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις και συγκρούσεις στη χώρα του. Οι Γερμανοί διπλωμάτες δεν μπορούν ακόμα να πουν με σιγουριά που θα οδηγήσει η διαδικασία μετάβασης, που περνάει αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος.

Ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού προειδοποιεί για κατάρρευση του κράτους λένε οι New York Times.


Στις ΗΠΑ:

Στην ανανέωση της πολιτικής και της νομοθεσίας ώστε οι παράνομοι μετανάστες «να περάσουν στην νομιμότητα» κάλεσε το Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα, αναγνωρίζοντας πάντως ότι για κάποια ζητήματα θα είναι δύσκολο να εξευρεθεί κοινό έδαφος με δεδομένες τις διαφορετικές θέσεις των δύο παρατάξεων. Ο Ομπάμα διέβλεψε ότι υπάρχει πλέον κοινό έδαφος και διακομματική συναίνεση για να προσθέσει ότι αν δεν υπάρξει δράση άμεσα, θα εισηγηθεί ο ίδιος νομοθεσία και θα ζητήσει από τα σώματα να την εγκρίνουν. Ο Ομπάμα παροτρύνει το Κογκρέσο να μην καθυστερήσει με την νομοθεσία για αλλαγή του μεταναστευτικού συστήματος λέει η Washington Post. Σύμφωνα πάντως με τον βρετανικό Guardian υπάρχει αισιοδοξία πως το αδιέξοδο στις διακομματικές συνομιλίες θα ξεπεραστεί.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα