Ο Θ. Δρίτσας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Θεόδωρος Δρίτσας, μίλησε στις 14/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας:

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη, ανησυχητική, προφανώς καταδικαστέα εξέλιξη, διότι οι κοινωνικοί αγώνες ή η αντιπαράθεση με τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να έχει ανάγκη τα καλάσνικοφ για να εκφραστεί. Αντίθετα, πέρα απ' το ότι είναι έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο να πράττουν κάποιοι κατ' αυτό τον τρόπο, στην όποια οξυμένη πολιτική αντιπαράθεση και να στοχοποιείται, με δολοφονικό

τρόπο, ο πολιτικός αντίπαλος, κανένα όφελος δε μπορεί να έχουν η κοινωνία και οι κοινωνικοί αγώνες από τέτοιου είδους επιλογές. Αντίθετα, όλα αυτά λειτουργούν υπονομευτικά για την πάνδημη, παλλαϊκή συσπείρωση και κινητοποίηση της κοινωνίας που είναι παράγοντας εξαιρετικά κρίσιμος και αναγκαίος αυτή τη περίοδο για τη διέξοδο απ' τη κρίση. Εκτός από την αποστροφή μας και την καταδίκη, προφανώς έχουμε την ανάγκη και την υποχρέωση να διατυπώσουμε και μια σειρά από τεράστια ερωτήματα».

Δημοσιογράφος: Όπως;

Θ. Δρίτσας: «Δεν μπορούν εύκολα να εξηγηθούν αυτού του είδους οι εξελίξεις στις κανονικές διαδικασίες της αντιπαράθεσης των γνήσιων κοινωνικών δυνάμεων και των πολιτικών τους εκφράσεων. Μοιάζουν περισσότερο με κινήσεις μηχανισμών αυτά, παρά με αυθεντικές δράσεις πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

Δημοσιογράφος: Πού εντοπίζετε αυτούς τους μηχανισμούς που μπορεί να λειτουργούν κατά αυτόν το τρόπο;

Θ. Δρίτσας: «Αυτό δεν μπορώ να το πω, θα ήταν επιπολαιότητα. Τα ερωτήματα θέτω και νομίζω ότι είναι υπαρκτά και πολύ βάσιμα. Δεν μοιάζουν αυτά τα πράγματα δηλαδή, δεν δικαιολογούνται, δεν προκύπτουν από πουθενά ότι είναι αυθεντική έκφραση αυτού που λέμε κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση».

Δημοσιογράφος: Το κομμάτι αυτό που αφορά τον αντιεξουσιαστικό χώρο, το οποίο κατά καιρούς έχει μια εξαιρετικά επιθετική φρασεολογία, πιστεύετε ότι είναι έξω από αυτού του είδους τις επιθέσεις;

Θ. Δρίτσας: «Εκεί αρχίζουν τα ζητήματα. Δηλαδή, ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξυπνάει και κοιμάται με την καραμέλα ότι κάθε αντιπολιτευτική κριτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δικαιώνει τα γκαζάκια, τις μολότοφ ή πολύ περισσότερο τώρα φαντάζομαι ότι θα συγκρατηθεί και δεν θα θελήσει να συνταυτίσει και τα καλάσνικοφ με την πολιτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυτά όμως είναι επικίνδυνα με την πολιτική ζωή».

Δημοσιογράφος: Άκουσα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ένα στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ να υποστηρίζει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α τελικά, με αφορμή δηλώσεις κατά καιρούς στελεχών ή βουλευτών του έχει δομικό πρόβλημα με τη βία...

Θ. Δρίτσας: «Δεν την άκουσα αυτή τη δήλωση και δεν ξέρω για ποιο στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ πρόκειται».

Δημοσιογράφος: Την έκανε ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, πριν από λίγο, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ...

Θ. Δρίτσας: «Μάλλον πρόκειται για δομική ψύχωση, αντισυριζιακή. Τι να πω; Είναι θλιβερές τέτοιες δηλώσεις, δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία, την παράδοση και την σύγχρονη πραγματικότητα της Αριστεράς στο τόπο μας και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α φυσικά. Θυμάμαι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είχε αγανακτήσει, θεωρώντας εξωθεσμική τη διαδικασία που είχε επιλέξει τότε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α να διαβουλευθεί με κοινωνικούς φορείς αναφορικά με την διαδικασία διαχείρισης της εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης και θεωρούσε ότι αυτό είναι εξωθεσμική λειτουργία που βγάζει έξω από τα συνταγματικά πλαίσια τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν ξέρω τι είδους αριστερή σκέψη είναι αυτή...».

Δημοσιογράφος: Είστε παλαιό στέλεχος του συγκεκριμένου χώρου της Αριστεράς, πολύ γνωστό πρόσωπο και με εμπειρία. Εκτιμάτε, ότι στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν υπάρχουν ορισμένες φορές και ακραίες φωνές που μπορούν να δίνουν άλλοθι σε αυτήν την επιθετική τακτική των πολιτικών σας αντιπάλων; Είστε ικανοποιημένος απ' τον τρόπο με τον οποίον έχει διαχειριστεί το κόμμα σας τις επιχειρήσεις στη βίλα Αμαλία ή την κατάληψη στο γραφείο της ΔΗΜ.ΑΡ, όλες αυτές τις δηλώσεις που έγιναν εκείνες τις ημέρες. Σας καλύπτουν ή έχετε ερωτήματα μήπως δημιουργούν πρόσφορο έδαφος;

Θ. Δρίτσας: «Αυτό που μπορώ να σας βεβαιώσω ακριβώς λόγω της πολυετούς μου γνώσης -δεν έχει σημασία αν είμαι γνωστός ή όχι-, είναι ότι δεν υπάρχει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α πολιτική δύναμη ή πολιτικό πρόσωπο που να αποδέχεται αυτού του είδους τις πρακτικές. Ποια ήταν η επιλήψιμη συμπεριφορά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αναφορικά με την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜ.ΑΡ; Μια πάρα πάρα πολύ καθαρή στάση καταδίκης».

Δημοσιογράφος: Ως "χλιαρή αντίδραση" ερμηνεύτηκε...

Θ. Δρίτσας: «Αυτά είναι τόσο έντονα υποκειμενικά, "στημένα" και σκόπιμα. Όταν μετράς το χρόνο με τον οποίο αντέδρασες ή αν χρησιμοποίησες τη μια ή την άλλη λέξη για να αποτυπώσεις αυτό που με σαφήνεια αποτύπωσες, από εκεί και πέρα υπάρχει και κακοπιστία και σχέδιο στοχοποίησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όχι για άλλο λόγο, αλλά για τον πολύ προφανή του αντιπερισπασμού μπροστά στην πολιτική που υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση και στην οποία μετέχει και η ΔΗΜ.ΑΡ, με τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, τις αντιλαϊκές επιλογές, τα ισοπεδωτικά μέτρα, και ό,τι εν πάση περιπτώσει λειτουργεί εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Είναι προφανής αντιπερισπασμός. Η αξιοπρέπεια της σκέψης κάθε ανθρώπου είτε είναι βουλευτής, είτε πολίτης δεν μπορεί να αποτρέψει απ' το να σχολιάσει κανείς ορισμένα πράγματα προς την κατεύθυνση της εξήγησης ορισμένων φαινομένων ή της στάθμισής τους. Αν αυτά εκλαμβάνονται ως δικαιολόγηση ή ως κάλυψη, τότε έχουμε χάσει τις καλύτερες παραδόσεις της Ευρώπης, της δημοκρατίας και του πολιτισμού που οικοδομήθηκαν επί δύο αιώνες τουλάχιστον».

* Για την ψηφοφορία στην Βουλή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ:

Δημοσιογράφος: Ένα από τα θέματα τα οποία αυτές τις ημέρες θα είναι υπό συζήτηση, είναι και το ζήτημα της διαδικασίας με την οποία θα ψηφίσετε για τη περιβόητη λίστα Λαγκάρντ και τη σύσταση ή μη προκαταρκτικής επιτροπής για συγκεκριμένα πρόσωπα. Αντιλαμβάνομαι ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, διαμορφώνεται μια τάση για τρεις κάλπες, όσες δηλαδή είναι και οι προτάσεις από τα κόμματα. Συμφωνείτε με αυτή την εφαρμογή τελικά;

Θ. Δρίτσας: «Προφανώς και δεν συμφωνούμε. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη και για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και για την υπεύθυνη στάση κάθε βουλευτή να επιλεγεί ένα σύστημα ψηφοφορίας που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε έναν να εκφραστεί σύμφωνα με την γνήσια και ανόθευτη βούλησή του για όλα τα ζητήματα. Κάθε τι που φαλκιδεύει αυτό το δικαίωμα συνιστά αντιδημοκρατική επιλογή».

Δημοσιογράφος: Η άποψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δηλαδή είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει κάλπη ανά πρόσωπο και πράξη;

Θ. Δρίτσας: «Αυτό δεν είναι το λογικό και το έντιμο; Είναι αυτονόητο, αφού μόνο έτσι μπορεί να αποτυπωθεί η βούληση κάθε βουλευτή. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει και να πράξει αυτό που επιθυμεί και αυτό που η συνείδησή του του υπαγορεύει».

* Για την συνάντηση Α. Τσίπρα - Β. Σόιμπλε:

«Δεν μπορώ να αξιολογήσω κάποια προσδοκία αυτή τη στιγμή. Μπορώ όμως να πω ότι αυτή η συνάντηση εντάσσεται σε μια διαρκή προσπάθεια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α να ανοίξει όλους τους δρόμους, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη, για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής. Και προς αυτή την κατεύθυνση προφανώς δεν θα πείσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τον κ. Σόιμπλε, αλλά θα δώσει μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα