Αντιδράσεις για το ΕΚΕΒΙ

Σκληρή γλώσσα κατά της απόφασης για το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου από τον αναπληρωτή υπ. Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα χρησιμοποίησε ο συνθέτης και πρώην υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος.

Ο κ. Μικρούτσικος, επί θητείας του οποίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το ΕΚΕΒΙ μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι μια πολύ θλιβερή ιστορία, όπου ο πολιτισμός ποδοπατείται από την Πολιτεία με το πρόσχημα
των προβλημάτων που υπάρχουν» και καταλόγισε στον κ. Τζαβάρα ότι «είχε στο μυαλό του να κλείσει το ΕΚΕΒΙ».
Ακόμη πρόσθεσε ότι, τα 19 χρόνια που λειτούργησε «ήταν ο πνεύμονας για την πολιτική του βιβλίου και η «λογοτεχνία βοηθήθηκε πάρα πολύ».

«Το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ σηματοδοτεί την εγκατάλειψη κάθε πολιτικής από το υπουργείο για το βιβλίο» δήλωσε ο συγγραφέας και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Τάκης Θεοδωρόπουλος, επίσης στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου. Μάλιστα καυτηρίασε και την απόφαση αντικατάστασης του ΕΚΕΒΙ από την Γενική Γραμματεία Γραμμάτων του υπ. Πολιτισμού, καθώς όπως είπε, πρόκειται για λάθος απόφαση.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
Εν τω μεταξύ, για αιφνιδιαστική, αδιαφανή και αναιτιολόγητη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά καλεί το αρμόδιο υπουργείο «να δείξει την ευαισθησία που χρειάζεται για να γίνει το ΕΚΕΒΙ θεσμός δημόσιου συμφέροντος με υψηλή παραγωγή πολιτισμικών αγαθών και ισχυρή παρουσία στη διεθνοποίηση του ελληνικού πολιτισμού».
Τέλος, ζητεί την άμεση αναστολή της απόφασης περί κατάργησης του ΕΚΕΒΙ και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου «με κριτήρια αξιολόγησης για την άμεση και αποτελεσματική αναβάθμιση ενός φορέα, που μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην εποχή της κρίσης».
Keywords
Τυχαία Θέματα