Ο Τ. Γιαννίτσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, μίλησε την 1/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Δώρα Σαρρή.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Βρυξελλών - Βερολίνου σε σχέση με την Ελλάδα:

«Υπάρχουν δύο λόγοι που -κατά τη δική μου άποψη- ερμηνεύουν αυτή τη διάσταση. Ο ένας είναι το καταστατικό του ΔΝΤ. Μιλάμε για ένα φορέα, έναν παγκόσμιο Οργανισμό, στον οποίο
βάζουν χρήματα όλες οι χώρες του κόσμου, που είναι μέλη του και το καταστατικό λέει ότι "εάν μία χώρα δεν έχει βιώσιμο χρέος και δεν πληροί κάποιες άλλες προϋποθέσεις, τότε δεν επιτρέπεται να δανειοδοτηθεί". Αυτό, στην ουσία, έχει παρακαμφθεί ορισμένες φορές από το ΔΝΤ, διότι ήθελε να βοηθήσει. Αλλά, από την άλλη πλευρά, εκτιμά προφανώς ότι "πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε να μην προσκρούει στον τοίχο απαγορεύσεων".
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η όλη αντιμετώπιση της κρίσης από τους Ευρωπαίους τα τελευταία 3 - 4 χρόνια, έγινε με μια στρατηγική αποσπασματική, μη ολοκληρωμένη, που όταν φθάνει η ώρα της αντιμετώπισης του θέματος, αυτό έχει ήδη διογκωθεί και οδηγούμαστε σε μια γενικότερη αναστάτωση στο χώρο του ευρώ. Εκτιμώ λοιπόν ότι το  μήνυμα που στέλνει στην  Ευρώπη το ΔΝΤ είναι "κοιτάξτε, η πολιτική που ακολουθείτε μέχρι τώρα έχει προβλήματα. Μπορεί να είναι κατανοητό ότι δεν είχατε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε με αποτελεσματικό κι αποφασιστικό τρόπο το πρόβλημα του ευρώ, όμως, σήμερα 3-4-5 χρόνια μετά, πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να αλλάξετε στρατηγική και να λάβετε δραστικότερα μέτρα, γιατί και το ΔΝΤ και το παγκόσμιο σύστημα πληρώνουν αυτό το κόστος. Αυτοί είναι οι δύο πολύ βασικοί λόγοι».

* Για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους:

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου -αν όχι άμεσα, μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια-,  θα προκύψει και "κούρεμα" στο κομμάτι του χρέους προς τους Δημόσιους Φορείς. Δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος γι' αυτό. Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη το αρνείται παντελώς, αλλά νομίζω ότι κι αυτοί βλέπουν ότι θα είναι αναγκαίο. Απλώς το θέμα του χρόνου μένει ως ερώτημα, καθώς  και οι Ευρωπαίοι για να χαρίσουν χρέη και για να δώσουν όλα αυτά τα ποσά, θέλουν να δουν και εμείς τι προτιθέμεθα να πράξουμε».

* Για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος:

«Η επιμήκυνση αφενός  θα δώσει μια ανάσα, με την έννοια ότι δε θα χρειαστεί να πάρουμε όλα τα μέτρα για να μειώσουμε το έλλειμμα αυτή την ώρα. Από την άλλη πλευρά, με όποιο τρόπο και εάν γίνει, θα μεταθέσει το βάρος της διετίας, στην περίοδο μετά το 2020. Δηλαδή, καταλαβαίνετε ότι εάν μέχρι το 2020 πρέπει να περάσουμε μια πολύ δύσκολη φάση, η επιμήκυνση θα μεταθέσει και μετά το έτος 2020 ένα πρόσθετο βάρος, οπότε έτσι κι αλλιώς δεν θα είναι εύκολο. Θα είμαστε συνεχώς σε μία κατάσταση, η οποία -εν πάση περιπτώσει- κανείς δεν ξέρει και πώς θα είναι.
Εκτιμώ ότι θα έπρεπε να υπάρχουν σοβαρές αναλύσεις για το τι σημαίνει επιμήκυνση από πλευράς πρακτικών αποτελεσμάτων, ώστε να ξέρει κανείς ποιες συνέπειες θα έχει όποι
Keywords
Τυχαία Θέματα