Ο Σ. Κεδίκογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μίλησε στις 4/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου. Για τη νέα κυβέρνηση, τις ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο, την αγορά εργασίας και τη στελέχωση των υπουργείων, μεταξύ άλλων είπε:
 

Δημοσιογράφος: Τι θα κάνει, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση , με το "καλημέρα";


Σ. Κεδίκογλου: «Χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι όμορφες λέξεις, απλώς. Είναι μία καινούργια πρακτική, ένας καινούργιος τρόπος και πνεύμα λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Το παράδειγμα των Επιτροπών και των Ειδικών Γραμματειών, πιστεύω ότι είναι ενδεικτικό του πνεύματος που θέλει να έχει αυτή η κυβέρνηση.Αρχικά, σύμφωνα με τον  κλασσικό θα έλεγα τρόπο, θα έπρεπε να γίνει απογραφή όλων των αμειβομένων Επιτροπών και των Ειδικών Γραμματειών και κατόπιν αξιολόγηση όσων αξίζει να υπάρχουν... Μιλάμε για διαδικασίες με χρονικό ορίζοντα έως και ένα χρόνο. Εμείς επιλέξαμε  να λειτουργήσουμε διαφορετικά...  Είπαμε καταργούνται όλες και  θα αποφασιστεί για κάθε μία ξεχωριστά εάν όντως υπάρχει λόγος να υφίσταται ».

* Για ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο:

«Θέλουμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, να μην υπάρξουν άλλες θυσίες».

* Για τον ιδιωτικό τομέα- ανεργία- αγορά εργασίας:

«"Φετίχ" μας πρέπει να είναι η εργασία. Το ιερό δικαίωμα του ανθρώπου στην εργασία. Αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο και να δούμε πώς αυτό το 1 εκ. άνεργοι θα βρουν το δικαίωμά τους. Ο καλύτερος τρόπος για να χτυπηθεί η ανεργία είναι με την αναζωογόνηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, διότι εκεί μπορούν να γίνουν εύκολα προσλήψεις. Εάν πάρει μπροστά ένας τομέας, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μία πρόσληψη να γίνει  -σε μία ή δύο από αυτές-, η ανεργία θα  πέσει  σε μονοψήφιο νούμερο».

Δημοσιογράφος: Πώς θα τις αναζωογονήσουμε με την αγορά "νεκρή";

Σ. Κεδίκογλου: «Πρώτα από όλα, υπάρχουν τα χρέη του Δημοσίου που πρέπει να μπουν στην αγορά. Πρέπει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να καθοδηγηθεί στη κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αλλάξει το κλίμα της οικονομίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και με την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει έτοιμο πακέτο το οποίο θα "προσφέρουμε" στην Τρόικα, προκειμένου να πετύχουμε και τους δικούς μας στόχους;

Σ. Κεδίκογλου: «Κάθε περίπτωση έχει διαφορετικό βαθμό ετοιμότητας και ελκυστικότητας. Υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις,όπως πχ "να πάμε πρώτα να πλασάρουμε τα φτηνιάρικα". Προσωπικά, έχω άλλη εκτίμηση. Εάν θέλεις να αλλάξεις το κλίμα πρέπει πρώτα να πλασάρεις μία καλή επένδυση. Όλα αυτά είναι θέμα οικονομικού σχεδιασμού. Σας διαβεβαιώ πάντως ότι η δουλειά που γίνεται υπό τον Γιάννη Στουρνάρα είναι πολύ καλή. Πιστεύω ότι το οικονομικό επιτελείο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα φέρει σύντομα αποτελέσμ
Keywords
Τυχαία Θέματα