Ο Σ. Μπένος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και πρόεδρος του σωματείου "Διάζωμα", Σταύρος Μπένος, μίλησε στις 2/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη. Με αφορμή τη σημερινή δημόσια συζήτηση στο αμφιθέατρο του «ΑΘΗΝΑ 9.84» με θέμα "Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση" που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού "Μιχάλης Παπαγιαννάκης",

μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον θεσμό των ΚΕΠ:

«Ο θεσμός των Κέντρων Εξυπηρέτησης
Πολιτών (ΚΕΠ) συνεχώς φθίνει. "Αγκαλιάστηκε" πολύ από τους πολίτες και πολεμήθηκε πολύ, κυρίως από το λεγόμενο βαθύ κράτος. Το οραματικό στοιχείο στα ΚΕΠ ήταν ότι θέλαμε να φτιάξουμε υποκαταστήματα του κράτους, όπου οι πολίτες θα είχαν επαφή με όλα τα διοικητικά τους προϊόντα, δηλαδή με όλο το κράτος. Τώρα τα ΚΕΠ εξυπηρετούν ένα 5% και μάλιστα στη μεγάλη πλειοψηφία είναι τα λεγόμενα μονοτμηματικά προϊόντα... Ο πολίτης πρέπει να εμφανίζεται μια φορά σε ένα ΚΕΠ και όλα τα υπόλοιπα (σ.σ. έγγραφα) να τα συγκεντρώνει το κράτος. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, διότι αντιστάθηκε σφοδρά το κράτος μέσα από αυτό το πελατειακό κράτος με τα δοβλέτια, όπως αυτά έχουν οικοδομηθεί, όχι μόνο από τη δημοσιοϋπαλληλία και το περίφημο συνδικαλιστικό της κίνημα, αλλά δυστυχώς και από τις πολιτικές δυνάμεις και μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα. Στην ουσία, το κράτος δεν διοικείται...».

Και πρόσθεσε: «Το κράτος πρέπει να μπει σε μια λογική σύμφωνα με την οποία θα έχει στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Προκειμένου να συμβεί αυτό, πρέπει να ελέγξει τρεις ροές που αποτελούν και τις μεγάλες συνιστώσες του κράτους. Η πρώτη είναι είναι αυτή του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι αυτό που παλεύει τώρα ο κ. Μανιτάκης. Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχει παθογένεια. Όποιος δημόσιος υπάλληλος διορίζεται, υπάγεται σε συγκεκριμένη οργανική μονάδα, ενώ κανονικά θα πρέπει να ανήκει στο κράτος και να υπάρχει απόλυτη κινητικότητα. Ούτε υπηρεσιακά συμβούλια, ούτε μετατάξεις.. Η ροή του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να είναι ανεμπόδιστη και διαρκής, γιατί είμαστε σε μια εποχή που πρέπει συνεχώς να προσαρμοζόμαστε και με μια απλή απόφαση ο υπάλληλος πρέπει να υπηρετεί όπου υπάρχει ανάγκη.
Δεύτερον, η ροή των διαδικασιών. Κάθε οργανική μονάδα πάλι έχει την αυταρέσκεια και τον εγωισμό να έχει το δικό της γκισέ, τις δικές της εσωτερικές λειτουργίες, να μην συνεργάζεται με τη διπλανή της... Για μια άδεια κομμωτηρίου, για παράδειγμα, πρέπει να πας σε σε τέσσερις - πέντε διαφορετικούς θεσμούς. Άρα, εδώ πρέπει στο εσωτερικό του κράτους -όπως λένε σε ένα σπουδαίο μήνυμα τους και οι Αμερικάνοι-, να κινούνται τα έγγραφα και όχι οι πολίτες. Πρέπει να είναι ανεμπόδιστη η ροή των εγγράφων και απεδείχθη ότι αυτό μπορεί να γίνει με τα ΚΕΠ, τα οποία βεβαίως "τσακίστηκαν", γιατί έθιγαν τα εσωτερικά συμφέροντα και διέλυαν τα εσωτερικά και πελατειακά δίκτυα.
Η τρίτη σοβαρή ροή που πρέπει να ελεγχθεί από το κράτος προκειμένου να μπορέσει αυτό να διοικηθεί είναι η περίφημη ροή του χρήματος. Εδώ το "κλειδί" είναι ότι κάθε οικονομική πράξη, όταν εκδηλώνεται, πρέπει να γίνεται γνωστή στο κράτος. Αν συνεπώς το πολιτικό προσωπικό που διευθύνει τη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει αυτές τις τρεις ροές, δεν μπορεί να διοικήσει το κράτος. Αυτά δεν έχουν συζητηθεί ποτέ σοβαρά και όποτε επιχειρήθηκε να γίνουν μεταρρυθμίσεις πάνω σε αυτά, το σύστημα αντέδρασε σφοδρά. Τώρα όμως έχουμε φτάσει στο παρά πέντε και δεν αρκεί να τηρούμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα. Για να δώσουμε ανάσες στον εαυτό μας,αλλά και στη χώρα και πολύ περισσότερο στους πολίτες, πρέπει να διατυπώσουμε μια οραματική πρόταση. Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής. Το έχουν ξεχάσει αυτό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα