Γάλλοι ναυτικοί κατά του «Ελ. Βενιζέλος»

Σε 24ωρη απεργία σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ναυτιλιακή Εταιρία Κορσική Μεσόγειος (SNCM), οι οποίοι αντιδρούν στην απόφασή της να ναυλώσει, το ελληνικό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕ, το οποίο θα εξυπηρετεί τα δρομολόγια ανάμεσα σε Μασσαλία, Κορσική και Τυνησία.

Το διασωματιακό τους όργανο κάλεσε σε απεργία όλων των εργαζομένων όχι μόνο στη Μασσαλία, αλλά

και στη Νίκαια, την Τουλόν καθώς και στην Κορσική. Παράλληλα, ζήτησε το θέμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Εποπτικού συμβουλίου της εταιρίας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Αυτό που προκάλεσε τους ναυτικούς ήταν το γεγονός ότι, το ελληνικό πλοίο θα διατηρήσει το πλήρωμά του. Το διασωματικό ζήτησε την αντικατάσταση του πλοίου «Ile de Beauté», που αποσύρεται από τα δρομολόγια, από το ιταλικό «Excelsior», το οποίο έχει καταγραφεί με γαλλική σημαία, γεγονός που εγγυάται τη διασφάλιση του γαλλικού πληρώματος. Σήμερα, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, το «Excelsior» αντικαθιστά το πλοίο «Ναπολέων Βοναπάρτης», το οποίο επλήγη από μια καταιγίδα το περασμένο φθινόπωρο.

Συμπαραστάτη στον αγώνα τους, οι ναυτικοί έχουν τον υπουργό Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιγιέ, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή πως θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να ναυλώνονται πλοία με ξένη σημαία και τους κάλεσε να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους. Ο Γάλλος υπουργός αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον διευθυντή της εταιρίας Véolia, μεγαλομέτοχο της SNCM.

Εν τω μεταξύ, η πλοιοκτήτρια εταιρεία υποστηρίζει ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα εκτελεί δρομολόγια στη Γαλλία από τον Μάιο και το πλήρωμα θα αποτελείται από Γάλλους και Έλληνες ναυτικούς, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Όπως αναφέρει, κάτι ανάλογο γίνεται εδώ και 8 χρόνια με τη ναύλωση πλοίου από εταιρεία της Τυνησίας.

Κύκλοι της ΠΝΟ υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που ισχύει άρση του καμποτάζ και το πλοίο θα εκτελεί ταξίδια εντός της ΕΕ δύσκολα μπορεί να υπάρξει αντίδραση. Παρ' όλ' αυτά, το θέμα θα παρακολουθείται στενά και ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Τη συμπαράσταση της στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που αύριο θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία εκφράζει η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας συρρικνώνει δραματικά τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Ανδριόπουλος

Με πληροφορίες από lexpress.fr

Keywords
Τυχαία Θέματα