Ο Σ. Ασλανίδης στον ΑΘΗΝΑ984

O υποψήφιος βουλευτής με το Κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία, Σπυρίδων Ασλανίδης, μίλησε στις 12/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε :

* Για το ποσοστό των αναποφάσιστων Γερμανών ψηφοφόρων:

«Είναι μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων στη Γερμανία. Υπολογίζονται σε 54% με 56% και μάλιστα με αυξητική τάση. Είναι πολύ παράξενο. Οι ψηφοφόροι και στις προηγούμενες εκλογές αποφάσισαν πάντως τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αυτή η αναποφασιστικότητα
εκτιμώ ότι οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα χρησιμοποιούν πολλές φορές το ίδιο λεξιλόγιο, σχεδόν την ίδια ρητορική. Επίσης έχει να κάνει με το ότι οι δημοσκοπήσεις προκαλούν συνεχώς συζητήσεις με αποτέλεσμα ο κόσμος να διερωτάται τι θα γίνει εάν ψηφίσει αυτόν ή τον άλλον, να είναι διστακτικός και να μην αποφασίζει παρά μόνο λίγο πριν από τις κάλπες.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα προβλήματα του Ευρωπαϊκού Νότου δεν αφορούν τον Βορρά. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και εάν βουλιάξει, θα έχουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα. Αυτή άλλωστε αποτελεί μία από τις πιο δυνατές θέσεις που εκπροσωπούμε και η κριτική που ασκούμε στην Άνγκελα Μέρκελ κινείται προς αυτή τη κατεύθυνση. Πάντως δεν είναι αδιάφορο το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές εδώ.
Στην περίπτωση της Ελλάδος και γενικότερα της Νότιας Ευρώπης εκτιμώ ότι θα πρέπει να διοχετευθούν περισσότεροι πόροι στο τομέα της ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα των νέων τεχνολογιών. Θα έλεγα πώς είναι σχεδόν απαράδεκτο μια χώρα, όπως η Ελλάδα, πλούσια σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, να μην έχει αναπτύξει -εδώ και χρόνια- αυτούς τους τομείς και να μην μπορεί να καλύπτει τις δικές της ανάγκες».

Δημοσιογράφος: Ακούμε προεκλογικά μια γερμανική πλευρά να δηλώνει ότι η Ελλάδα έπρεπε να βγει από το ευρώ, μιαν άλλη να υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο και γενικώς αισθανόμαστε ότι μια χώρα που όσο έλλειμμα και να έχει δεν είναι και το κέντρο του κόσμου. Γιατί συμβαίνει αυτό και ειδικά προεκλογικά στη Γερμανία;

Σ. Ασλανίδης: «Σαφώς είναι ένα από τα θέματα, αλλά όχι και το κύριο στη Γερμανία. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ένα βήμα από τη χρεωκοπία. Εδώ και κάποιο διάστημα βρίσκεται σε ελεγχόμενη χρεωκοπία. Αυτό συμβαίνει στην ουσία... Ειδικά εδώ στο Βορρά δεν το πολυβλέπω το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Έχουμε τα δικά μας χρέη, τις δικές μας ανάγκες και προβλήματα. Για μένα η υπόθεση είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα έχει μέλλον μόνον στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα θα βρει μια ευρωπαϊκή λύση. Όλα τα άλλα είναι περιπέτειες, αλά Αλβανία στις δεκαετίες του '50 και του '60 ή αλά Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, αν θέλετε. Είναι ίσως ρομαντικές αυτές οι καταστάσεις, αλλά δεν ξέρω αν ο κόσμος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ακόμα δυσκολότερες, με διψήφιους ή και τριψήφιους πληθωρισμούς κ.λπ....».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα