Ο ρόλος της Λήμνου στην Καλλίπολη

To 2015, η Αυστραλία θα τιμήσει με λαμπρότητα την επέτειο των εκατό χρόνων από την απόβαση των δυνάμεών της στην Καλλίπολη, στις 25η Απριλίου του 1915, που είναι μια αποφράδα ημέρα για τη χώρα, αλλά και ημερομηνία - σταθμός για τη σφυρηλάτηση της εθνικής της ενότητας.

Ήδη οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από καιρό και το 2015, την ημέρα του Anzac, χιλιάδες Αυστραλοί μαζί με την πολιτική ηγεσία της χώρας αναμένεται να μεταβούν στην Καλλίπολη για να τιμηθεί η ιστορική επέτειος.

Εδώ και χρόνια ομογενείς και Αυστραλοί πολιτικοί αλλά και στρατιωτικοί καταβάλλουν

μεγάλες προσπάθειες, στις επετειακές εκδηλώσεις να συμπεριληφθεί και η Λήμνος. Μάλιστα, καθώς πλησιάζει η εκατονταετηρίδα της Καλλίπολης, προγραμματίζεται μια έρευνα που θα επιδιώξει να καταδείξει τη σημασία της Λήμνου στην εκστρατεία αυτή.

Πολλά από αυτά που έχουν καταγραφεί και δημοσιευθεί για τη Λήμνο, μέχρι τώρα ασχολούνται κυρίως με στρατιωτικά θέματα και την εγκατάσταση και λειτουργία νοσοκομείων στο νησί. Η επίδραση που είχε η παρουσία των Συμμάχων στον τοπικό πληθυσμό δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Η έρευνα αυτή αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση, ερμηνεία και αναγνώριση του ρόλου του νησιού και των κατοίκων σε αυτή την εκστρατεία και οι επιπτώσεις που είχαν οι Αnzac και οι συμμαχικές δυνάμεις, στη Λήμνο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού και των ειδικών διαλέξεων που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αντίποδες, πρόκειται να παρουσιαστεί την Πέμπτη 25 Απριλίου διάλεξη του Δρ Γιάννη Γιαννάκη, με θέμα τον ρόλο της Λήμνου στην εκστρατεία των Anzacs στην Καλλίπολη.

Παρόλο που η Λήμνος απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο της Καλλίπολης και αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οχτάμηνη εκστρατεία στα Δαρδανέλια, ο ρόλος του νησιού στο εγχείρημα αυτό είναι σχεδόν άγνωστος στους περισσότερους Αυστραλούς. Αν και πολλά έχουν γραφτεί για την Καλλίπολη, η Λήμνος δεν αναφέρεται καθόλου και έχει περάσει με την πάροδο του χρόνου στο περιθώριο.

Ο Γ. Γιαννάκης γεννήθηκε και σπούδασε στην Περθ. Δίδαξε για πολλά χρόνια σύγχρονη και Αρχαία Ιστορία στο Tuart College, όπου κατά την περίοδο 1998-2001, διετέλεσε διευθυντής της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Πιο πρόσφατα, εργάστηκε ως Research Fellow στα πανεπιστήμια Curtin και Murdoch. Αν και έχει πολλά ιστορικά ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα για τη Δυτική Αυστραλία, έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες στον τομέα της ελληνικής μετανάστευσης, εγκατάστασης και προσαρμογής. Την περίοδο αυτή προγραμματίζει τη διενέργεια της έρευνας σχετικά με την Καλλίπολη και τη Λήμνο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Anzac το 1915.

Η διάλεξη θα δοθεί στις 25 Απριλίου, στο The Wheeler Centre.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα