Ο Π. Στρατουδάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας Eldorado Gold - Ελληνικός Χρυσός, Πέτρος Στρατουδάκης, μίλησε στις 19/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ενδεχόμενη αποχώρηση της κοινοπραξίας Eldorado Gold - Ελληνικός Χρυσός από την Ελλάδα:

Δημοσιογράφος: Κάνατε κάποιες δηλώσεις, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήσατε, κι από ό,τι αντιλαμβάνομαι, αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η επένδυση από την Χαλκιδική;

Π. Στρατουδάκης:
«Όχι, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Η πρόθεσή μου ήταν να πω ότι τέτοιου είδους επενδύσεις και μάλιστα η συνέχισή τους χρειάζονται ένα καθαρό επενδυτικό τοπίο για την Ελλάδα. Νομίζω ότι είναι και επιδίωξη και της πολιτείας αυτή. Λέω ότι, εάν αυτό διαμορφωθεί, πρόθεση της εταιρίας είναι να μείνει εδώ για πολλά χρόνια. Αν όμως ζούμε σε μια κατάσταση που εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία ερμαφροδιτισμού, τότε οι άνθρωποι που πληρώνουν για να γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι θα ζητήσουν αιτιολογία γι' αυτό».

Δημοσιογράφος: Η διάσταση του ερμαφροδιτισμού, πού ακριβώς εντοπίζεται; Εκτιμάτε ότι δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης;

Π. Στρατουδάκης: «Δεν αναφέρομαι στην κυβέρνηση. Είναι εννιά χρόνια αυτή η ιστορία. Αναφέρομαι στο πολιτικό σύστημα, το οποίο πρέπει να ξεφύγει από τις λογικές της μικροπολιτικής διαχείρισης και να δει το θέμα στρατηγικά και μεθοδικά».

Δημοσιογράφος: Πού αποδίδετε όλες αυτές τις αντιδράσεις;

Π. Στρατουδάκης: «Στο ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μικροπολιτική διαχείριση. Έχουμε μία κοινωνία καλώς ή κακώς, όχι μόνο εκεί στην περιοχή, αλλά σε όλη την Ελλάδα, η οποία ζει την ανασφάλεια της κρίσης. Αυτό, λοιπόν, από τη στιγμή που υπάρχει, αντί να δηλητηριάζεις μια κοινωνία με καταστροφολογία και αδυναμία διαχείρισης, πρέπει να βγεις σαν πολιτεία και να πεις "εγώ είμαι εδώ"».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι έχει γίνει με τρόπο που δεν είναι σωστός;

Π. Στρατουδάκης: «Όχι βέβαια. Λέω ότι ανακυκλώνουμε 10 φορές τα ίδια και τα ίδια πράγματα. Εννιά χρόνια παλεύω εγώ προσωπικά αυτή την επένδυση. Αυτά τα εννιά χρόνια έγιναν άπειρες συζητήσεις, άπειρες ενημερώσεις. Αναλάβαμε την ευθύνη -εγώ και αρκετά σημαντικοί άνθρωποι στην Ελλάδα και πανεπιστημιακοί- και κάναμε μία πρόταση. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε κι έχει δρομολογηθεί. Και λέω, αυτό μπορούμε να το διαχειριστούμε;
Διότι αυτό απαιτεί χρηματοδότηση και μάλιστα σημαντική. Αν μπορούμε να το διαχειριστούμε, πάμε με χαρά, να το κάνουμε. Να ακούσουμε και να ενσωματώσουμε και προτάσεις άλλων, να βελτιστοποιήσουμε την όποια προσέγγιση. Αλλά εγώ δεν άκουσα κάτι τέτοιο. Ακούω μόνο στείρα άρνηση και εθνικοσοσιαλιστικές κραυγές».

Και πρόσθεσε: «Προφανώς δεν αναφέρομαι σε πολιτικά κόμματα, διότι είμαι σε θέση να ξέρω ότι το τοπίο των αντιδράσεων στη Χαλκιδική είναι διακομματικό. Έχει παράγοντες από όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Γι' αυτό το εντάσσω στη σφαίρα της μικροπολιτικής διαχείρισης, του μικροσυμφεροντισμού και των υποστάσεων».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι, πάντως, από τη συζήτησή μας ότι η Eldorado Gold δεν προτίθεται να φύγει ως επένδυση από την Ελλάδα...

Π. Στρατουδάκης: «Προφανώς και δεν προτίθεται να φύγει, αλλά δεν προτίθεται να χρηματοδοτεί και το τίποτα».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, το να μην προχωρούν οι εργασίες από τις αντιδράσεις...

Π. Στρατουδάκης: «Ακριβώς».

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, μπορούν να γίνουν εργασίες με την παρουσία των ΜΑΤ συνεχώς;

Π. Στρατουδάκης: «Σε καμία περίπτωση. Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έμαθε στη ζωή του, τα ΜΑΤ να τον κυνηγάνε, όχι να τον προστατεύουν. Αυτή τη στιγμή, τα ΜΑΤ και η αστυνομία δεν λειτουργούν για μένα. Λειτουργούν για το πώς μια έννομη τάξη, στοιχειώδης -αν θέλετε-, μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό τον τόπο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα