Ο Π. Ρήγας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε στις 30/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη συνταγματική αναθεώρηση:

«Στο γενικό πλαίσιο είναι καθολικό αίτημα η αλλαγή πάρα πολλών θεμάτων που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν επιβαρυντικά για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Δημοσιογράφος: Θυμάμαι ότι υπάρχει αυτό στην προγραμματική συμφωνία...

Π. Ρήγας: «Βεβαίως. Όμως άλλο
αυτό και άλλο να εμφανίζεται η κυβέρνηση ως ενιαία σ' ένα ζήτημα το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά όλοι. Υπάρχουν απόψεις, οι οποίες αποκλίνουν, αλλά υπάρχουν και πολλά πράγματα, στα οποία συγκλίνουμε. Όμως αυτό δεν προκύπτει ως προτεραιότητα ή ως συμφωνημένο από πλευράς της κυβέρνησης. Επομένως, όταν βγαίνει -έστω με διαρροή- και ακούγεται ότι η κυβέρνηση και όχι η Νέα Δημοκρατία... Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κάνει αυτό που θέλει, είναι δικαίωμα της. Ως κόμμα έχει μια αυθύπαρκτη λειτουργία και μπορεί να ανακοινώσει ποιες είναι οι απόψεις της για την αναθεώρηση του συντάγματος. Από εκεί και έπειτα, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εμφανίζονται ως συμφωνημένες κυβερνητικές θέσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν δια στόματος του πρωθυπουργού, οι θέσεις αυτές οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι θέσεις μόνο της Νέας Δημοκρατίας».

* Για την τροπολογία σχετικά με την απελευθέρωση εμφανίσεων των υποψηφίων στα ΜΜΕ:

«Σε εποχές που έχουμε να κάνουμε με συναλλαγές "κάτω από το τραπέζι" και με τον τρόπο που λειτουργούν κάποια ΜΜΕ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, δεν μπορούμε να τα παραγνωρίζουμε όλα αυτά. Ποιος μου λέει εμένα ότι αυτή τη στιγμή η απελευθέρωση δεν θα ωφελήσει αυτούς που πράγματι έχουν καλύτερη πρόσβαση στα ΜΜΕ, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, είτε για να το πούμε λαϊκά "τους τα χώνουν χοντρά", είτε για κάποιους άλλους ιδεολογικούς λόγους. Δεν μπορείς να διασφαλίσεις πλέον την ίση μεταχείριση... Ποιος είναι αυτός που έθεσε αυτό το θέμα; Από ποια αναγκαιότητα προέκυψε; Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός και κανένας δεν θέλει να ταπεινώνει ούτε να προσβάλλει κανέναν. Όμως, εάν δεν εξηγηθούν κάποια μέτρα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα ψηφίσουμε. Αυτό που μπορώ να δω ως "υποχώρηση" είναι αντί για δύο εμφανίσεις, να επιτρέπονται τρεις ή το πολύ διπλάσιος αριθμός. Αλλά εντελώς ανεξέλεγκτα, όχι».

* Για την κόντρα Δημοκρατικής Αριστεράς - ΠαΣοΚ:

«Αυτά περί πολιτικού πολιτισμού και πολιτικής ευγένειας από χώρους και φορείς, οι οποίοι δεν σέβονται ούτε την ιστορία, ούτε τη διαδρομή, αλλά ούτε και την προσπάθεια του ΠαΣοΚ, πλέον καταντά αφέλεια. Αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι πολύ συγκεκριμένο. Δεν είπε παρασιτική τη Δημοκρατική Αριστερά. Είπε ότι η λειτουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς σε σχέση με το ΠαΣοΚ είναι παρασιτική και αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο. Προσπαθούν λοιπόν από την μία πλευρά να απαξιώσουν τη λειτουργία του ΠαΣοΚ, την υπεύθυνη πολιτική στάση του μέσα στην κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προσεγγίσουν και να αγκαλιάσουν πολιτικά στελέχη, τα οποία πριν από λίγο καιρό τους ξίνιζαν. Δηλαδή, θεωρούσαν ότι ήταν βεβαρημένα με πολιτικές, που κατά την άποψη της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν ήταν προς την προοδευτική κατεύθυνση».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και μια ανάγνωση που λέει ότι είναι λίγο και αποτέλεσμα και της παρουσίας του κου Παπανδρέου σε αυτό το περιβόητο βιβλίο. Η κοινή εμφάνιση με τον κ. Κουβέλη...

Π. Ρήγας: «Έχει να κάνει με την προσέλκυση στελεχών, στα οποία η Δημοκρατική Αριστερά δίνει βήμα για να επιτεθούν στο ΠαΣοΚ. Δηλαδή, τι κάνει. Προσεγγίζει στελέχη, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν στο ΠαΣοΚ -θα έλεγα ότι καλώς λειτούργησαν, υιοθετώντας πολιτικές που το ΠαΣοΚ υιοθέτησε- και ξαφνικά αυτή τη στιγμή μέσα από τη Δημοκρατική Αριστερά, μέσα από τους διαύλους επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η Δημοκρατική Αριστερά, προσπαθούν ουσιαστικά να επιτεθούν στο ΠαΣοΚ. Θα έλεγα ότι αυτή η αμφιθυμία της Δημοκρατικής Αριστεράς, με το ένα πόδι στη μια βάρκα και με το άλλο στην άλλη, να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα, δεν της επιτρέπει να μένει στο απυρόβλητο. Όλοι είμαστε καλοί άνθρωποι, ευγενείς και πολιτισμένοι, αλλά υπάρχουν και όρια. Δεν μπορεί να αφήνεις το κόμμα σου να λεηλατείται, να καθυβρίζεται, να του ξινίζει του κου Κουβέλη ότι το ΠαΣοΚ του κου Βενιζέλου δεν είναι τόσο καθαρό για να συνεργαστεί μαζί του και από την άλλη πλευρά να μιλάει για πολιτικό πολιτισμό. Η υποκρισία έχει και τα όρια της...».

* Για την εμφάνιση Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Κοππά:

«Ο κ. Παπανδρέου πήγε -κακώς κατά τη γνώμη μου, διότι δημιουργεί πρόβλημα-, στην παρουσίαση ενός βιβλίου, χωρίς όμως ν' αναφερθεί ή να υπερθεματιστεί τις απόψεις και τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η κριτική μας στην Δημοκρατική Αριστερά είναι εντελώς ανεξάρτητη από την παρουσία του κου Παπανδρέου... Έχει ασκηθεί κριτική (σ. σ. από στελέχη του ΠαΣοΚ). Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ίσως ακραία και υπερβολική...».

Δημοσιογράφος: Στον κ. Κασσή αναφέρεστε;

Π. Ρήγας: «Ναι. Ο κ. Κασσής με αυθόρμητο τρόπο είπε τα πράγματα όπως τα πίστευε. Πιθανόν, κάποιες εκφράσεις να ήταν αρκετά ακραίες. Όμως από εκεί και έπειτα όλοι μας πιστεύω -με καμία εξαίρεση σχεδόν-, θεωρήσαμε ότι ήταν εσφαλμένη αυτή η κίνηση του κου Παπανδρέου. Προφανώς λειτούργησε σε βάρος του ΠαΣοΚ και οι αντιδράσεις μας είναι καθαρά πολιτικές...».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει στηρίξει το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς, ενδεχομένως θα δημιουργήσει πρόβλημα στις εκλογικές επιδόσεις της Ελιάς;

Π. Ρήγας: «Δεν ξέρω αν θα έχει επιπτώσεις. Πιθανόν και να έχει. Όμως αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η στάση καθενός θα κριθεί. Και να ξέρετε ότι το αισθητήριο και η κρίση του απλού ανθρώπου... Έστω και αν ο ψηφοφόρος του ΠαΣοΚ αυτή τη στιγμή είναι αποστασιοποιημένος, πληγωμένος και απογοητευμένος έχει ένα ορθό αισθητήριο, κρίνει και θα μας κρίνει όλους το βράδυ των εκλογών. Και τους παρόντες και τους απόντες. Επομένως, θα ήθελα από τον Γ. Παπανδρέου να είναι κοντά σε αυτή την προσπάθεια. Έχει κάθε λόγο και υποχρέωση να το κάνει και ελπίζω ότι μπορεί να μην του αρέσει το σχήμα της Ελιάς, αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε. Η Ελιά δεν θα σταματήσει να υπάρχει ως προσπάθεια ανασυγκρότησης. Όμως, αυτή τη στιγμή, το ΠαΣοΚ μέσα από την Ελιά, δίνει μια μάχη ύπαρξης και κυρίως η χώρα δίνει μια μάχη ύπαρξης. Οποιαδήποτε άλλη θεωρητική προσέγγιση του στυλ "θέλουμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Θα θέλαμε πιο προοδευτικό πρόσημο", τη δέχομαι, τη συμμερίζομαι στο πλαίσιο όμως μιας θεωρητικής συζήτησης. Η μάχη είναι μπροστά μας και πρέπει όλοι μαζί και ο Γιώργος Παπανδρέου να τη δώσουμε».

Δημοσιογράφος: Τον θεωρείτε απόντα από αυτή τη μάχη που έχετε μπροστά σας μέχρι στιγμής;

Π. Ρήγας: «Μέχρι στιγμής δεν μας έχει δώσει το στίγμα του με την παρουσία του στις προσπάθειες αυτές, ότι συμμετέχει μ' ενεργό τρόπο σ' αυτή την προσπάθεια και σ' αυτό τον αγώνα. Ελπίζω ότι η παρουσία του μέχρι τη μέρα της κάλπης θα είναι ενεργή και θετική για να στηρίξει το ΠαΣοΚ, το οποίο μέσα από την Ελιά δίνει τη μάχη του».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα