Ο Π. Λιαργκόβας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μίλησε στις 29/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία εντοπίζει έλλειμμα σχεδιασμού για την εποχή μετά μνημόνιο:

Δημοσιογράφος: Έχω
την αίσθηση ότι η έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή είναι ένα ηχηρό καμπανάκι προειδοποίησης, ενόψει των επόμενων βημάτων της χώρας έξω από το μνημόνιο, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση. Έτσι δεν είναι;

Π. Λιαργκόβας: «Σίγουρα πρέπει να μας απασχολεί αυτό, διότι τον τελευταίο καιρό η δημόσια συζήτηση ενεπλάκη σε μία σχεδόν αποκλειστική συζήτηση για το αν θα βγούμε ή όχι στις αγορές... Αλλά το θέμα είναι ότι έστω και βγαίνουμε στις αγορές, τι γίνεται μετά... Είναι πολλά τα ζητήματα, είναι πολύς ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε ακόμα και είναι πολλές και οι αβεβαιότητες που πρέπει σιγά - σιγά να μειώνονται, αν θέλουμε να πάμε με μεγαλύτερη σιγουριά σ' ένα καλύτερο αύριο... Χρειάζεται πολλή εξειδίκευση σε όλες αυτές τις γενικές εξαγγελίες με τις οποίες δεν διαφωνεί κανείς. Δεν διαφωνεί κανείς με το να γίνουμε εξωστρεφείς, ν' αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα κ.ο.κ. Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε ποια συγκεκριμένα μέτρα χρειάζονται ανά υπουργείο και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να υλοποιηθούν όλοι αυτοί οι στόχοι».

Δημοσιογράφος: Βλέπετε τον κίνδυνο να βρεθούμε σε μια ασφυκτική επιτήρηση, γιατί είναι καχύποπτοι οι δανειστές, χωρίς να έχουμε την άνεση του δανεισμού με χαμηλότερο επιτόκιο; Υπάρχει αυτό το ρίσκο;

Π. Λιαργκόβας: «Το ρίσκο υπάρχει. Από εμάς εξαρτάται το κατά πόσο θα πείσουμε όλους αυτούς που μας δανείζουν και τις αγορές γενικότερα, έτσι ώστε να είναι πιο γαλαντόμοι απέναντί μας. Και για να τους πείσουμε, δεν αρκούν οι προθέσεις, όσο καλές και να είναι. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα. Γι' αυτό επιμένουμε και στην έκθεση, στην συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, βεβαίως με την εξάλειψη κάποιων βασικών παραγόντων που επηρεάζουν ούτως ή άλλως τα πράγματα. Για παράδειγμα, η ρύθμιση του δημοσίου χρέους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα