Ο Π. Καψής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την "Ελιά", Παντελής Καψής, μίλησε στις 20/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την κεντροαριστερά και την "Ελιά":

«Όταν ξεκίνησε η προσπάθεια συγκρότησης της "Ελιάς", η αισιοδοξία ήταν μεγάλη, είχε γίνει πρόσκληση και προς την Δημοκρατική Αριστερά... Στην πορεία αυτό απέτυχε και προφανώς υπάρχει μια μικρή απογοήτευση στον κόσμο, κάτι που εκφράζεται και στις δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε, διανύουμε μια δύσκολη εποχή... Η κεντροαριστερά θα περάσει από αυτήν την διαδικασία του κατακερματισμού, ο στόχος όμως παραμένει η ενότητά της και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η πιο σοβαρή ενωτική πρόταση είναι η πρόταση που κάνει η "Ελιά". Εκτιμώ ότι μετά τις εκλογές η προσπάθεια θα συνεχιστεί και ελπίζω να ολοκληρωθεί...
Δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με το ότι είναι ανάγκη να εκφραστεί ενιαία η κεντροαριστερά. Όταν βλέπουμε στους κοινωνικούς χώρους ότι, όπου εμφανίζεται ενιαία, είναι πλειοψηφικό ρεύμα και όχι απλά μια ισχυρή δύναμη. Το είδαμε στο τεχνικό επιμελητήριο, στον δικηγορικό σύλλογο... Όταν έχεις όλα αυτά τα μηνύματα από την κοινωνία, νομίζω ότι είναι χρέος της πολιτικής να ανταποκρίνεται σε αυτά».

* Για τα ερωτήματα των ευρωεκλογών:

«Υπάρχει άνοδος του ευρωσκεπτικισμού. Έχουμε και στην Ελλάδα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού και ευρωσκεπτικιστικές τάσεις, ακόμα και μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Άρα, υπάρχει και αυτό το δίλημμα. Υπάρχει όμως και μια σειρά από άλλα ζητήματα που προφανώς μας διαχωρίζουν. Για παράδειγμα, η λιτότητα, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή που είναι πολύ σημαντικά. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές διαφωνούν με την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβληθεί. Πιστεύουν ότι τώρα είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, για να κλείσει το χάσμα Βορρά - Νότου, να βελτιωθεί και να ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική της Ένωσης...
Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να τεθεί άμεσα τα επόμενα χρόνια είναι και αυτό της κοινωνικής αλληλεγγύης, με την έννοια της προστασίας των ανθρώπων που θα μείνουν χωρίς εισοδήματα».

Δημοσιογράφος: Και κυρίως αυτό το βάρος που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα... Ένα βουβό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο, κατά την γνώμη μου, είναι και η απρόβλεπτη πιθανόν συμπεριφορά...

Π. Καψής: «Σε αυτούς αναφέρομαι. Νομίζω ότι αυτό το ζήτημα έχει απασχολήσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά δεν έχουμε προχωρήσει με τα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα. Υποτίθεται ότι από την 1η Ιανουαρίου θα ξεκινούσε, έστω πολιτικά, το ζήτημα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το θεωρώ μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του πολιτικού μας συστήματος. Είναι πολύ σημαντικές οι αποφάσεις για τη μείωση των εισφορών των ασφαλιστικών στην εργασία, για να δοθούν κίνητρα στην απασχόληση. Αλλά αυτά θα καθυστερήσουν να έχουν αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα της ανεργίας τα επόμενα ένα δύο χρόνια. Άρα, σε αυτό το διάστημα, ο κόσμος που μένει χωρίς εισοδήματα, πρέπει να στηριχθεί από την πολιτεία...
Κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι θα ενισχύσουμε την δημιουργία θέσεων εργασίας και ας κόψουμε κάποιες άλλες δαπάνες αν χρειαστεί. Μας αρέσει να λέμε "κάν' το όπως ο Ρέντζι". Συμφωνώ με αυτό, αλλά ένα βασικό στοιχείο της πολιτικής Ρέντζι είναι ότι "ενισχύω την κοινωνική αλληλεγγύη και κόβω δαπάνες"».

* "Το "Ποτάμι" εμφανίζει μια εικόνα "soft" πολιτικής":

«Έχω μια ένσταση με το "Ποτάμι". Εμφανίζει μια εικόνα "soft" πολιτικής. Τι εννοώ. Λέγαμε πριν τι πρέπει να γίνει. Η δική μας πρόταση είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεγγύη, να περικοπούν δαπάνες... Αυτές είναι σκληρές επιλογές. Το "Ποτάμι" μοιάζει να λέει "θα κάνουμε τα αυτονόητα", λες και δεν υπάρχουν σκληρές επιλογές. Οι επιλογές πάντα έχουν κόστος και νομίζω ότι η κεντροαριστερά που εκφράζεται στην "Ελιά" δεν φοβήθηκε να πάρει αυτό το κόστος για το συμφέρον της πατρίδας. Το πληρώνει δημοσκοπικά, αλλά νομίζω ότι η κεντροαριστερά, αν θέλει να γίνει ηγεμονική πολιτική δύναμη ξανά, πρέπει να έχει το θάρρος να παίρνει αυτό το κόστος».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα