Ο Ν. Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Βούτσης, μίλησε στις 27/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την επιστολή Α. Τσίπρα στον Ευ. Μεϊμαράκη σχετικά με την έκθεση της Τρόικας:

«Ζητάμε να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση και από την ελληνική πλευρά, διότι όσες προσπάθειες κάναμε για εξεταστικές -εννοώ την εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο και τι ευθύνες υπήρξαν-,
έπεσαν στο κενό. Το ποιες ευθύνες υπάρχουν και γενικότερα η αναζήτηση των απόψεων που οδήγησαν σε αυτή την απίστευτη μονομέρεια και την επιμονή για αυτή την λύση -που από παντού φαίνεται ότι είναι εντελώς αδιέξοδη-, είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολύ τον κόσμο. Αν το αφήσει κανείς, σαν νέους σκελετούς στα ντουλάπια της ιστορίας, μόνο σε κακό μπορεί να βγει. Ο κόσμος ζητάει πτέρυγες φυλακών, συμψηφισμούς ή ισοπεδωτικά να καταδικαστούν όλοι οι πολιτικοί. Δεν μπορεί αυτό το ζήτημα να αφεθεί έξω από την έρευνα που ξεκίνησε και στο ευρωκοινοβούλιο».

Δημοσιογράφος: Επειδή η Τρόικα θα βρεθεί ή θα ζητηθεί να βρεθεί ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, θα ζητήσετε να έρθει και στο ελληνικό κοινοβούλιο;

Ν. Βούτσης: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρχει απόφαση. Αν υπήρχε μια εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο -μετά από απόφαση της Βουλής-, προφανώς μπορούσε να ζητηθεί να έρθουν. Διαφορετικά, δεν μπορεί να γίνει. Εμείς, σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο κορυφών, βλέπουμε αυτή την υπόθεση. Η πολιτική διαπραγμάτευση δεν θέλουμε να κλείνεται σε εκπροσώπους και ανώτατους υπαλλήλους αυτών των οργανισμών, διότι είναι κατεξοχήν πολιτικό το ζήτημα. Δεν έχει να κάνει με κάποιες τεχνοκρατικές αντιλήψεις και εάν κάποιος έκανε σε έναν πολλαπλασιαστή λάθος».

Δημοσιογράφος: Και αυτό το θέμα διαμορφώνει ένα πεδίο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη και κρίσιμη περίοδο, γιατί έχουμε και την ελληνική προεδρία. Υπάρχουν προειδοποιήσεις από όλη την Ευρώπη ότι το κλίμα της πολιτικής ρευστότητας στην Ελλάδα είναι μεγάλο πρόβλημα. Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να βρεθούν και άλλοι τόνοι, να χαλαρώσουμε, να απονευρώσουμε τα πάθη μας;

Ν. Βούτσης: «Σας απαντώ ευθέως και ειλικρινά. Καλά κάνουμε. Αυτή είναι η αποστολή την οποία μας έχει δώσει ο κόσμος. Δεν γίνεται διαφορετικά. Η κοινωνική απόγνωση που υπάρχει, τα προβλήματα, τα αδιέξοδα, δεν μπορεί παρά να βρουν την πολιτική τους έκφραση σε επιχειρηματολογημένες, καθώς πρέπει -δεν το συζητώ-, αλλά οξύτατες πολιτικές συγκρούσεις. Αλλιώς θα είναι ένα σικέ παιχνίδι σε βάρος και στις πλάτες του ελληνικού λαού... Ο Χριστοφοράκος τι έχει γίνει; Η κατάθεση Χριστοφοράκου, που έχει δοθεί εδώ και μερικά χρόνια, με βάση και το βιβλίο επισκέψεων που είχαν βρει και το οποίο πιθανώς να περιπλέκει το μισό πολιτικό σύστημα... Και ο ίδιος ο Χριστοφοράκος, γιατί δεν έχει απαιτηθεί να έρθει στην Ελλάδα; Πιάνει τις κορυφές. Καλά ο Τομπούλογλου, καλά όλοι οι άλλοι. Ξέρετε τι εκκρεμότητες υπάρχουν στην συνείδηση του κόσμου για αυτά που έχουν γίνει;».

Δημοσιογράφος: Τα πολιτικά κόμματα και ειδικά εκείνα που κυβερνούν ή εν δυνάμει θα κυβερνήσουν την χώρα, όπως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν πρέπει να έχουν ένα δίαυλο επικοινωνίας για τα μεγάλα ζητήματα; Έρχεται το 2014 και ενδεχομένως να διαπραγματευτούμε το μεγαλύτερο εθνικό θέμα μετά τον πόλεμο, την διευθέτηση του χρέους. Δεν πρέπει να υπάρχει μια επικοινωνία;

Ν. Βούτσης: «Συμφωνώ απολύτως μαζί σας, αλλά χρειάζεται μια ελάχιστη κοινή βάση για αυτό. Όποτε και εάν υπάρξει αυτή, θα έχουμε και αυτόν τον δίαυλο. Όπως έγινε, για παράδειγμα, με το θέμα της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, αφού όμως υπήρξε η προσπάθεια εξάρθρωσής της. Πριν δεν ήταν δυνατόν, γιατί κινούμασταν σε εντελώς ασύμβατες κατευθύνσεις. Το ίδιο γίνεται και με το χρέος. Μόνο δύο βουλευτές -από τους 70 της Νέας Δημοκρατίας που μίλησαν στην Βουλή-, αναφέρθηκαν σε μη βιώσιμο χρέος. Δεν έχει αποτολμήσει η κυβέρνηση κεντρικά, ως κυβέρνηση, ως πρωθυπουργός, να πει "κύριοι, το χρέος δεν είναι βιώσιμο". Αυτό θα ήταν μια βάση για να δει κάποιος το ευρύτερο μέτωπο, ώστε να δημιουργηθεί μια προϋπόθεση ενός πραγματικού κουρέματος κ.λπ.».

Δημοσιογράφος: Χτίζετε την στρατηγική σας στην προοπτική ότι θα έχουμε εκλογές το 2014, η κυβέρνηση λέει το 2016...

Ν. Βούτσης: «Και πριν τις ευρωεκλογές κιόλας, ενδεχομένως, κρατήστε το αυτό».

Δημοσιογράφος: Λέτε και πριν τις ευρωεκλογές... Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά καιρούς ανεβάζει θέματα εκλογών και τα ξανακατεβάζει...

Ν. Βούτσης: «Δεν τα κατεβάζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν τα δέχεται η κυβέρνηση. Είχε 177 ή 179, έχει φτάσει στους 152, 153. Περί αυτού πρόκειται».

Δημοσιογράφος: Δεν πετυχαίνετε τις εκτιμήσεις σας... Έχετε εκτιμήσει δύο - τρεις φορές ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές...

Ν. Βούτσης: «Ποιο είναι το θέμα; Ότι δεν πετυχαίνουμε τις εκτιμήσεις μας; Εντάξει, άλλοτε πετυχαίνουμε, άλλοτε όχι. Αλλά το κρίσιμο ζήτημα, το ότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται επί ξυρού ακμής, όλοι το έχουν αναγνωρίσει. Όταν μας έλεγαν πόσο αποτυχημένη ήταν η πρόταση δυσπιστίας, θυμηθείτε τι έχει γίνει από τότε έως τώρα. Να είμαστε και σοβαροί. Διότι έχουμε ακούσει ότι έχουμε αποτύχει σε όλα. Πώς βρισκόμαστε τώρα στο 30%, κανείς δεν ξέρει...».

Δημοσιογράφος: Είστε στο 30%; Γιατί άλλα γράφονται...

Ν. Βούτσης: «Χωρίς τους αναποφάσιστους είναι αυτά... Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να μας δείχνει δεύτερο κόμμα, κάτω από 65 ετών. Ούτε μια. Αυτό είναι ποιοτικό χαρακτηριστικό σε σχέση με την κοινωνία, για το πού βρίσκονται οι προσδοκίες».

* Για αυτοδυναμία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ενδεχόμενο αδιέξοδο στην πολιτική σκηνή:

«Δεν θα υπάρξει κανένα αδιέξοδο. Θυμηθείτε τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του 2012 και πριν από αυτές του 2009. Δείτε ποια ήταν τα αποτελέσματα και ποιες οι δημοσκοπήσεις. Ακόμα και να μην υπάρχει αυτοδυναμία -που για εμάς είναι περίπου το ίδιο-, χρειαζόμαστε μια πολύ ευρύτερη στήριξη, διότι όλοι κατανοούν ότι δεν πρόκειται για μια απλή ανταλλαγή κομμάτων. Είμαι σίγουρος ότι μέσα σε αρκετά κόμματα -από αυτά που θα βρεθούν στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές-, υπάρχουν διεργασίες και πιέσεις από τον λαϊκό παράγοντα, που αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει στήριξη στο πρόγραμμα μιας κυβέρνησης της αριστεράς. Δεν μιλάω για συγκυβέρνηση, αλλά για στήριξη από αρκετές κατευθύνσεις».

Δημοσιογράφος: Και από τις ομάδες των κομμάτων του μνημονιακού τόξου;

Ν. Βούτσης: «Δεν ξέρω εάν από εκεί θα υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες θα επανατοποθετηθούν στην νέα φάση. Μια ενδεχόμενη ήττα αυτών των δυνάμεων -εννοώ ήττα ως προς το ζήτημα της διακυβέρνησης, διότι είτε έτσι είτε αλλιώς τα ποσοστά τουλάχιστον του ΠαΣοΚ προβλέπονται χαμηλά-, θα δημιουργήσει συνθήκες που θα στηρίξουν μια -τουλάχιστον στην αρχή, κατά ανοχή και κάτι περισσότερο θα έλεγα-, κυβέρνηση της αριστεράς».

Δημοσιογράφος: Η προσδοκία σας δεν είναι σε κόμματα, είναι σε βουλευτές κομμάτων...

Ν. Βούτσης: «Είναι σε κόμματα και όταν και εσείς τα προσδιορίσατε μνημονιακά, προφανώς εκεί δεν μπορεί να είναι σε επίπεδο ηγεσιών. Δεν είναι τρελοί. Μπορεί να έχουν παραιτηθεί τότε. Να μην σεναριολογούμε. Ξέρετε τι γίνεται συνήθως μετά από ήττες κυβερνώντων κομμάτων».

Δημοσιογράφος: Επειδή ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος υποψήφιος -ίσως μαζί με τον κ. Σουλτς-, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιθανότερο είναι να μην έχουμε δεύτερο γύρο με τον κ. Τσίπρα. Σκέφτεστε να στηρίξετε κάποιον υποψήφιο στον επόμενο γύρο;

Ν. Βούτσης: «Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις απόψεις που υπάρχουν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν μεγάλο άλμα για εμάς να πούμε πως θα υπάρξει μια τέτοια ευκαιρία. Σίγουρα μέχρι τότε θα υπάρξει διασαφήνιση, διότι αυτή η άποψη θα είναι η άποψη του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δεν θα είναι ούτε του κ. Τσίπρα, ούτε του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μόνο. Δεν μπορώ να δεσμευθώ από τώρα. Για την ώρα, είναι εντελώς ανώριμα τα πράγματα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για την ριζικά διαφορετική κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρουν τα πράγματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
χρυση αυγη, αθηνα, τσιπρας, μνημονιο, λύση, τροικα, ελλαδα, εκκρεμότητες, χρεος, εκλογες, δημοσκοπηση, νέα, ΠΑΣΟΚ, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, βουλη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, το θεμα, ηττα, θεμα, προγραμμα, ωρα, βιβλιο, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, δειτε, δειχνει, δοθει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητες, εκφραση, ερευνα, ερχεται, ετων, ευρωπη, ιδιο, υποθεση, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λύση, ξερετε, πεδιο, προβληματα, σιγουρα, σιγουρος, σοσιαλδημοκρατια, εξεταστικη, εθνικο, χωρα, ομαδες, παιχνιδι, σκηνη, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα