Ο Ν. Τσούκαλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, μίλησε στις 29/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για παραίτηση Φ. Κουβέλη:

«Ήταν μια αναμενόμενη -τουλάχιστον από εμένα-, ενέργεια».

Δημοσιογράφος: Είχατε ενημερωθεί;

Ν. Τσούκαλης: «Προσωπικά, είχα ενημερωθεί και νομίζω ότι αυτό που είπε σε εμένα, το είχε πει και με τους άλλους, ότι προτίθεται να θέσει στην κρίση των οργάνων την παραίτησή του. Ήταν κάτι που δεν με εξέπληξε καθόλου. Πέραν τούτου, ήταν αναμενόμενη
αυτή η ενέργεια και από τους πολίτες. Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το συντριπτικό αποτέλεσμα».

* Για δηλώσεις Σπ. Λυκούδη στον Αθήνα 9.84, που χαρακτήρισε ως γκάφα την παραίτηση Κουβέλη:

«Έχω σοβαρές ενστάσεις, όσον αφορά την αξιολόγηση που κάνει ο Σπύρος Λυκούδης. Μετά από ένα τέτοιο συντριπτικό αποτέλεσμα, ήταν αυτονόητη η διάθεση της παραίτησης του προέδρου στην αξιολόγηση των οργάνων. Οι ατέρμονες συζητήσεις τις οποίες ανήγγειλε ή θεώρησε ως πλέον πιθανές, ο Σπύρος Λυκούδης -επιτρέψτε μου να πω-, ότι ήδη είναι στην ημερήσια διάταξη, όχι με ευθύνη του Φώτη Κουβέλη. Τα ΜΜΕ καλλιεργούν εντονότατα το θέμα, όχι μόνο μετά τις εκλογές, αλλά και πριν από αυτές. Είναι μια διαδικασία εσωστρέφειας...
Αυτό που για μένα είναι κρίσιμο -και για τα περισσότερα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς-, είναι οι αναπόφευκτες διαδικασίες -οι οποίες θα ακολουθήσουν-, να τελειώσουν πάρα πολύ σύντομα. Εάν οι διαδικασίες αυτές τραβήξουν, τότε πραγματικά θα μιλάμε για μια παραλυτική έως και διαλυτική διαδικασία, η οποία θα εξανεμίσει και τις τελευταίες ελπίδες ανάκαμψης του κόμματος».

* Για αλλαγή ηγεσίας στην Δημοκρατική Αριστερά:

«Είναι αναπόφευκτο ότι θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές σε επίπεδο κορυφής. Τώρα αν αυτό θα είναι ο πρόεδρος, αν θα είναι επιτελεία, αν θα είναι μέλη κοινοβουλευτικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο, αυτό θα είναι αποτέλεσμα συζητήσεων. Δεν μπορεί αυτό το αποτέλεσμα να το αντιπαρέρθουμε, λέγοντας ότι, επικοινωνιακά, δεν κάναμε σωστά το ένα, δεν κάναμε σωστά το άλλο. Τίθεται πλέον επί τάπητος η συνολική πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς και βεβαίως, ο τρόπος εκφοράς του δημόσιου λόγου, όσον αφορά την εξυπηρέτηση των νέων πολιτικών, που πρέπει να δρομολογηθούν».

* Για ενδεχόμενη συνεργασία με το Ποτάμι:

«Έχουμε έναν νέο πολιτικό χάρτη, όπου το Ποτάμι έχει καταγράψει ένα ποσοστό 6,6%. Έχει εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, που αν μη τι άλλο -από ό,τι γνωρίζω τουλάχιστον από τον δημόσιο λόγο τους-, είναι στο χώρο της λεγόμενης σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς. Βεβαίως, μετά την ένταξη του Ποταμιού στην ευρωσοσιαλιστική ομάδα, δεν μπορεί ο κ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι να σφυρίζουν αδιάφορα και να λένε ότι ούτε με τους μεν, ούτε με τους δε. Προφανώς ούτε με τους μεν, ούτε με τους δε, αλλά με κάποιους άλλους. Επ' αυτού, η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης, συζήτησης, βασικά με τον χώρο του Ποταμιού».

* Για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Θέλω να καταθέσω τη θέση μου, που ήταν αντίθετη με αυτό που διατύπωνε το κόμμα μου σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές. Θυμάστε ότι συνέδεσε, πολύ πριν τις εκλογές, το ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Η θέση αυτή θεωρώ ότι ήταν λάθος και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα εκλογικής απόδοσης. Δηλαδή, το 1,2 οφείλεται και σε αυτό. Να θυμίσω ότι η ανανεωτική αριστερά, διαχρονικά, ήθελε να αποσυνδέσει την εκλογή του Προέδρου από τις διάφορες κομματικές μικροπολιτικές στοχεύσεις και επιδιώξεις. Να θυμίσω ότι όταν ο κ. Παπανδρέου απειλούσε τον κ. Καραμανλή, το 2009, ότι θα σε οδηγήσω σε εκλογές, με ευκαιρία την εκλογή Προέδρου, εμείς τότε λέγαμε -κι εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου που έλεγα- ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί, προκειμένου να επιτυγχάνουμε μικροπολιτικές εξελίξεις. Η θέση μου εξακολουθεί να είναι η ίδια».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα