Ο Κ. Πιερρακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠαΣοΚ και υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς, μίλησε στις 29/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών:

«Έπεσαν τα ποσοστά της Ελιάς -και του ΠαΣοΚ, αν θέλετε- και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό, όμως, είναι έπειτα από την διετία μιας κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να διαχειρίζεται διλήμματα
ανάμεσα στο καταστροφικό και στο βαθιά επώδυνο. Ήταν δηλαδή, εν μέρει, δεδομένο ότι θα είχαμε μια σχετική αφαίμαξη των ποσοστών. Από την άλλη, όμως, είδαμε ότι και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος ήταν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, δεν κατάφερε να περάσει το ταβάνι του 2012. Δηλαδή, αν υπήρχε ένας νικητής -κατά την γνώμη μου-, σε αυτές τις εκλογές, δυστυχώς, ήταν η Χρυσή Αυγή, που αύξησε τα ποσοστά της, παρά την δολοφονία του Π. Φύσσα. Αυτό οφείλει να αφορά όλο το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία, για το πώς θα μπορέσουμε να το σταματήσουμε».

Δημοσιογράφος: Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να χάνει από τα δεξιά της, εσείς είναι προφανές ότι χάνετε από τα αριστερά σας... Πώς μπορούν να συνταιριαστούν σε έναν κοινό στόχο στρατηγικές που, εκ των πραγμάτων, φαίνονται αντίθετες, την επόμενη ημέρα;

Κ. Πιερρακάκης: «Ένα κομμάτι των στόχων είναι κοινό, πριν μπούμε στην διαδικασία του τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας -που αυτή την στιγμή έχει ανοίξει σε επίπεδο διαλόγου και όχι στην ουσία του σαν θέμα-, πώς θα γίνει αυτή η παραγωγική μεταστροφή της Ελλάδας, πρέπει να ανοίξει επειγόντως. Όλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους θεσμούς, όλη η διοχέτευση των υφιστάμενων κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ και του κρατικού προϋπολογισμού με όρους εντάσεως εργασίας και του τι θα παράξουμε ως χώρα. Σε αυτά έχουμε καθυστερήσει. Αυτά πρέπει να ανοίξουν επειγόντως και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, αλλά και από το σύνολο των συνταγματικών κομμάτων...
Για να μπορέσει να αναπτυχθεί η χώρα εκ νέου, για να αυξηθεί το ΑΕΠ της και να φτιάξουμε θέσεις εργασίας, είναι δεδομένο πως θα πρέπει να στοχεύσουμε στις εξαγωγές, τις ξένες επενδύσεις, την καινοτομία και την έρευνα. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Αν έχεις μια αντιπολίτευση, για παράδειγμα, που λέει ότι "οποιαδήποτε ξένη επένδυση γίνει στην Ελλάδα, θα καταργηθεί όταν θα είμαι κυβέρνηση, επειδή κάτι τέτοιο το αντιλαμβάνομαι ως ξεπούλημα", τότε εκ των πραγμάτων μπλοκάρει την διαδικασία των ξένων επενδύσεων. Σε πέντε βασικά πράγματα, δηλαδή, μπορούμε και πρέπει να συμφωνήσουμε για να ξεκολλήσει η κατάσταση».

* Για ενδεχόμενη συνεργασία ΠαΣοΚ - ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Επειδή αυτό το συζητάμε πολύ καιρό και όχι μόνο τώρα, θα σας έλεγα ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε προσκληθεί να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση από το 2012. Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης στο αν θα συνεργαζόμασταν με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δομούνται από δύο παραμέτρους. Η μία είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών -γιατί έτσι κατανέμονται οι έδρες στο κοινοβούλιο και άρα ορίζονται οι πιθανές συνεργασίες- και η δεύτερη είναι τα προγράμματα. Αν υπάρξει περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης πάνω σε συγκεκριμένες επεξεργασίες, τότε εκ των πραγμάτων φτιάχνεται μια κυβέρνηση συνεργασίας, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μέσα από το κοινοβούλιο. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα ανοίξουν αυτές οι συζητήσεις. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε ήδη προσκληθεί το 2012 και αρνήθηκε, γιατί διαφωνούσε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Άρα, εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι στα επόμενα βήματα είναι εξαιρετικά πιθανόν να δούμε κάτι τέτοιο...
Πολιτικά, είμαστε ο πιο σταθερός παίκτης στην σκακιέρα. Έχουμε ακολουθήσει μια πολύ συγκεκριμένη γραμμή ανάμεσα στα διλήμματα...».

* Για την Δημοκρατική Αριστερά:

«Το χαμηλό ποσοστό της Δημοκρατικής Αριστεράς θα είναι καταλύτης των εξελίξεων στον χώρο της κεντροαριστεράς... Η κεντροαριστερά είναι πολυδιασπασμένη. Απλώς, για να προκύψει αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να έχουμε την ίδια έμφαση στην συζήτηση. Να το πω ευθέως. Η κεντροαριστερά παράγει περισσότερες φιλοδοξίες και περισσότερες ειδήσεις, από όσες η χώρα μπορεί να καταναλώσει. Θα πρέπει να γίνει με μέριμνα, χαμηλούς τόνους, υπέρβαση εγωισμών και μια έμφαση στο τι και όχι στο ποιοι».

Δημοσιογράφος: Έχετε την εντύπωση ότι, ενδεχομένως, λείπει και το πρόσωπο που θα μπορούσε να συνενώσει;

Κ. Πιερρακάκης: «Έχω την αίσθηση ότι η συζήτηση έχει εστιαστεί υπερβολικά στα πρόσωπα και στα σύμβολα... Αρκετά με τα σύμβολα. Όλη η ουσία πρέπει να είναι στο πολιτικό περιεχόμενο...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα