Ο Ν. Σοφιανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Αθηναίων και μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, μίλησε στις 4/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Θέλετε να σχολιάσετε τα όσα συμβαίνουν στην προανακριτική επιτροπή;

Ν. Σοφιανός: «Το σχόλιο που είναι εύστοχο είναι το "χωρίς σχόλια"...
Η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται και αποδίδεται στον καθένα. Αυτό το τσουβάλιασμα, γενικώς,

είναι τουλάχιστον άδικο. Όσον αφορά το ΚΚΕ, και στην συγκεκριμένη επιτροπή δεν μπαίνουμε σε μία λογική επικοινωνιακών εφέ και τεχνασμάτων, για να γράψουν τα πρωτοσέλιδα, να υπάρχουν τηλεοπτικά πλάνα, χωρίς να έχουμε αυταπάτες για το τι θα βγει. Η ουσία της υπόθεσης -πιστεύω ότι όλοι την έχουν καταλάβει-, είναι ότι σε εποχές κρίσης, σε εποχές που η λαϊκή οικογένεια βασανίζεται για να τα φέρει βόλτα, υπάρχουν εκατομμύρια τα οποία ταξιδεύουν ελεύθερα, υπάρχουν κάτοχοι λογαριασμών εκατομμυρίων και αυτοί είναι που έχουν την ιδιοκτησία του πλούτου στα χέρια τους, αλλά και το πολιτικό και άλλο τους προσωπικό...».

Δημοσιογράφος: Έχουν προκύψει πράγματα τα οποία δεν ξέραμε;

Ν. Σοφιανός: «Από την αρχή αυτό που προκύπτει είναι η άμεση διασύνδεση του πολιτικού προσωπικού με τους ιδιοκτήτες του πλούτου. Αυτό φαίνεται καθαρά, γι' αυτό το λόγο άλλωστε εμείς ψηφίσαμε και στις συγκεκριμένες ψηφοφορίες με συγκεκριμένη θέση. Τώρα, δεν υπάρχει αξιολόγηση της πορείας της επιτροπής. Εξάλλου τα σκηνικά που παίζονται κάθε μέρα σε αυτή την επιτροπή δυσκολεύουν και το να κάτσεις να αξιολογήσεις επί της ουσίας κάποια ζητήματα. Θα τα δούμε στη συνέχεια».

Δημοσιογράφος: Στην χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, υποστηρίζουν ότι η λύση που βρήκαν τελικά οδηγεί σε μία ελάφρυνση και δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα που υπήρχε στην πρώτη εφαρμογή του μνημονίου, ότι η ΔΕΗ μπορεί να κόβει το ρεύμα...

Ν. Σοφιανός: «Αυτό έχει τελειώσει από καιρό. Και τελείωσε κάτω από την πίεση, κάτω από την οργάνωση, από την ανυπακοή ενός κόσμου και μπροστά στο πολιτικό κόστος που θα είχε η συγκυβέρνηση, εάν επιχειρούσε να κόψει το ρεύμα. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο εδώ και καιρό. Όποιος δεν πληρώνει το χαράτσι στα ακίνητα, δεν του κόβεται το ρεύμα. Το θέμα όμως είναι ότι -πέρα από τα επικοινωνιακά εφέ περί δήθεν ελάφρυνσης, ουσιαστικά δεν πρόκειται για ελάφρυνση, πρόκειται για διατήρηση του ίδιου χαρατσιού και για το 2013 και έχουμε συνέχεια-, ήδη αποστέλλουν σε 2,5 εκατομμύρια κόσμο ειδοποιητήρια για όσους έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ στην εφορία. Μέρος αυτών των οφειλών είναι και το χαράτσι, το οποίο δεν πληρώθηκε. Αυτή η επιλογή είναι στυγνή στην εκτέλεση της πολιτικής τους, είναι στυγνή στο να -με ευκολία- παραγράφουν ουσιαστικά τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια που χρωστούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα με μεγάλα χρέη στην εφορία και την ίδια στιγμή στυγνά να εκτελούν τη λαϊκή οικογένεια, στέλνοντας ειδοποιητήρια εκβιαστικά, τρομοκρατικά, για δήμευση σπιτιών, για δήμευση λογαριασμών και όλα αυτά που γνωρίζουμε...».

* Για τις εναλλακτικές επιλογές στο πολιτικό τοπίο:

«Αυτό που παρουσιάζει από τη μία η συγκυβέρνηση και από την άλλη, η υποτιθέμενη εναλλακτική κυβερνητική λύση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο κ. Καμμένος, μην το ξεχνάτε αυτό, πρέπει να το λέμε για να το καταλαβαίνει και ένας κόσμος αριστερός, ριζοσπαστικός, πού πάνε οι "κωλοτούμπες" και πού φτάνουν. Αυτά τα δύο ουσιαστικά δεν αποτελούν εναλλαγή σεναρίων. Αποτελούν το ίδιο σενάριο με διαφορετικές συνταγές διαχείρισης. Το άλλο σενάριο, στη λεπτομέρεια, δεν είναι επακριβώς καθορισμένο. Είναι καθορισμένο στα βασικά. Είναι ναι στην Ε.Ε., ναι στη λειτουργία μας στα πλαίσια της ΟΝΕ, ναι στην οικονομία της αγοράς την οποία πρέπει να εξυγιάνουμε. Και ακριβώς αυτά τα πλαίσια καθορίζουν τη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός μας. Δεν είναι ακαθόριστο το πλαίσιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του κ. Καμμένου, είναι καθορισμένο. Τουλάχιστον με τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα. Στη βάση λοιπόν αυτή, η πραγματικότητα είναι ότι όσο συσκοτίζεται η δυνατότητα ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης για το λαό μας, ο οποίος μπορεί να του απαντήσει στα αδιέξοδα στα οποία ζει, τόσο δεν θα βλέπει ο άλλος μπροστά του άλλη λύση. Θα σκύβει το κεφάλι...».

* Για τον προσυνεδριακό διάλογο και το συνέδριο του ΚΚΕ:

«Είναι υποχρέωση της Κεντρικής Επιτροπής στο πλαίσιο του συνεδρίου -γιατί εμείς δεν κάνουμε συνέδρια fast track, ούτε συνέδρια για να ψηφίσουμε απλά, μέσα σε ένα διάστημα ενός μήνα-, να λειτουργήσει όλο το πλέγμα της εσωκομματικής δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται και ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος. Εκεί συμμετέχουν όσα μέλη του κόμματος, φίλοι, οπαδοί, θέλουν να γράψουν και να καταθέσουν την γνώμη τους. Υπάρχουν 600 άρθρα δημοσιευμένα στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, μέσα από το Ριζοσπάστη και το θεωρητικό μας περιοδικό την ΚΟΜΕ. Αναλογίες, παιχνίδια και ποσοστά δεν ισχύουν, γιατί έχει ολοκληρωθεί η προσυνεδριακή διαδικασία και πάνω από το 95% των χιλιάδων μελών του κόμματος και της ΚΝΕ έχουν ψηφίσει, έχουν στηρίξει τις θέσεις της κεντρικής επιτροπής...».

Δημοσιογράφος: Το ΚΚΕ οδεύει στο 19ο συνέδριό του διχασμένο;

Ν. Σοφιανός: «Καθόλου διχασμένο. Το κόμμα μας προχωράει με μία ενισχυμένη ενότητα θέλησης και δράσης. Αυτό θα φανεί στην πράξη. Έχει ήδη φανεί. Την ίδια περίοδο που γίνεται αυτή η ουσιαστική εξοντωτική συζήτηση, εδώ και 4 μήνες, στις συνελεύσεις των οργανώσεων, στις συνδιασκέψεις, γίνονται δεκάδες συγκεντρώσεις, συσκέψεις, συζητήσεις με κόσμο ευρύτερο, περιοδείες και γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του κόμματός μας να βρισκόμαστε μπροστά, στην πρώτη γραμμή διεκδικήσεων, αγώνων, αντιστάσεων ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης».

Δημοσιογράφος: Στο συνέδριο εκτιμάτε ότι πρέπει να ανοίξει -στο πλαίσιο του διαλόγου που θα γίνει-, θέμα ηγεσίας;

Ν. Σοφιανός: «Το συνέδριό μας θα εκλέξει την νέα κεντρική επιτροπή. Και η νέα κεντρική επιτροπή θα εκλέξει τον νέο γενικό γραμματέα και τα άλλα όργανα που ορίζει το καταστατικό και η λειτουργία του κόμματός μας».

Δημοσιογράφος: Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ενδεχομένως, η κ. Παπαρήγα θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία του ΚΚΕ;

Ν. Σοφιανός: «Η δική μου άποψη εκφράζει τη συλλογική θέση του κόμματος, η οποία με εκφράζει και ατομικά. Η Αλέκα Παπαρήγα είναι η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Στο συνέδριο θα κριθούμε όλοι και η ηγεσία του ΚΚΕ είναι η Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτή την ηγεσία, εννοείται ότι η συντρόφισσα Αλέκα είναι θεμέλιο για το κόμμα μας. Αυτή είναι η ηγεσία του ΚΚΕ, δεν είναι ο γραμματέας, ούτε το πολιτικό γραφείο, είναι η κεντρική επιτροπή. Αυτή θα εκλεγεί κάνοντας απολογισμό, κριτική εξέταση όλων μας, της δουλειάς μας, της προσφοράς μας, των δυνατοτήτων μας και στα πλαίσια αυτά θα προχωρήσουμε. Να είστε σίγουροι και το λέω αυτό όχι για εντυπώσεις. Αυτά εξάλλου φαίνονται πολύ γρήγορα... Οι εντυπώσεις που δημιουργούνται γύρω από το ΚΚΕ, πολύ γρήγορα παίρνουν την πραγματική τους διάσταση. Λοιπόν, το κόμμα μας θα συνεχίσει αταλάντευτα την πορεία του και την πολιτική του κατεύθυνση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα