Δίκη για Μάτι: Ποιος...φταίει για τις ποινές-χάδι; «Blame game» κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τοποθετήθηκαν επισήμως για τις ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ισχυρίζονται πως "φταίει" ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι οι ποινές που τους επιβλήθηκαν είναι εξαγοράσιμες και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στη δίκη για το Μάτι εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας

που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, σημείωσε σε μακροσκελή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει επίσης ότι υποχρεωτικά, κάθε κατηγορούμενος δικάζεται με βάση την επιεικέστερη νομοθεσία που έχει ισχύσει - έστω και για μία ημέρα - από τον χρόνο τέλεσης της πράξης του μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της απόφασης. «Συνεπώς, οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στον Ποινικό Κώδικα – τις οποίες δεν ψήφισε η αντιπολίτευση – τόσο κατά την πρώτη τετραετία, όσο και κατά τη δεύτερη, πριν από λίγους μήνες, ήταν εκ του νόμου αδύνατον να εφαρμοστούν στην εν λόγω υπόθεση» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει επίσης ότι η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία οφείλουν να εισάγουν και να νομοθετούν διατάξεις οι οποίες να δίνουν τα αναγκαία νομικά όπλα σε ένα δικαστήριο για να εκδίδει αντιστοίχως δίκαιες αποφάσεις, όπως εκείνο κρίνει. Σημειώνει επίσης με έμφαση ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ, αυστηροποιήθηκαν μια σειρά από διατάξεις, σχετιζόμενες με τον εμπρησμό εκ δόλου ή εξ αμελείας.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να πράττουμε το αυτονόητο, δηλαδή να μην εργαλειοποιούμε δικαστικές αποφάσεις και να μην τις κρίνουμε κατά το δοκούν» αναφέρει ο κ. Μαρινάκης και στρέφει τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «σε κάθε περίπτωση, προκαλεί ευλόγως εντύπωση η αφωνία εκείνων που, αναλόγως την υπόθεση, μετατρέπονται σε λαϊκούς δικαστές και σήμερα δεν έχουν να πουν ούτε μισή λέξη για το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο εξεδόθη αυτή η απόφαση».

Είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος μιλώνστας στην ΕΡΤ απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τις "ελαφριές" ποινές όσων καταδικάστηκαν στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στην ΕΡΤ, σχετικά με τη σημερινή δικαστική απόφαση για το Μάτι.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους, Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…] Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Προς απάντηση των δηλώσεων που έκανε ο Γ. Φλωρίδης στο ΕΡΤΝews για το Μάτι, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει αναλάβει εργολαβικά να διαστρεβλωνει την πραγματικότητα, να κρύβει την αλήθεια και να ξελασπώνει το αφεντικό του τον κ. Μητσοτάκη. Δεν είπε κουβέντα στη σημερινή του συνέντευξη στην ΕΤ1 για την πανηγυρική αθώωση της Ρένα Δούρου από το Δικαστήριο, ούτε θυμήθηκε τι τράβηξε από την οργανωμένη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας που επεδίωκε την πολιτική και ηθική της εξόντωση και την εκμηδένιση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Η Ρένα Δουρου αθωώθηκε και ο κ. Φλωρίδης θυμήθηκε για χιλιοστή φορά τον Ποινικό Κώδικα του 2019.

Θα του θυμίσω ότι η Ρένα Δούρου είχε τα κότσια να ζητήσει να δικαστεί. Ζήτησε η ίδια να αρθεί η ασυλία της. Δεν ενήργησε όπως κάποιοι άλλοι πολιτικά δειλοί συνάδελφοι του που κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις του Συντάγματος και την ασπίδα της Κοινοβουλευτικης Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Να του πω λοιπόν οτι από την απόφαση του Δικαστηρίου δεν προκύπτει καμία πολιτική ευθύνη. Και αυτό το αποκρύπτει. Ας φερει λοιπον η ΝΔ και τον κ. Καραμανλή να δικαστεί από το φυσικό του Δικαστή.

Η καθυστέρηση στην εκδίκαση, δηλ. 6 χρόνια από το γεγονός (2018), συμπίπτει χρονικά σε μεγάλο βαθμό με την διακυβέρνηση ΝΔ, αφού αυτή ήταν κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά την ποινική μεταχείριση των καταδικασθέντων.

Ο θεσμός της μετατροπής (άρ. 82 ΠΚ) των ποινών φυλάκισης («εξαγορά») σε χρήμα ίσχυε παραδοσιακά στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα. Ίσχυε και το 2018, όταν δηλ. συνέβη η τραγωδία στο Μάτι. Με το νέο Ποινικό Κώδικ (το 2019) καταργήθηκε η μετατροπή με σκοπό οι ποινές που επιβάλλονται να εκτίονται. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Φλωρίδης, ως υπ. Δικαιοσύνης, με το ν. 5090/2024 (άρ. 12) επανέφεραν πανηγυρικά το θεσμό της μετατροπής (ως άρθρο 80Α ΠΚ). Τελικά συμφωνούν ή όχι με το θεσμό; Ας αποφασίσουν!»

#Μαρινάκης #ΣΥΡΙΖΑ #ΝΔ #Πασοκ #ΠΟΙΝΕΣ #ΔΙΚΗ #ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
diki-gia-mati-poiosftaiei-gia-tis-poines-chadi-blame-game-kyvernisis-syriza.htm
Τυχαία Θέματα