Ο Ν. Μηταράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, μίλησε στις 27/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον αναπτυξιακό νόμο:

«Ο επενδυτικός νόμος, στο πρώτο εξάμηνο του 2013, παρουσίασε αύξηση των επενδύσεων κατά 40%. Φτάσαμε στα 536 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013, το οποίο δείχνει ότι η μικρομεσαία επιχείρηση επιστρέφει στην αγορά και πραγματοποιεί νέα έργα. Επίσης, έχουμε καταφέρει στο οκτάμηνο του 2013, να απορροφήσουμε
75% των πόρων που έχουμε στον αναπτυξιακό νόμο, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τα προηγούμενα έτη. Και αυτό γιατί με τον νέο αναπτυξιακό νόμο δώσαμε την δυνατότητα να δίνεται 100% προκαταβολή στα επενδυτικά έργα, ανταποκρινόμενοι στο γεγονός ότι υπάρχει τεράστια δυσκολία και στο τραπεζικό σύστημα να δώσει ρευστότητα στην αγορά. Αυτό τον ρόλο για τα επόμενα λίγα χρόνια στον αναπτυξιακό νόμο έχει αναλάβει το κράτος και απέδωσε. Έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των αιτημάτων για προκαταβολές, το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε την αισιοδοξία ότι παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες -που ιστορικά έχει ο αναπτυξιακός νόμος, πολλές από τις οποίες πλέον αντιμετωπίζουμε-, θα έχουμε ολοκληρώσει το 2013 με πλήρη απορρόφηση των πόρων που έχουν διατεθεί. Και αυτό είναι αρκετά αισιόδοξο».

* Για την βιωσιμότητα του χρέους:

«Η Ελλάδα το 2014 ως οικονομία σε όλες τις παραμέτρους -με εξαίρεση μια-, θα μπορεί να ξαναβγεί πλήρως στις αγορές. Και στο πρωτογενές της πλεόνασμα και στο κυκλικά διαμορφωμένο έλλειμμά της και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, που ευελπιστούμε το 2014 θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης. Ο μόνος παράγοντας που εμποδίζει ή θα εμποδίζει ή δυνητικά μπορεί να εμποδίσει την ελληνική οικονομία να βγει στις αγορές το 2014 πλήρως, είναι το συσσωρευμένο χρέος. Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση στην Ευρώπη. Υπάρχουν τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι να συνεχίσουν να μας δανείζουν εσαεί, το οποίο και για τους Ευρωπαίους έχει μεγάλο κόστος και το αναφέρω, γιατί κανείς δεν το έχει πει μέχρι στιγμής... Η δεύτερη εναλλακτική είναι να μπούμε σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς δανειοδότησης, τα περίφημα ευρωομόλογα, που τα συζητούσαμε και τώρα έχουν μπει στο ψυγείο. Η τρίτη επιλογή των Ευρωπαίων είναι να μας διευκολύνουν οριστικά -επαναδιαρθρώνοντας το ελληνικό χρέος-, να βγούμε μόνοι μας στις αγορές και να είμαστε πλέον ανεξάρτητοι. Άρα και οι τρεις επιλογές έχουν πολιτικό κόστος για τους Ευρωπαίους. Δεν υπάρχει μια επιλογή που δεν κοστίζει. Πού θα πάει η συζήτηση, θα το δούμε το 2014. Θεωρώ όμως ότι είναι παράλογο η Ευρώπη να έχει μια οικονομία όπως η ελληνική -που πλέον μπορεί να βγει στις αγορές- και να συνεχίσουν να την δανειοδοτούν, να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα κοινοβούλιά τους κάθε χρόνο, ενώ μπορεί να βρεθεί οριστική λύση με την αναδιάρθρωση του δανείου. Θυμίζω ότι η απόφαση του Eurogroup υπάρχει. Άρα δεν είναι ένα σημείο το οποίο δεν έχει συζητηθεί. Ίσως όμως αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν είμαστε ώριμοι για αυτή την συζήτηση. Είναι μια συζήτηση για το δεύτερο εξάμηνο του 2014... Ο κριτής για το πόσο η αναδιάρθρωση πέτυχε, θα είναι οι αγορές. Δηλαδή, κατά πόσο θα θεωρήσουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει ένα επίπεδο χρέους, το οποίο είναι βιώσιμο και κατά συνέπεια θα πάρουν την επενδυτική απόφαση να δώσουν λεφτά στην Ελλάδα. Αν γίνει μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία δεν είναι αρκετά θαρραλέα, αποτελεσματική και τελικά δεν μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, πολιτικά και για τους Ευρωπαίους θα είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα έχουν πάρει το πολιτικό κόστος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, χωρίς να έχουν πάρει το πολιτικό όφελος ότι η Ελλάδα πλέον αυτόνομα επανέρχεται στις αγορές. Αυτό δείχνει την τάξη μεγέθους και είναι το τεστ που πρέπει να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι...
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κυκλικά αναδιαρθρωμένο πλεόνασμα στην ευρωζώνη καταδεικνύει ότι ουσιαστικά η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τελείωσε».

Δημοσιογράφος: Έχουμε όμως και ένα υψηλό χρέος ταυτόχρονα...

Ν. Μηταράκης: «Και η δυνατότητα μιας οικονομίας είναι πεπερασμένη. Δεν σημαίνει ότι μπορείς να συνεχίσεις να επιβάλεις μέτρα λιτότητας σε μια οικονομία που έχει περάσει το όριο αντοχής της. Και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτή την πολιτική λιτότητας, έχοντας πετύχει τους στόχους μας»

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα