Ο Ν. Κωνσταντόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

O πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μίλησε την Κυριακή 10 Μαρτίου, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την αναθεώρηση του Συντάγματος:

«Πρέπει να είναι ευρύτατη και δραστική. Όχι φλύαρη και κούφια σαν τις προηγούμενες. Κυρίως πρέπει να αποκαθιστά τις ισορροπίες μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος, μεταξύ Βουλής και εκτελεστικής εξουσίας, μεταξύ κοινοβουλευτικών θεσμών και προεδρίας...».

* Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Ο
Πρόεδρος δεν πρέπει να έχει παρεμβατικές εξουσίες, πρέπει όμως να έχει λειτουργικές αρμοδιότητες. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι το σκιώδες σύμβολο που είναι σήμερα, το οποίο απλώς λέει "ναι" σε καθετί που του λέει η κυβέρνηση... Οφείλει να έχει αρμοδιότητες και να κινείται... Αυτή την στιγμή δεν μπορεί να βγάλει ούτε ένα διάγγελμα αν δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να καλέσει μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αν δεν το ζητήσει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να ζητήσει να μιλήσει στη Βουλή αν δεν του το εγκρίνει η κυβέρνηση ή δεν μπορεί, όταν προκύπτουν μείζονος σημασίας πολιτικά αδιέξοδα, να τοποθετείται».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχυθεί και το δικαίωμα αναπομπής ψηφισμένων νόμων;

Ν. Κωνσταντόπουλος: «Βεβαίως. Καταρχήν αυτό έχει καταντήσει πια κενό γράμμα. Το σύνταγμα δεν έχει σημασία να περιγράφει κάποια πράγματα. Πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζονται αυτά τα πράγματα. Και οι φορείς συνταγματικής και πολιτικής εξουσίας πρέπει να εφαρμόζουν αυτά. Δηλαδή, η κοροϊδία με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες λειτουργεί σήμερα η κυβέρνηση και η προσυπογραφή οιονδήποτε διαταγμάτων είναι φαλκίδευση της συνταγματικής νομιμότητας».

Δημοσιογράφος: Βλέπετε και αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου; Εκλογή από το λαό ας πούμε;

Ν. Κωνσταντόπουλος: «Κατά την προσωπική μου άποψη, όχι. Αλλά υπάρχουν απόψεις, έχουν κατατεθεί, έχει γίνει μια ευρεία συζήτηση, κυρίως διότι μπορεί αυτό να συνδυαστεί με το επιχείρημα ότι από την στιγμή θα έχουμε δύο φορείς που θα αντλούν δύναμη απευθείας από τη λαϊκή εξουσία και ίσως εκεί να έχει βάση, διότι αλλάζει τη μορφή του πολιτεύματος... Εκτιμώ ότι όλα αυτά μπορούν να ορθολογικοποιηθούν, διότι είναι ανορθολογικά και λειτουργούν επιβαρυντικά. Το πρώτο το οποίο θα έβλεπα είναι ότι η αναθεώρηση του συντάγματος δεν είναι πανάκεια για να εξυγιάνει ένα αρρωστημένο πολιτικό σύστημα, αν και βοηθάει πάρα πολύ. Το σύνταγμα δεν είναι μόνο η δεοντολογία της πολιτείας, ούτε είναι το όργανο της εξουσίας. Είναι και η θωράκιση της κοινωνίας και η προστασία του πολίτη από την αυθαιρεσία της εξουσίας ή από τη διαφθορά και την εξαχρείωση. Πρέπει ο πολίτης να μπορεί να διεκδικεί την τήρηση του συντάγματος. Επειδή δεν είναι πανάκεια λοιπόν και επειδή το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων είναι έξω από την αναθεώρηση του συντάγματος και μπορεί να γίνει με απλές νομοθετικές ρυθμίσεις, να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν σήμερα μιλάμε για αναθεώρηση του συντάγματος, με την ισχύουσα διάταξη του άρθρου 110, αυτή η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί μετά από δύο εκλογές. Κατά την άποψη μου πρέπει τώρα να αλλάξει αμέσως το άρθρο 110 του συντάγματος. Να αλλάξει η διαδικασία της αναθεώρησης. Και αυτό μπορεί να γίνει με ένα συνταγματικό δημοψήφισμα, που δεν έχει γίνει ποτέ...».

Δημοσιογράφος: Ο ρόλος της Βουλής, ο οποίος έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ και τον βουλευτών ακόμα περισσότερο, ακόμα και των μη κυβερνητικών κομμάτων. Πώς θα μπορούσε και συνταγματικά να ενισχυθεί πλέον;

Ν. Κωνσταντόπουλος: «Βεβαίως μπορεί να ενισχυθεί και πρέπει. Όχι απλώς έχει υποβαθμιστεί η Βουλή, αλλά δεν είναι ζώσα. Είναι μακρυά από την κοινωνική πραγματικότητα, κυβερνοκρατούμενη, διότι η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία καθορίζει τα πάντα και τη νομοθετική λειτουργία αλλά και την άσκηση πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου».

Δημοσιογράφος: Εδώ δε γίνεται κοινοβουλευτικός έλεγχος πλέον...

Ν. Κωνσταντόπουλος: «Γιατί δε γίνεται; Διότι οι διατάξεις περί εξεταστικών επιτροπών αντί να υπηρετούν την ανάγκη του ελέγχουν και να δίδεται πρωτοβουλία στην αντιπολίτευση, αντιμετωπίζονται ως μέσο επιβεβαίωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αριθμητικά δηλαδή στις εξεταστικές επιτροπές, που πρέπει να ελέγχεται η κυβέρνηση, πλειοψηφεί η κυβέρνηση... Αυτή η Βουλή λοιπόν δεν είναι ζώσα. Πρέπει πλέον να έχει αποφασιστική αρμοδιότητα... Η Βουλή πρέπει να αποκτήσει πολιτικά ελεγκτικό ρόλο. Και η κυβέρνηση να σκέφτεται πριν πάρει την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, το ρόλο της Βουλής και όχι να βάζει κομματική πειθαρχία και να περνάει οτιδήποτε απλά και μόνο επειδή το λέει η κυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Για τα έχοντα σχέση με την ευθύνη υπουργών αλλά και συναφώς με την ασυλία των βουλευτών, τι έχετε να πείτε;

Ν. Κωνσταντόπουλος: «Αυτό πρέπει να αλλάξει από τώρα. Εκτιμώ ότι το περιεχόμενο του συνταγματικού δημοψηφίσματος πρέπει να είναι η αλλαγή του άρθρου 110 και η άμεση αλλαγή όλης της διάταξης του 1986 περί ευθύνης υπουργών. Είναι ντροπή που υπάρχει στο σύνταγμα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα