Ο Ν. Καραβίτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και εκ των εμπνευστών του ενιαίου φόρου ακινήτων, μίλησε στις 31/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:

«Αν δεν έχεις τις πραγματικές αξίες, ένα σύστημα αξιών, κτηματολόγιο κ.λπ., η δεύτερη καλύτερη λύση είναι να παρακάμψεις τις αδικίες του τύπου ότι οι
αντικειμενικές αξίες αυτή τη στιγμή απέχουν πάρα πολύ από τις αγορές και να βρεις έναν άλλο τρόπο να φορολογήσεις. Κάτι το οποίο κάνει το υπό συζήτηση φορολογικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί τις αξίες, όχι για να τις φορολογήσει, αλλά απλώς για να κατατάξει τα ακίνητα, ποιο θα φορολογηθεί περισσότερο και ποιο λιγότερο. Τίποτα άλλο. Έτσι λοιπόν, αν υπάρχουν κάποιες αδικίες, αυτές είναι οι στρεβλώσεις εσωτερικά ανάμεσα στις αντικειμενικές τιμές. Δηλαδή, το ακίνητο της Κυψέλης μπορεί να απέχει από την αντικειμενική του τιμή 50%, ενώ το ακίνητο του Πειραιά μπορεί να απέχει 30%. Άρα, η σχετική τους θέση στις ζώνες θα έπρεπε να είναι κάπως διαφορετική. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα και είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Αλλά δεν φορολογούνται οι αντικειμενικές αξίες.... Χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικές τιμές για να δεις ποιο ακίνητο θα φορολογηθεί με τον μικρότερο ή μεγαλύτερο φόρο. Ο φόρος επιβάλλεται επί της επιφάνειας του ακινήτου. Δεν επιβάλλεται επί της αξίας του ακινήτου. Αν όλες οι ζώνες κατέβαιναν στο μισό φόρο, δεν θα άλλαζε τίποτα...».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, σχεδόν σε όλες τις περιοχές, όπου ένα οικόπεδο από μόνο του καλείται να πληρώσει περισσότερο φόρο απ' ότι αν έχει μέσα κτίσμα. Αυτή είναι μια αδικία. Βλέπετε αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση, με βάση το προσχέδιο;

Ν. Καραβίτης: «Πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις όπου συμβαίνει αυτό. Το θέμα είναι υπό εξέταση και έχει να κάνει όχι τόσο με τους συντελεστές φορολόγησης, όσο με την αξία των οικοπέδων, δηλαδή το πως κατατάσσονται, σε ποια ζώνη. Ως εκ τούτου, δημιουργείται αυτή η στρέβλωση όπως λέτε -μπορεί και να μην είναι-, αλλά αυτό είναι προς διερεύνηση».

Δημοσιογράφος: Πότε περιμένουμε την τελική μορφή του σχεδίου;

Ν. Καραβίτης: «Εξαρτάται από την κατεύθυνση που θα δώσει η πολιτική ηγεσία».

Δημοσιογράφος: Θα πετύχει αυτό το σχέδιο νόμου την εισπραξιμότητα του ΕΕΤΗΔΕ;

Ν. Καραβίτης: «Εκτιμώ ότι μπορεί. Βλέπουμε την εισπραξιμότητα στον ΦΑΠ, η οποία είναι χαμηλότερη από το ΕΕΤΑ, το ΕΕΤΗΔΕ. Πολλές από τις πληρωμές του ΦΑΠ, εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα και πέφτει η εισπραξιμότητα, είναι οι πολύ υψηλές πληρωμές, δηλαδή μεγάλα ποσά. Εκεί όπου οι πληρωμές του ΦΑΠ είναι πιο χαμηλές, η εισπραξιμότητα είναι υψηλότερη, απλώς χάνονται μέσα στο μέσο όρο και επειδή σε πολύ μεγάλη έκταση, στο νέο φόρο, τα ποσά που θα είναι υπό πληρωμή είναι σχετικά μικρά, γι' αυτό φαίνεται ότι και η εισπραξιμότητα του θα είναι στα υψηλά επίπεδα που είχαμε και στο ΕΕΤΑ».

Δημοσιογράφος: Αν γίνουν οι όποιες αλλαγές, αυτές θα επηρεάσουν τον τελικό στόχο εσόδων από το νέο φόρο;

Ν. Καραβίτης: «Δεν το γνωρίζω. Μέχρι αυτή τη στιγμή, ο στόχος δεν έχει αλλάξει».

Σε άλλο σημείο είπε: «Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, επειδή η φορολογία είναι χαμηλή, φαίνεται ότι μπορεί να έχει καλή εισπραξιμότητα».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε, δηλαδή, ότι ανεξαρτήτως εισοδημάτων, περιορισμού εισοδημάτων, αν κάποιος είναι άνεργος κ.λπ., θα μπορέσει να πληρώσει το φόρο, ακόμα και αυτά τα 100 - 200 ευρώ;

Ν. Καραβίτης: «Παίρνοντας τον περιορισμό των εισοδημάτων ως δεδομένο, είναι εντελώς διαφορετικό να τους λες "δώσε μου 500 ευρώ" απ' το να του λες "δώσε μου 50 ή 70 ευρώ" από αυτό το περιορισμένο εισόδημα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα