Ο Ν. Καραθανασόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε στις 27/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη Λαϊκή Ενότητα:

Δημοσιογράφος: Δεν είναι πιο κοντά στη δική σας πολιτική φιλοσοφία; Ο κ. Λαφαζάνης προέρχεται και από το ΚΚΕ...

Ν. Καραθανασόπουλος: «Όσο η μέρα με τη νύχτα... Ο κ.
Λαφαζάνης έχει διαχωρίσει τη θέση του εδώ και πολλά χρόνια και σε όλο αυτό το διάστημα της πορείας του καλλιεργούσε αυταπάτες για τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Προσέφερε αριστερό άλλοθι σε μια σειρά πολιτικών, που εξυπηρετούσαν το σύστημα και τα συμφέροντά του και, από αυτή την άποψη, έχει δώσει δείγματα γραφής. Αντίπαλός μας δεν είναι ούτε το κόμμα του κ. Λαφαζάνη, ούτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή η Νέα Δημοκρατία. Αντίπαλός μας είναι αυτό το σάπιο σύστημα, αυτός ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που γεννά κρίσεις, φτώχεια και εξαθλίωση. Είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση...
Η ρητορική του κ. Λαφαζάνη, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο, δεν θυμίζει τη ρητορική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από το 2012 μέχρι και τις εκλογές του Ιανουαρίου; Ίδια ρητορική έχει. Αυτή δεν μας οδήγησε στο να καλλιεργηθούν αυταπάτες στον κόσμο, ότι μπορεί να σκίσουμε τα μνημόνια και να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη στο πλαίσιο του συστήματος και με βάση τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Από αυτή την άποψη δεν έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει παρά μόνο μια ξαναζεσταμένη σούπα... Ήταν πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης και αρκετοί ακόμα, οι οποίοι δέχτηκαν όλη αυτή την κυβερνητική πολιτική και στο διάστημα της υπουργικής τους θητείας δεν κατάργησαν κανέναν από τους 400 μνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους. Επανέρχονται για να καλλιεργήσουν αυταπάτες και να αποτελέσουν ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση».

* Για τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής:

«Είναι μια αντιπαράθεση, που αποκρύπτει την ουσία του προβλήματος, η οποία είναι μια πάλη ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα για τον χαρακτήρα της ανάπτυξης στη Χαλκιδική. Εδώ συγκρούονται πολύ μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Από τη μια, αυτά που λένε ότι το πρώτο ζήτημα είναι η εξόρυξη του χρυσού και τα ορυχεία και από την άλλη, τα συμφέροντα που συνδέονται με τον Τουρισμό, τους ξενοδόχους και όλα τα υπόλοιπα που θέλουν μια τουριστική περιοχή. Το βασικό για εμάς είναι ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να μετατρέπονται σε υποχείρια του κάθε επιχειρηματικού ομίλου και να παλεύουν για τα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία... Μας ενδιαφέρει αφενός να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και δεύτερον, ο ορυκτός πλούτος να μην γίνεται πλιάτσικο στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, αλλά να αξιοποιηθεί για την ευημερία του ελληνικού λαού».

Δημοσιογράφος: Ναι ή όχι στην αναστολή των εργασιών του ορυχείου στην επένδυση στις Σκουριές;

Ν. Καραθανασόπουλος: «Πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Διαφωνούμε με το να παραχωρείται ο ορυκτός πλούτος. Πρώτον, πρέπει να προστατεύεται το περιβάλλον και δεύτερον, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων στα ορυχεία. Υπάρχει μια σειρά μέτρων που με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με την ανοχή της σημερινής λειτουργούν σε βάρος των μεταλλεργατών, όσον αφορά την υγιεινή, την ασφάλεια και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Άρα, ο αγώνας που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι πολυμέτωπος».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα