Ο Ν. Χριστοδουλίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε στις 8/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την κυπριακή ΑΟΖ:

«Όσον αφορά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που δεσμεύει περιοχές εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας για σεισμογραφικές έρευνες, πρόκειται για σοβαρότατη παραβίαση κυριαρχικών

δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και των δικαιωμάτων της Ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ, της οποίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δεσμεύει περιοχές μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, με τέτοιο τρόπο, λες και η Κύπρος, ως νησί, δεν υφίσταται στο χάρτη. Δηλαδή, η Τουρκία θεωρεί ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, παραβλέποντας το γεγονός ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει η Κύπρος... Η δική μας απόφαση λήφθηκε ομόφωνα, ήταν εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και δεν υπήρχε άλλη επιλογή από πλευράς Λευκωσίας στο να αντιδράσει στη τουρκική ενέργεια. Δεν μας ικανοποιεί το γεγονός ότι προχωρήσαμε στη συγκεκριμένη απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, διότι οι επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζονται. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς απειλής. Η ενέργεια μας αποσκοπεί ν' αποτρέψει την Τουρκία από το να προχωρήσει στη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Η διεθνής κοινότητα αναφέρεται σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θ' αποσκοπούν ν' αποδείξουν στη πράξη ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που δημόσια λέει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού και την ίδια στιγμή να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, στόχος της δικής μας πλευράς είναι ν' αποτραπεί αυτή η τουρκική ενέργεια, έτσι ώστε ο διάλογος να μπορεί να συνεχιστεί όχι υπό καθεστώς απειλής και να υπάρξουν και προοπτικές για θετική κατάληξη...».

Και πρόσθεσε: «Είναι κάτι που μας ανησυχεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όσο περνούν τα χρόνια, από τη μια πλευρά τα τετελεσμένα της κατοχής εδραιώνονται και από την άλλη πλευρά οι νέες γενιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δεν πιστεύουν στη προοπτική της λύσης και δεν ασχολούνται με το Κυπριακό πρόβλημα. Άρα, είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο και θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να επιλυθεί το Κυπριακό. Αλλά, διαχρονικά, το πρόβλημα των Ελληνοκυπρίων και ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν "όχι" στο σχέδιο Ανάν το 2004, είναι η ανησυχία τους έναντι της Τουρκίας και όχι έναντι των Τουρκοκυπρίων. Οι Ελληνοκύπριοι -και ειδικότερα η νέα γενιά- έχει έντονες αμφιβολίες κατά πόσο η Τουρκία θα τιμήσει όσα θα συμφωνηθούν σε ενδεχόμενη λύση. Άρα, ενέργειες από τη Τουρκία, όπως αυτές που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες, δεν βοηθούν στη δημιουργία αυτού του κλίματος που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, έτσι ώστε να πειστούν οι Ελληνοκύπριοι ότι επιτέλους αυτή τη φορά η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει δημόσια περί επιθυμίας της για επίλυση του Κυπριακού. Εδώ εστιάζεται όλη η προσπάθεια και γι' αυτό είμαστε περισσότερο απογοητευμένοι από τις εξελίξεις. Ακριβώς, γιατί, ενισχύουν αυτό το αίσθημα καχυποψίας των Ελληνοκυπρίων, που σε μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένο. Η Τουρκία μας έχει μάθει να μην την εμπιστευόμαστε και είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Γι' αυτό το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είχε προτείνει τη υιοθέτηση τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα είναι επωφελή για όλες τις πλευρές, τα οποία ανάμεσα σε άλλα θ' αποσκοπούν να πειστούν και οι Ελληνοκύπριοι ότι η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού...
Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα γειτονικά κράτη και ειδικότερα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με την εξέλιξη. Η Τουρκία έρχεται σε μια περιοχή, στην οποία δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα... Είναι κάτι που φυσικά ανησυχεί αυτά τα δύο κράτη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα