Ο Ν. Χριστοδουλάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει αρκετά τον τελευταίο χρόνο, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ως ενιαίο και δικό της. Αφήνει στα διάφορα κράτη - μέλη να το αντιμετωπίσουν με όλες τις συνέπειες. Βεβαίως και οι κυβερνήσεις κατά
καιρούς δεν απεδείχθησαν ικανές να διαπραγματευτούν μια τέτοια θέση, με προεξάρχουσα φυσικά την βιασύνη με την οποία έσπευσε η Ελλάδα να ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ, για να διορθώσει τα οικονομικά της, επειδή η ίδια τότε, το 2009 - 2010, δεν τολμούσε να πάρει κάποια στοιχειώδη μέτρα, τα οποία θα την έβγαζαν από την κρίση. Δηλαδή, κάπου πηγαίναμε και εμείς γυρεύοντας... Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σήμερα -ο οποίος να έχει μια στοιχειώδη επαφή με την οικονομική πραγματικότητα-, που να μην θεωρεί την προσφυγή της Ελλάδας το 2010 στο ΔΝΤ ένα μοιραίο λάθος, το οποίο δεν χρειαζόταν...».

Δημοσιογράφος: Λέγεται ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ, μπήκε ως όρος από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί εκ μέρους της ευρωπαϊκής οικογένειας για να δανειοδοτηθούμε...

Ν. Χριστοδουλάκης: «Δεν το γνωρίζω αυτό. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι πριν από τρεις μήνες, που ήρθε ο κ. Γιούνγκερ στην Ελλάδα -τότε που ήταν πρόεδρος του Eurogroup-, είπε ότι εμείς δεν θέλαμε το ΔΝΤ, άλλοι το ήθελαν. Δεν είπε ποιοι, αλλά ότι εν καιρώ θα το πει. Είπε ότι εμείς -εννοώντας το Eurogroup-, δεν θέλαμε το ΔΝΤ και ήταν τεράστιο λάθος που μπήκε... Τώρα, ποιοι ήταν αυτοί οι άλλοι, δεν το γνωρίζω. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, οποιοσδήποτε και να το έλεγε αυτό, έπρεπε να είχε αντιδράσει σθεναρά στην ανάμιξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα... Ήταν 99% πιθανόν ότι θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή στην οικονομία μας. Έπεσε έξω σε όλα. Οι συνταγές οικονομικής πολιτικής που πρότεινε και έγιναν δεκτές χωρίς την παραμικρή αντίρρηση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, επέφεραν μεγάλη καταστροφή. Ήταν τυχοδιωκτικές πολιτικές, τυχάρπαστες, οι οποίες ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα αποτύχουν... Θεωρώ ότι και η κυβέρνηση Παπαδήμου και η σημερινή έχουν κάνει κάποια βήματα σταθεροποίησης και ανάσχεσης αυτού του κύματος, της λαίλαπας ανόητων οικονομικών μέτρων που καταστρέφουν την οικονομία, αλλά ακόμα αυτή η ανάσχεση δεν είναι επαρκής. Αργά ή γρήγορα οι ελληνικές κυβερνήσεις -είτε οι σημερινές, είτε οι αυριανές-, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με στρατηγική σοβαρότητα το να απαλλαγούν από το μνημόνιο με έναν τρόπο που δεν θα υπονομεύει την σχέση μας με το ευρώ και να πάρουν το βάρος διαμόρφωσης ενός εσωτερικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων...».

* Για νέο πακέτο βοήθειας:

«Δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να προσφύγουμε σε νέο πακέτο βοήθειας. Θεωρώ ότι η ελληνική πλευρά, εάν θέλει να αποκαταστήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης στην ελληνική οικονομία, πρέπει να αποκλείσει κάθε προσφυγή σε νέα βοήθεια και κάθε νέο μνημόνιο με οποιοδήποτε κόστος. Ποιο όμως θα είναι το κόστος, που θα πρέπει να αναλάβει; Το κόστος θα είναι να διαμορφώσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, οι ίδιες οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, ένα σχέδιο εσωτερικής οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα περιέχει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, όχι υπεκφυγές μεταρρυθμίσεων. Θα περιέχει σοβαρές αποκρατικοποιήσεις και όχι όλη αυτή την οπερέτα που γίνεται με τις δήθεν αποκρατικοποιήσεις, που επί τρία χρόνια δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Θα έχει ένα σοβαρό πρόγραμμα αναμόρφωσης και ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης, όπως επίσης και αποκατάστασης της δυνατότητας των εργαζομένων να αμείβονται για τον κόπο τους. Τέτοιο θέρισμα μισθών που έχει γίνει στον ιδιωτικό ιδίως τομέα, δεν έχει γίνει πουθενά, χωρίς να έχει ανέβει τελείως η ανταγωνιστικότητα. Με κατεστραμμένη κοινωνία δεν μπορείς να φτιάξεις την οικονομία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα