Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στις 18/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη νέα τραγωδία με τους μετανάστες στη Μυτιλήνη:

«Συζητάμε για άλλη μία τραγωδία στα νερά του Αιγαίου. Μέχρι τώρα έχουμε επτά θύματα, εκ των οποίων τρεις γυναίκες και ένα παιδί. Γύρω στις 12 το βράδυ ειδοποιηθήκαμε από τις τουρκικές αρχές ότι τουρκικό πλοίο περισυνέλεξε
δύο ναυαγούς μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης. Μέσα σε ένα τέταρτο έφτασε στην περιοχή το δικό μας πλωτό σκάφος που βρισκόταν σε περιπολία. Ήδη είχε φτάσει ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο μας παρέδωσε άλλους έξι μετανάστες. Ψάξαμε να βρούμε το σκάφος από το οποίο προέρχονταν, το οποίο ήταν ήδη βυθισμένο. Δυστυχώς μέσα στο σκάφος ήταν εγκλωβισμένοι πέντε νεκροί μετανάστες και με την επιχείρηση που ξεκίνησε εκείνη την ώρα, με τη συμμετοχή ενός ελικοπτέρου και τριών άλλων σκαφών του λιμενικού, βρήκαμε άλλους δύο νεκρούς στη θαλάσσια περιοχή. Αναζητούμε ακόμα άλλους δύο».

Δημοσιογράφος: Έχουν διασωθεί οκτώ άνθρωποι μέχρι στιγμής;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ναι. Αναζητούμε ακόμα δύο. Να σας πω πάντως ότι δεν ήταν το μόνο περιστατικό χθες το βράδυ. Είχαμε άλλο ένα περιστατικό, όπου εντοπίσαμε ένα σκάφος με τριάντα άτομα στη θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας, το οποίο περισυνελέγη από τους Τούρκους και άλλο ένα σκάφος, αντίστοιχο περιστατικό, με μια βάρκα που βυθιζόταν έξω από το Καστελόριζο, όπου διασώσαμε άλλους οκτώ ανθρώπους, επτά μετανάστες και έναν Τούρκο διακινητή».

Δημοσιογράφος: Αυτό το σκάφος από το οποίο επτά άνθρωποι πνίγηκαν, άλλοι αγνοούνται και οκτώ διασώθηκαν, ανετράπη, βυθίστηκε;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Άρχισε να βάζει νερό. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο. Αλλά να πούμε ότι μέσα στο αμπάρι του -βασικά, τι αμπάρι, αφού μιλάμε για μια βάρκα 5 - 6 μέτρων-, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι πέντε νεκροί άνθρωποι».

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν η εθνικότητα αυτών των ανθρώπων;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Σύριοι, οι οποίοι έρχονταν από τις τουρκικές ακτές».

Δημοσιογράφος: Μεταξύ των ανθρώπων που έχουν σωθεί ή αγνοούνται ακόμα, έχετε εντοπίσει τον διακινητή;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Εδώ είναι και το περίεργο και το τραγικό της υπόθεσης. Ο διακινητής ακόμα αγνοείται και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ήταν πολύ μικρός στην ηλικία, ανήλικος, 16 - 17 χρονών».

Δημοσιογράφος: Από τις μαρτυρίες που έχετε, αυτοί οι άνθρωποι πόση ώρα ήταν στη θάλασσα; Πόση ώρα είχαν ξεκινήσει αυτό το ταξίδι;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν νομίζω ότι ήταν πολύ ώρα στη θάλασσα... Η βάρκα άρχισε να βάζει νερό, αλλά δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο. Οι συνθήκες θα διερευνηθούν. Θα το ψάξουμε. Το κύριο μέλημα μας είναι να βρούμε τους δύο ανθρώπους που αγνοούνται ακόμα».

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει κάποια ενιαία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι δυνατόν να πνίγονται άνθρωποι στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης καθημερινά;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Εδώ αναδεικνύετε δύο θέματα. Πρώτα απ' όλα αυτή την υποχρέωση που πρέπει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αλλάξει τις διαδικασίες με τις οποίες χορηγεί το άσυλο. Δεν μπορεί να περιμένουμε να έρθουν στη δική μας πλευρά για να χορηγηθεί άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται. Θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός είτε στα τουρκικά παράλια, είτε στην Συρία, ώστε να πηγαίνουν κατευθείαν αυτοί που αιτούνται άσυλο και να μοιράζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι και μια πρόταση του πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και περιμένουμε να γίνει δεκτή. Επιπλέον, περιμένουμε να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που υπέγραψε η κα Μάλστρομ από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία πέρυσι τον Δεκέμβριο για την επανεισδοχή των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη, μέσω του τουρκικού εδάφους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επανεξεταστεί εξ' ολοκλήρου η πολιτική χορήγησης ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ανθρώπους που προέρχονται από χώρες, όπως η Συρία. Διότι, οι Σύριοι σήμερα έχουν γίνει ο υπ' αριθμόν ένας πληθυσμός μεταναστών που περνούν τα σύνορα μας».

Δημοσιογράφος: Μήπως έχετε εικόνα για την εξέλιξη των ερευνών για την τραγική υπόθεση στο Φαρμακονήσι;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Οι έρευνες τελειώνουν. Αναμένουμε την έκθεση των πραγματογνώμων, η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Όλες οι άλλες μαρτυρίες, οι καταθέσεις και τα στοιχεία έχουν συλλεχθεί από τις δικαστικές αρχές... Περιμένω το πόρισμα τόσο του εισαγγελέα Ναυτοδικείου, όσο και της εισαγγελικές αρχές της Κω. Ξέρω ότι καθυστέρησε πάρα πολύ η έκθεση των πραγματογνώμων, αλλά πιέζω ώστε να ολοκληρωθεί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα