Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στις 12/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Βρισκόμαστε δύο εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση μιας πολύ σημαντικής συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή, μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Υπάρχει μια ανάγνωση όσων έγιναν αυτό το τριήμερο, που παραπέμπει σ' ένα σκηνικό πολύ μεγάλης έντασης και από την άλλη πλευρά υπάρχει μια πλειοψηφία 154 πλέον βουλευτών, οι οποίοι

εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα είναι ισχυρή η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα...

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σκηνικό έντασης, έτσι όπως το περιγράφετε. Υπάρχει μια λεκτική ένταση. Αυτό όμως, που διαπίστωσα είναι ότι δεν υπάρχει μια κοινωνική ένταση, διότι αν υπήρχε, τουλάχιστον οι καταληψίες της ΕΡΤ θα είχαν συμμετάσχει στη διαδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., προχτές το βράδυ. Όμως, έξω από τη Βουλή ήταν συγκεντρωμένοι μερικές εκατοντάδες στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Δεν είδα να δημιουργούνται προϋποθέσεις συμπόρευσης όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης σ' ένα ενιαίο μέτωπο, εκτός αν πούμε ότι η κριτική της Χρυσής Αυγής και η κριτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ταυτίζονται, πράγμα που δεν δέχομαι. Άρα, δεν βλέπω ένα σκηνικό πολύ ισχυρής έντασης και σύγκρουσης, έτσι όπως προσπαθούν κάποιοι να το φιλοτεχνήσουν. Το αντίθετο μάλιστα».

* Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:

«Η πρόθεση της κυβέρνησης για τον ΕΦΑΠ που θα καλύπτει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της χώρας, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Ότι υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το προσχέδιο, έχει φανεί. Η κυβέρνηση ήδη το συζητά... Γίνονται οι απαραίτητες βελτιώσεις και νομίζω ότι (σ.σ. ο νόμος) θα επανέλθει πιο λειτουργικός και ουσιαστικός... Η άποψη της αντιπολίτευσης δεν μ' απασχολεί, διότι εδώ και πολύ καιρό ξεκάθαρα ήταν υπέρ της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Σήμερα, ανακάλυψε ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί, αλλά δεν αντιπροτείνει κάτι άλλο. Αυτό που έχει σημασία είναι ο φόρος να συμπεριλαμβάνει δύο πράγματα. Πρώτον, να επιβάλλεται στα ακίνητα όλης της επικράτειας. Δεν θεωρώ ότι τα αστικά ακίνητα θα πρέπει μονίμως να επιβαρύνονται με φόρο και όλα τ' άλλα να μην επιβαρύνονται. Δεύτερον, ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, θα πρέπει να είναι λειτουργικός. Να μην έχει χαρακτήρα ενοικίου ή δήμευσης».

Δημοσιογράφος: Σε ποιο σημείο όμως έχει αυτή τη λογική, το προσχέδιο;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Το προσχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία και αλλαγή. Αφήστε να δούμε την τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και τότε νομίζω θα εκπλαγείτε θετικά ... Οι φόροι στα ακίνητα θα πρέπει να συνοδεύουν τα ακίνητα και όχι τον ιδιοκτήτη. Δηλαδή, κάθε ακίνητο να έχει τον φόρο του. Είναι μια λογική που υπήρχε στον ΕΤΑΚ. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και νομίζω ότι αυτή είναι η πιο λειτουργική λογική».

Δημοσιογράφος: Το ενδεχόμενο παράτασης του ειδικού φόρου ακινήτων (σ. σ. "χαράτσι") πώς το βλέπετε;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Θα επιβαρύνουμε ουσιαστικά τα αστικά ακίνητα και δεν θα διευρύνουμε τη φορολογική βάση, ώστε να ελαφρύνουμε τα αστικά ακίνητα...».

* Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:

Δημοσιογράφος: Έχετε ερμηνεία για το γεγονός ότι υπάρχει μια ασάφεια και σύγχυση σ' ό,τι αφορά στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων στην παρούσα συγκυρία;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Η δική μου ερμηνεία έχει να κάνει πιο πολύ με τα λειτουργικά προβλήματα της τρόικα, η οποία βρίσκεται στην τελευταία διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Μέχρι τώρα, είχαμε διαπραγματεύσεις που αφορούσαν δόσεις. Σήμερα αφορούν στο χρηματοδοτικό κενό, έτσι όπως το ερμηνεύει η τρόικα στη διάρκεια του 2014 - 2015. Θεωρούμε ότι μπορούμε να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό. Θα χρειαστούμε πολύ λιγότερα απ' όσα εκτιμά η τρόικα. Γίνεται μια ανάλυση οικονομικών στοιχείων, τα οποία μπορείς να βλέπεις με τον έναν και με τον άλλο τρόπο. Έχει να κάνει και με τη διαφαινόμενη διάθεση του ΔΝΤ να ολοκληρώσει την παρουσία του στη χώρα μας τον Μάιο και να θέσει σήμερα τις πιο σκληρές προϋποθέσεις για τη συνέχιση του προγράμματος. Τελικά αυτή η διαπραγμάτευση και σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, θα καταλήξει πολύ καλύτερα απ' ό,τι διαφαίνεται.... Δεν υπάρχει σκηνικό σύγκρουσης. Αντίθετα, υπάρχει σκηνικό σκληρής διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων δύο ετών. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δανειστεί περίπου 240 δις ευρώ. Κανείς δεν πρόκειται να τινάξει στον αέρα όλο το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, για 10 δις ευρώ. Εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε τελικά, παρά το ότι είναι πολύ σκληρή η διαπραγμάτευση, σ' ένα λειτουργικό αποτέλεσμα».

* Για την επιβολή φόρου στο ναυτικό συνάλλαγμα:

Δημοσιογράφος: Η επιβολή φόρου 10% στο ναυτιλιακό συνάλλαγμα, σε μια περίοδο που μάλλον θέλουμε προσέλκυση στην ποντοπόρο ναυτιλία, είναι σωστή τακτική;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Παρότι λένε ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι αφορολόγητο, το τελευταίο διάστημα έχουν επιβληθεί φόροι, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας οδηγήσουν στη συρρίκνωση της παρουσίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Υπάρχει και η μεγαλύτερη πηγή εσόδων, δηλαδή η εθελοντική συνεισφορά, που είναι ο διπλασιασμός του φόρου που πληρώνουν οι εφοπλιστές, είτε των ελληνικών είτε των ελληνόκτητων πλοίων, για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό δεν το κάναμε μέσα από τη μέθοδο της επιβολής. Έχουμε δει συγκλονιστική ανταπόκριση. Το 90% των πλοίων έχουν συμμορφωθεί σ' αυτή την υποχρέωση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα