Κροατία: σύλληψη για διαφθορά

Συνελήφθη, σήμερα, στο Ζάγκρεμπ ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κροατίας (HGK) Νάνταν Βιντόσεβιτς με την κατηγορία της κατάχρησης αξιώματος με ανάμειξη σε σκάνδαλο διαφθοράς και άντλησης 32 εκ. κούνα από το φορέα του οποίου τα ηνία κατείχε τα τελευταία 18 χρόνια.

Αστυνομικοί έκαναν έφοδο και έρευνα στο διαμέρισμά του, σήμερα το πρωί, και τον οδήγησαν για ανάκριση στην αστυνομική διεύθυνση καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Πριν

από ένα μήνα, συνελήφθησαν και κρατούνται για ανάμειξη στο ίδιο σκάνδαλο η στενή συνεργάτης του, Νάνταν Βιντόσεβιτς, Ζντένκα Πέτερνελ και ο Νταβόρ Κομέριτσκι, ο οποίος συνεργάστηκε με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κροατίας.

Ένας άλλος ύποπτος για συμμετοχή στο σκάνδαλο, ο Ίγκορ Πρεμίλοβετς, αφέθηκε ελεύθερος μετά την ανάκριση, καθώς παραδέχτηκε ότι διοχέτευσε χρήματα στο εξωτερικό για να δίνει προμήθειες στην Πέτερνελ.

Το σκάνδαλο συνδέεται και με την κατάχρηση χρημάτων από τους Κροατικούς Αυτοκινητόδρομους μέσω εταιριών του Πρεμίλοβιτς.

Ο Νάνταν Βιντόσεβιτς από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε αναλάβει σημαντικά πολιτικά αξιώματα. Ως νεαρός οικονομικός διευθυντής τσιμεντοβιομηχανίας εντάχθηκε στην Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), διετέλεσε νομάρχης, υπουργός και πρόεδρος του Κροατικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ήταν ένας από τους πλουσιότερους υποψήφιους για την προεδρία της χώρας, ο οποίος στις εκλογές του 2010 υποσχέθηκε σταθερότητα και ασφάλεια και ίσες ευκαιρίες.

Ο Βιντόσεβιτς, σε πολλά δημοσιεύματα του Τύπου που εμφανίστηκαν μετά την έναρξη της έρευνας για το σκάνδαλο "Remorker", παρουσιάστηκε ως άτομο που απέκτησε με ύποπτους , ίσως και παράνομους τρόπους, αμύθητη περιουσία πολύ συχνά αγοράζοντας ακίνητα η αξία των οποίων εκτινασσόταν μέσα σε μία νύχτα.

Ο Βιντόσεβιτς έγινε υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Νίκιτσα Βάλεντιτς την περίοδο του πολέμου και από το 1995 είναι επικεφαλής του Κροατικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Διετέλεσε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Χάιντουκ του Σπλιτ και το 1995-1996 ήταν πρόεδρος της Κροατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα