Νέα τρομολαγνικά σενάρια για σεισμό στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες!

Ένα ακόμη σενάριο για καταστροφικό σεισμό στην Ελλάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, εντείνοντας την ανησυχία των πολιτών. Αυτήν την φορά το World Earthquake ανήρτησε χθες πρόβλεψη, στην οποία κάνει λόγο για επικείμενο σεισμό 5-6 ρίχτερ στον ελλαδικό χώρο εντός των προσεχών 48 ωρών!

Η είδηση εξαπλώθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο,

προκαλώντας πανικό, μιας και η έντονη σεισμική δραστηριότητα, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό αλλά και η συνεχής σεναριολογία για μεγάλο σεισμό έχουν διαμορφώσει ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία.

Την ανησυχία διαδέχθηκε η αγανάκτηση, όταν αποκαλύφθηκε πως το εν λόγω σενάριο είχε πιθανότητες πραγματοποίησης μόλις 1,5%! Μια λάθος μετάφραση στις στατιστικές αναλύσεις της ιστοσελίδας world-earthquakes.com κατάστησε το σενάριο αυτό σε είδηση «Alert». Σήμερα μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, η ιστοσελίδα κατέβασε την πρόβλεψη και ανήρτησε μια άλλη για πιθανό σεισμό μεσαίας έντασης το 2014 ή το 2015, παίζοντας ουσιαστικά με την υπομονή και τα νεύρα των πολιτών.

Ο σεισμολόγος και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο matrix24.gr χαρακτήρισε επιστημονικά ατεκμηρίωτα τα σενάρια και εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός. « Οι μελέτες αυτές στηρίζονται πάνω σε μαθηματικά μοντέλα και ειδικούς αλγορίθμους που δεν επιβεβαιώνονται από την εξέλιξη των φυσικών φαινομένων» υπογραμμίζει ο κ.Λέκκας και προσθέτει πως «δεν υπάρχει μέθοδος παγκοσμίως πρόβλεψης σεισμών, όλα αυτά τα σενάρια είναι θεωρητικά και επιστημονικά ατεκμηρίωτα».

Ο καταιγισμός σεναρίων περί επικείμενου σεισμού στην Ελλάδα είναι απολύτως εσφαλμένος σύμφωνα με τον επιστήμονα. Όσον αφορά το περίεργο timing των προβλέψεων αυτών με την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών και την κυκλοφορία των βίντεο του ΟΑΣΠ, που καλούν τους πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους σε περίπτωση σεισμού, ο κ.Λέκκας το χαρακτηρίζει απολύτως συμπτωματικό. «Τα βίντεο αυτά έχουν παραχθεί εδώ και 2 χρόνια. Κυκλοφόρησαν όμως τώρα, εξαιτίας της καθυστέρησης χορήγησης της απαραίτητης έγκρισης για κυκλοφορία από τους αρμόδιους οργανισμούς». Μάλιστα σημειώνει πως τα βίντεο αυτά προβάλλονται δωρεάν από τα κανάλια, στο πλαίσιο της προβολής μηνυμάτων κοινωνικού χαρακτήρα και πως το κράτος δεν κατέβαλλε ούτε ένα ευρώ, απαντώντας στη περιρρέουσα φημολογία περί έμμεσης κρατικής χρηματοδότησης στα ιδιωτικά κανάλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα