Ο Μ. Μασουράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης, μίλησε στις 22/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το σκέφτηκε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και αποφάσισε ότι αυτός είναι ο δρόμος για να φανεί ότι και "κούρεμα" καταθέσεων γίνεται και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα βιωσιμότητας του τραπεζικού

συστήματος.
Διότι με τον διαχωρισμό σε καλή και κακή τράπεζα, μειώνονται οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος κατά 2 δισ. ευρώ. Συνεπώς από τα 5,8 δισ. ευρώ που θα ήταν η απώλεια καταθέσεων, εξοικονομείται τώρα ένα κομμάτι και αναζητούνται τα υπόλοιπα 3,8 δισ. ευρώ, μέσω του επενδυτικού ταμείου αλληλεγγύης».

Δημοσιογράφος: Μειώνει δηλαδή τις ανάγκες δανεισμού;

Μ. Μασουρακης: «Μειώνουν τις ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση. Αυτά τα 17 δισ. ευρώ που πάνε στην Κύπρο -ή μάλλον τόσα απαιτεί το πρόγραμμα-, 10 θα έρθουν από την Ευρώπη και το ΔΝΤ και τα υπόλοιπα ήταν να έρθουν από την Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο 2 δισ. ευρώ φεύγουν από την μέση και προσπαθούν να βρουν τα υπόλοιπα 3,8 δισ. ευρώ, μέσω αυτού του ταμείου».

Σε άλλο σημείο είπε: «Οποιαδήποτε κυπριακή δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι ασφαλής αυτή την στιγμή. Με την έννοια ότι τα κομμάτια καταθέσεων - χορηγήσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα θα περάσουν σε κάποιο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα ή θα τελούν υπό την εποπτεία ή την εξυγίανση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Και πρόσθεσε: «Κατέρρευσε το ταμπού του "κουρέματος" των καταθέσεων σε περιπτώσεις που υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και απαιτούνται πόροι για να καλυφθεί... Κάθε φορά κατά την οποία ενδεχομένως δημιουργείται πρόβλημα, θα εξετάζεται και το κατά πόσον μπορεί να καλυφθεί ενδεχομένως και μέσω των καταθέσεων...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα