Στυλιανίδης: Θα υπάρξουν και οδυνηρές πτυχές

Δραματικό μήνυμα από το προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ότι η κυπριακή Βουλή θα κληθεί, το απόγευμα, να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται σε τελικό στάδιο. «Θα υπάρξουν και οδυνηρές πτυχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να σωθεί». Νωρίτερα, η τρόικα

έθετε ξανά την Κύπρο σε «σημείο μηδέν», απορρίπτοντας το μισό plan Β' που προέβλεπε τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Εν τω μεταξύ, συμφώνησαν Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Αναστασιάδης, για να δοθούν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Για το θέμα συνεδριάζει στις 2μ.μ. το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να αποφασίσει ποιος εγχώριος πιστωτικός όμιλος θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πραγματοποιείται απόψε, στις 8μμ.

Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση για την Κύπρο δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Νωρίτερα, η Άγκελα Μέρκελ προειδοποιούσε την Κύπρο να μη δοκιμάζει την υπομονή των εταίρων της, και την καλούσε «να καταλάβει ότι το τρέχον τραπεζικό μοντέλο της πέθανε».

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η βοήθεια που θα δοθεί στην Κύπρο θα προέρχεται αποκλειστικά από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, επανέρχεται στο προσκήνιο η Ρωσία. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε βοήθεια προς την Κύπρο - η Ρωσία θα συνεχίσει τις επαφές με τις κυπριακές αρχές και την Ε.», δήλωσε πριν από λίγο ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Εν αναμονή των αποφάσεων στη Λευκωσία, πολλές είναι πάντως οι αντιδράσεις.

Τρομακτικές και απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και του νομοθετήματος για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, επισημαίνει ο A' Εκτελεστικός Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας Τάκης Φειδία. Υπέδειξε ότι "τα καταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα χρωστούν στην κυπριακή τράπεζα €5 δις. Εν τω μεταξύ παραιτήθηκε χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Κρις Παύλου.

Σκληρή κριτική στη συμφωνία του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες ασκούν οι αναλυτές της Alpha Bank, κάνοντας λόγο για μια απόφαση που «μας γυρίζει πίσω στα χρόνια του πολέμου».

Επί ποδός και Κύπριοι πολίτες, που είναι συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή, ενώ η αγωνία εντείνεται και για τους καταθέτες και υπαλλήλους των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις προς τους τελευταίους ότι δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας τους.

Προηγούμενη είδηση

Keywords
Τυχαία Θέματα