Απομονωμένος ο Κάμερον

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. ξεκίνησε σήμερα στην Υπρ του Βελγίου με τον Κάμερον να είναι πιο απομονωμένος από ποτέ λόγω της επιμονής του ενάντια στην υποψηφιότητα Γιούνκερ. Η συνεδρίαση των «28» θα περιστραφεί γύρω από την «ευελιξία» στις δημοσιονομικές πολιτικές εξυγίανσης αλλά οδεύει και προς ανοικτή σύγκρουση της Βρετανίας με τους υπόλοιπους ηγέτες για την προεδρία της Κομισιόν γεγονός που διαμορφώνει μια κρίσιμη καμπή στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Oλλανδός πρωθυπουργός, μέχρι πρότινος ένας από τους λίγους που συμμερίζονταν τις επιφυλάξεις του Λονδίνου
κατά του Γιούνκερ, ανέφερε τις παραμονές της Συνόδου πως εάν τεθεί θέμα ψηφοφορίας για τον Γιούνκερ, θα τον υποστηρίξει. Στο ίδιο μοτίβο και η Σουηδία που δήλωσε διατεθειμένη να στηρίξει την υποψηφιότητα Γιούνκερ. Να σημειωθεί πως η Μ. Βρετανία δεν διαθέτει ως όπλο το βέτο, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται στο εξής με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Σε ότι αφορά την πλήρωση των άλλων αξιωμάτων στα κοινοτικά όργανα ο Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να αναλαμβάνει την προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το αξίωμα του προεδρεύοντος στην ΕΕ ακούγεται όλο και πιο δυνατά το όνομα ης Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, πρωθυπουργού της Δανίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρκσι εγείρει αξιώσεις για το αξίωμα του εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα