Ο Κ. Μποτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο συνταγματολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος, μίλησε την 1/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Η πολιτική αβεβαιότητα συνέβαλε στη ρευστοποίηση και στο άνοιγμα των spreads":

«Οι ρευστοποιήσεις, η πτώση του Χρηματιστηρίου, καθώς και το άνοιγμα των spreads, των ομολόγων, συνδέονται απολύτως και οφείλονται περισσότερο στη συγκυρία. Δηλαδή στο γεγονός, -κάτι που είδαμε εξάλλου και σε όλες τις πρόσφατες διεθνείς επαφές μας, για παράδειγμα
στη μεγάλη συνάντηση στο Λονδίνο πριν από δύο εβδομάδες, όπου όλοι οι ξένοι επενδυτές ήταν εκεί και πήραμε λίγο το κλίμα-, ότι έχει επιδράσει αρκετά η περίπτωση της πολιτικής αστάθειας ή για το θέσω καλύτερα, η υπάρχουσα πολιτική αβεβαιότητα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και θα έλεγα και όχι μόνον. Μην υποτιμάμε ότι στην πολιτική αβεβαιότητα συμβάλλει και η δυσκολία εγκατάστασης της νέας Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις πολλές αλλαγές που φέρνει ο κ. Γιούνκερ, με τη πληθώρα επικαλύψεων, τις δυσκολίες των Επιτρόπων που ήδη άρχισαν και την αβεβαιότητα με τους αντιπροέδρους. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτή η πολύ πολιτικότερη -κατά τον κ. Γιούνκερ- Επιτροπή, συνδέεται -όπως προαναφέρθηκε- και με την αβεβαιότητα των πολιτικών εξελίξεων, ιδίως ενόψει της προεδρικής εκλογής στη χώρα μας, δημιουργώντας στασιμότητα, αυτή τη στάση αναμονής, η οποία δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Εάν δείτε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αυτό, περίπου, δείχνουν...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Όταν υπάρχουν εκλογές και θεσμικές εξελίξεις στον ορίζοντα, τις οποίες δεν μπορούμε να προβλέψουμε απολύτως για εύλογους λόγους... Καταλαβαίνετε ότι το να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι σε μια Βουλή τόσο κατακερματισμένη και στο πολιτικό περιβάλλον, είναι κάτι δύσκολο. Είναι πιθανόν, αλλά όχι βέβαιο. Αυτό όμως δεν συνιστά ανωμαλία, δεν αποτελεί γεγονός που προοιωνίζεται κίνδυνο. Αντιλαμβάνονται οι αγορές ότι δεν μπορούν να είναι βέβαιες για το τι θα συμβεί, αλλά αυτό που προσπάθησα να πω και το επαναλαμβάνω όσο πιο θεσμικά μπορώ, είναι ότι αυτό δεν αποτελεί κανενός είδους ανωμαλία. Η οικονομική ζωή δεν εξαρτάται από αυτό. Από τι εξαρτάται; Από το ζήτημα του διακανονισμού του χρέους, το ζήτημα της θεσμικής και όχι βίαιης αποχώρησης της τρόικας, η οποία έχει δρομολογηθεί και του διακανονισμού του χρέους, με ή χωρίς το ΔΝΤ, είναι θετικές εξελίξεις».

* Για τη δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι "η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση":

«Και εδώ βρισκόμαστε σε μια εντελώς ρευστή κατάσταση, με την έννοια ότι ο βασικός παίχτης, το ΔΝΤ, δεν έχει εκφραστεί ακόμα επίσημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη γνωστή θέση ότι θα πρέπει η Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν, βγαίνοντας από την κατάσταση αυτή, όπως έγινε με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία... Εκεί πρέπει να εστιάσουμε και να συγκρίνουμε, αυτές είναι οι δύο χώρες με τις οποίες μπορούμε να συγκριθούμε... Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα. Με όρους που θα καθιστούν αφενός αυτή την έξοδο λογική και βατή, δηλαδή δεν θα μας δημιουργήσει την άλλη μέρα νέα προβλήματα και κυρίως συμφωνημένη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το ΔΝΤ, το οποίο θα κληθεί να πάρει την επόμενη μεγάλη απόφαση, δηλαδή τον ρόλο που θα παίξει το ίδιο. Σε αυτό επίπεδο γίνονται πολλές διεργασίες και μιλούν πολλοί θεσμικοί παράγοντες. Ας περιμένουμε τους βασικούς. Ας περιμένουμε να συσταθεί και να λειτουργήσει η νέα Επιτροπή... Ας περιμένουμε να έρθει και να δώσει τα αποτελέσματά της η Διεθνής Τραπεζική Άσκηση, να δούμε που βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα όλων των χωρών και της Ελλάδας. Αυτά είναι πολύ σημαντικά ενδιάμεσα βήματα για να κριθεί και το ζήτημα του χρέους και ας δούμε, επίσης, ποιες θα είναι οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, διότι κάποιος πρέπει να τα διαπραγματευτεί αυτά τα πράγματα. Και αυτό μπαίνει στην εξίσωση».

* "Εγώ είμαι υπέρ της συνολικής και πολιτικής διαπραγμάτευσης":

«Εγώ ήμουν πάντα υπέρ της λογικής της συνολικής και πολιτικής, -με την ευρεία έννοια-, διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, της διαπραγμάτευσης που θα εκμεταλλευτεί μια μεγάλη εξέλιξη που έχει συμβεί τον τελευταίο χρόνο, τους τελευταίους έξι μήνες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι η πλήρης συνειδητοποίηση ότι χρειάζονται νέα στοιχεία στο πρόγραμμα, ώστε να λειτουργήσει. Στοιχεία που θα συνδέονται με την ανάπτυξη, με άλλους τρόπους χρηματοδότησης. Αυτή η μεγάλη συζήτηση που μας αφορά και ως Ελλάδα, αλλά και ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ένωση, πλέον, σε επίπεδο χρηματοδότησης, μη τραπεζικής και προερχόμενης από φορείς των αγορών. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει συνειδητοποίηση. Αν διαβάσει κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, πριν από ένα μήνα, δείχνουν ακριβώς αυτό. Το σύστημα δεν λειτουργεί μόνο με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες, συντονισμένες ενέσεις ανάπτυξης. Σε αυτό μπορούμε να πατήσουμε και ως Ελλάδα, αλλά κυρίως στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πετύχουμε αυτή τη συνολικότερη διαπραγμάτευση.»

* Για το σχέδιο Ντράγκι:

«Αυτό που θα συμβεί δεν είναι μεγάλο μυστικό. Σύμφωνα με τις προ εικοσαημέρου δηλώσεις του κ. Ντράγκι, πρόκειται για το δεύτερο κομμάτι του συνολικού σχεδίου δράσης. Το πρώτο κομμάτι ήταν η δυνατότητα των τραπεζών ν' αντλήσουν φτηνά κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να τα βγάλουν υπό μορφή χρηματοδότησης στην αγορά. Έγινε μια πρώτη προσπάθεια, πριν από δεκαπέντε ημέρες, με μέτρια αποτελέσματα. Αναμενόταν, δηλαδή, η ζήτηση από τις τράπεζες να ήταν πολύ μεγαλύτερη. Νομίζω ότι δεν ήταν τόσο μεγάλη, επειδή οι τράπεζες περίμεναν πρώτα τα αποτελέσματα των stress test, για να δουν τι θέματα έχουν και στην κεφαλαιακή τους επάρκεια και στους προϋπολογισμούς τους. Το δεύτερο κομμάτι αφορά την προσπάθεια να υπάρξει χρηματοδότηση μέσω των Asset-Backed Securities. Οπωσδήποτε, εφόσον επιτύχει -και νομίζω αυτό έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει-, θα προσφέρει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παίζει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στην παρούσα φάση των ευρωπαϊκών εξελίξεων και κυρίως στην προσπάθεια ανάπτυξης».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα