«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»

Το κλασικό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» με τις αναπάντεχες περιπέτειές του και τις διαρκείς ανατροπές του, το βιβλίο που μάγεψε τόσες γενιές παιδιών σε όλη την υφήλιο, μεταμορφώνεται σε ένα περιπετειώδες θεατρικό και μουσικό ταξίδι, γεμάτο δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική και βιντεοπροβολές, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο λεπτολόγος Φιλέας Φογκ με το ιδιαίτερο χιούμορ του, ο πολυμήχανος Πασπαρτού, η εξωτική πριγκίπισσα Αούντα

και οι ήρωες του θρυλικού βιβλίου του Βερν, αποκτούν σάρκα και οστά χάρη σε έναν ικανότατο πολυπρόσωπο θίασο και με την ευρηματική σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη.

«Επιλέξαμε αυτό το έργο για δύο, κυρίως, λόγους. Είναι ένα μυθιστόρημα πολύ αγαπημένο και πολυδιαβασμένο και επίσης είναι ένα ταξίδι σε τέσσερις ηπείρους και επτά χώρες, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις και να γνωρίσεις μουσικές και λαούς. Η πολυπολιτισμική διάσταση του έργου, σε συνδυασμό με το κυνήγι του χρόνου, είναι πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία» ανέφερε η σκηνοθέτης Τατιάνα Λύγαρη, στη συνέντευξη Τύπου για την παιδική παράσταση.

Η παράσταση, την οποία έχουν παρακολουθήσει από τον Δεκέμβριο περισσότεροι από 20.000 θεατές, συνδυάζει τον μουσικό πλούτο και τη σύγχρονη χιουμοριστική γλώσσα με εντυπωσιακά διαδραστικά βίντεο, προσφέροντας ένα συναρπαστικό ταξίδι. Η πρωτότυπη μουσική του Μηνά Αλεξιάδη ερμηνεύεται ζωντανά από μουσικούς του συγκροτήματος Vice Versa, με ποικιλία οργάνων που αποδίδουν διαφορετικά στιλ και ιδιώματα από όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με ευφάνταστες χορογραφίες. Η νέα θεατρική διασκευή του Γιώργου Γαλίτη ακολουθεί το ευαίσθητο, συχνά εύθυμο πνεύμα του μυθιστορήματος, ενώ τα υπέροχα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ απογειώνουν την παιδική φαντασία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το παιδικό θέατρο, η Τατιάνα Λύγαρη τόνισε: «Κάνοντας μία παράσταση για παιδιά νοιώθεις πιο υπεύθυνα, γιατί ξέρεις ότι οτιδήποτε κάνεις μπορεί να έχει και αρνητικό αποτέλεσμα, οπότε αυτό σε κάνει να είσαι πιο προσεκτικός, ενώ στην παράσταση για ενήλικες μπορείς να πειραματιστείς. Εγώ, πάντως, πιστεύω ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι στην Ελλάδα να δεχτούμε ένα πραγματικά αληθινό θέαμα για τα παιδιά, το φοβόμαστε. Τις μεγάλες αλήθειες, π.χ. τον θάνατο, δεν τον έχουμε αντιμετωπίσει στο παιδικό θέατρο, είναι θέμα ταμπού. Στην παράστασή μας βάζω έναν ήρωα σε αναπηρική πολυθρόνα γιατί πρέπει να μάθουμε ότι αυτό είναι μέσα στη ζωή, μπορεί να μας συμβεί και πρέπει να μάθουμε να το σεβόμαστε, πρέπει να μάθουμε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να λειτουργεί εξίσου καλά όντας σε αναπηρική πολυθρόνα. Αυτή την αλήθεια, με την οποία θα έπρεπε να μιλάμε στα παιδιά, δεν την συνηθίζουμε στην Ελλάδα και μας τρομάζει. Έχουμε μάθει να τους ωραιοποιούμε τον κόσμο με πριγκίπισσες, βασιλόπουλα κ.λπ.». «Νομίζω ότι αυτό το θέατρο είναι το μέλλον του παιδικού θεάτρου, το οποίο υπάρχει στο εξωτερικό και έχει και υποστηρικτές και βέβαια και πολέμιους. Εγώ πιστεύω αυτό που έλεγε ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά και να τη λέμε με έναν τρόπο που να μην ταράζει την ευαίσθητή τους ψυχή, αλλά να τους λέμε ότι υπάρχει και αυτό στη ζωή και μπορούν να το αντιμετωπίσουν» πρόσθεσε.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από έξι ετών και πάνω και θα παρουσιάζεται έως τον Απρίλιο στο Νέο Εκθεσιακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα